Iš Šiaulių ligoninės šiais metais išskraidinta antroji organų donoro širdis

  • Teksto dydis:

Respublikinės Šiaulių ligoninės Anesteziologijos ir intensyviosios terapijos centre penktadienį registruotas potencialus organų donoras. Centro operacinėje dirbo iš Kauno ir Vilniaus klinikų atvykusi chirurgų komanda, kuri per beveik penkias valandas atliko širdies, inkstų ir ragenų eksplantaciją – audinių dalies išėmimą iš organizmo, kad jie būtų persodinti į kitą organizmą.

Pasak ligoninės organų donorystės koordinatorės gydytojos anesteziologės-reanimatologės Gabrielės Slunksnienės, tai jau penktas potencialus donoras šiais metais, registruotas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Keturių iš jų artimieji sunkią akimirką priėmė pagarbos vertą sprendimą – padovanoti artimojo organus donorystei ir taip padėti sunkiai sergantiems žmonėms.

Kaip pažymima Šiaulių ligoninės pranešime, medikams atlikus reikiamus tyrimus, nustatyta, kad transplantacijai tinkama donoro širdis, taip pat inkstai ir ragenos. Širdis kariniu sraigtasparniu iš Zoknių oro uosto išskraidinta į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikas, kur vėliau išvežti ir inkstai. Ragenos išvežtos į Santaros klinikas. Šio kilnaus pasiaukojimo dėka penki žmonės sulaukė didžiulės pagalbos bei galimybės gyventi visavertį gyvenimą.

Organų donorystės ir transplantacijos procesas – itin specifinė medicinos sritis. Vienų žmonių gyvybę čia pratęsia kitų žmonių mirtis, tad vienu ritmu sukasi mirties ir gyvybės ratas. Anot medikės, donorystės sėkmę lemia keli esminiai veiksniai: komandinis medikų darbas, konstatuojant smegenų mirtį, pokalbis su mirusiųjų artimaisiais dėl donorystės, ir artimųjų sutikimas dovanoti mirusiųjų organus transplantacijai. Kai artimųjų sutikimo nėra – procesas neįmanomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Padėka

Padėka portretas
Ačiū labai už širdį kuri išgelbėjo mano artimo žmogaus gyvybe
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių