Skambina pavojaus varpais: auga sergamumas erkių platinamomis ligomis

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento specialistai atkreipia dėmesį, kad per pirmąjį šių metų pusmetį registruota gerokai daugiau erkių pernešamų ligų, negu praėjusiais metais tuo pačiu metu.

Sergamumas erkiniu encefalitu Kauno apskrityje padidėjo dvigubai (nuo 0,25 iki 0,52 atv. 10 000 gyventojų), Laimo ligos sergamumo rodiklis išaugo nuo 2,06 iki 2,44 atv. 10 000 gyventojų (18 proc.).

Skiepai – efektyviausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė

Gyventojams, poilsiaujantiems gamtoje, patariama pasirūpinti skiepais nuo erkinio encefalito ir kitomis apsaugos nuo erkių priemonėmis.

Atkreipiame dėmesį, kad skiepytis nuo erkinio encefalito galima visus metus. Rekomenduojamą skiepijimo nuo erkinio encefalito schemą galima rasti NVSC interneto svetainėje.

Tinkama apranga apsaugo nuo erkių įsisiurbimo

Tinkama apranga ir repelentai gali padėti išvengti erkių įsisiurbimo ir užsikrėtimo ne tik erkiniu encefalitu, bet ir kitomis erkių pernešamomis ligomis, tokiomis kaip Laimo liga, babeziozė ir kt.

Rekomenduojama rengtis šviesios spalvos drabužiais, kad matytųsi prikibusios erkės. Būtinos ilgos rankovės su prigludusiais rankogaliais ir ilgos kelnės, kurių galai sukišti į kojines.

Svarbu kas kelias valandas apsižiūrėti aprangą ir nurinkti erkes. Grįžus iš gamtos – persirengti ir dar kartą apsižiūrėti visą kūną. Dėvėtus rūbus rekomenduojama išskalbti arba kuriam laikui pakabinti lauke, saulėtoje vietoje, kad prikibusios erkės neieškotų savo aukų kambaryje.

Svarbu nepamiršti ir repelentų (erkes atbaidančių priemonių), kurie turi būti naudojami ant odos ir drabužių.

Saugi aplinka

Atkreipiamas dėmesys, kad cheminių priemonių, mažinančių erkių gausą naudojimas yra trumpalaikis, mažai efektyvus ir kenkia kitoms gyvūnų rūšims. Paukščiai, graužikai ir kiti gyvūnai gali pernešti erkes į išpurkštas teritorijas. Cheminiai preparatai neveikia po miško paklote, kur erkės praleidžia didesnę savo gyvenimo dalį. Prie ekologiškų erkių gausos mažinimo priemonių reikėtų paminėti tinkamą parkų, poilsio vietų, dažnai lankomų miškų priežiūrą: žolės aukštis ne didesnis nei 10 cm, menkaverčiai krūmai iškertami, miško darbų atliekos, išvartos, nupjauta žolė išvežama, takai praplatinami. Tikslinga reguliuoti graužikų populiaciją. Teritorijas, kuriose vis tiek yra daug erkių, patariama žymėti specialiais įspėjimo ženklais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių