Skiepijimas nuo COVID-19: ką naudinga žinoti esantiems saviizoliacijoje ar persigalvojusiems?

Skiepijimas nuo koronaviruso dabar yra viena aktualiausių temų ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Į viešumą lendant skandalams, kai be eilės buvo paskiepyti ir verslininkai, ir skiepo neturėję gauti medikai, tenka išgirsti įvairiausių pasiteisinimų. 

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Artūras Šimkus atsako į rūpimus klausimus.

– Kilus skandalams dėl be eilės nuo koronaviruso paskiepytų asmenų, tenka girdėti tokių paaiškinimų, kad asmenys buvo paskiepyti, nes dalis gydymo įstaigų darbuotojų, kuriems dabar yra eilė skiepytis, nepanoro skiepytis arba šiuo metu jie yra izoliacijoje.  Jeigu šiuo metu asmuo, kuris išreiškė norą skiepytis, yra izoliacijoje, ar jis bus paskiepytas vėliau, o galbūt praleidus šią eilę žmogus netenka ir galimybės pasiskiepyti nemokamai?

– Yra sudarytos prioritetinės skiepijamų asmenų grupės, privaloma laikytis šių grupių eiliškumo. Jei kažkas atsisakė skiepytis, skiepijamas kitas asmuo iš prioritetinės grupės pagal eiliškumą. Saviizoliacijoje esantys asmenys bus paskiepyti vėliau, galimybės pasiskiepyti niekas nepraranda.

– Jeigu asmenys yra izoliacijoje ir šiuo metu negali būti paskiepyti, ar jiems paliekama jau turima vakcina, o galbūt jiems dozė bus skiriama iš kitų vakcinos siuntų?

– Tokiu atveju vakcina bus skiriama iš kitų siuntų.

– Kokia yra nustatyta tvarka, jei asmuo, kuriam dabar priklauso eilė skiepytis, to daryti nenori, bet vėliau persigalvoja. Ar jis bus skiepijamas nemokamai, o gal turės pats susimokėti?

– Vakcinavimas visiems yra nemokamas, nepriklausomai nuo to, kada jie priėmė sprendimą.

Atėjus jų eilei, gydymo įstaigos informuos pacientus asmeniškai. Pačiam asmeniui savo iniciatyva niekur nereikia kreiptis.

– Kokie žmonės dabar yra skiepijami ir kurių grupių asmenis planuojama skiepyti artimiausiu metu?

– Šiuo metu skiepijami palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninių pacientai bei personalas.

 

– Redakcija sulaukia nemažai skambučių iš žmonių, kurie klausia, kur jie turės kreiptis, jei norės būti paskiepyti nuo koronaviruso? Ar jiems reikia kreiptis į šeimos gydytojus? Ar jie jau gali kreiptis dabar ar dar yra gerokai per anksti?

– Jiems nereikia niekur kreiptis. Atėjus jų eilei, gydymo įstaigos (poliklinikos ar šeimos gydytojų centrai – priklausomai nuo to, kur jie prisirašę) informuos pacientus asmeniškai. Pačiam asmeniui savo iniciatyva niekur nereikia kreiptis.

– Ką svarbu apie skiepijimo tvarką žinoti asmenims, kurie bus skiepijami tuomet, kai skiepai bus prieinami masiškai, o ne tik prioriteto sąrašuose esantiems asmenims?

– Jiems svarbu būti kantriems ir geranoriškiems, bendradarbiauti su sveikatos priežiūros specialistais, įsiklausyti į jų nurodymus ir prašymus.


Primename, kad Lietuvą antradienį pasiekė pirmoji kompanijos „Moderna“ vakcinų siunta, joje – 2,4 tūkst. dozių. Tai – jau antrojo gamintojo vakcinos, atgabentos į Lietuvą.

Gruodžio pabaigoje į šalį pradėtos vežti „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos, jomis skiepijami medikai, kiti ligoninių darbuotojai, savanoriai, sunkūs ligoniai. Antradienį taip pat pradėti skiepyti slaugos ir globos įstaigų gyventojai bei darbuotojai. Iš viso Lietuvą jau pasiekė kiek daugiau nei 66 tūkst. šių bendrovių skiepų dozių.

Statistikos departamento duomenimis, iki šiol Lietuvoje pirmąja doze jau paskiepyta beveik 25 tūkst. žmonių.

Skiepijant tiek „BioNTech“ ir „Pfizer“, tiek „Moderna“ vakcinomis, reikia dviejų dozių.

Po pirmojo „BioNTech“ ir „Pfizer“ skiepo antrasis turi būti suleidžiamas po trijų savaičių, o po pirmojo „Moderna“ skiepo antrasis turi būti suleidžiamas po keturių savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokie tulzingi komentarai.... "Tarnautoju gauja", "bandomieji triusiai" ir t.t. Jokios kulturos, tik tulzis, pyktis....

eksperimenta tesiasi

eksperimenta tesiasi portretas
Vienus skiepija viena vakcina kitus skiepija kita......matyt žiūri nuo kurios vėliau užsilenks....

ei !!!!!!!

ei !!!!!!! portretas
kur skiepo100%garantija Jo efektyvumo ,nera garantijos,nereikia ir skiepytis ,bus garantija ,tada ir skiepa priimsiu.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių