Sparčiai padaugėjo nutukusių vaikų: pagal skaičius Lietuva aplenkė JAV

  • Teksto dydis:

Nors iki šiol Lietuvoje nekildavo didesnių vaikų nutukimo problemų, pagal skaičius Lietuva aplenkė JAV, kur bene kas ketvirtas vaikas turi antsvorio ar nutukimo problemų. Pagrindinės to priežastys – tėvų nesirūpinimas sveika vaikų mityba bei sulėtėjęs gyvenimo būdas.

Pasak vaikų gastroenterologo profesoriaus Vaidoto Urbono, Vilniaus universiteto mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, rezultatai gana liūdni. Iš 550 jame dalyvavusių šeimų, kas ketvirtas 7–14 metų amžiaus vaikas turi antsvorio ar yra nutukęs. O dėl visko kaltas net ir ilgai užsitęsęs karantinas.

„Per karantiną pradėta daugiau valgyti, o nesveikas maistas sudarė didelę dalį vaikų raciono. Tuo pačiu metu sumenko fizinis aktyvumas, vaikai nėjo į mokyklą, nelankė ir sporto ar kitų būrelių, paraleliai vaikams dažniau leidžiama valgyti saldumynus“, – antsvorio priežastis komentavo  prof. V. Urbonas.

Pasak jo, anksčiau antsvorio ir nutukimo problemų būdavo tikrai nedaug, o šiuo metu lietuviai vejasi amerikiečius. Lietuvoje 7–14 metų amžiaus grupėje net 23 proc. vaikų turi antsvorį ar nutukimą, o JAV tyrimų duomenimis, 12–19 metų amžiaus grupėje tokių vaikų yra 21,2 proc. Didelių problemų turi ir Ispanija, kur nutukęs ar antsvorio turi bene kas trečias vaikas.

Nutukimo pasekmės gali būti sunkios. Jis paveikia visą organizmą.

„Nutukimo pasekmės gali būti sunkios. Jis paveikia visą organizmą – gali atsirasti nemiga, kepenų suriebėjimas ir dėl to atsiradęs kepenų uždegimas, širdies, kraujagyslių, sąnarių ligos“, – sakė gastroenterologas.

Komentuodamas šias tendencijas profesorius patarė, kad reiktų riboti greitų užkandžių, energinių gėrimų vartojimą ir labiau koncentruotis į sveiką mitybą, taip pat skatinti vaikų fizinį aktyvumą. Svarbiausia, kad tėvai rodytų tinkamą pavyzdį savo vaikams.

Visgi prof. V. Urbonas atkreipė dėmesį, kad bent jau senosiose Europos Sąjungos valstybėse įsigali ekologiško ir sveiko maisto vartojimo mada, kuri teigiamai veikia mūsų organizmą. Pas mus ši banga irgi ateina. Be to, į maisto etiketes vis daugiau dėmesio kreipia jaunimas bei vidurinioji karta. Tik svarbu nenukrypti į kraštutinumus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokiose ES salyse visiskas a lia prapisorius

kokiose ES  salyse  visiskas a lia prapisorius portretas
urbonas yziurejo , kad visi vaikai pradejo vartot ekologiska ir sveika maista ?????????kaip ede popkorna, cipsus, hod dogus taip ir eda , majonezas su kecupu per visus krastus ir pirstus upeliais teka ...ciaumodami kaip kiaules prie lovio --stai ir visas ,,,,sveikas ekologiskas ,,,,maistas....

Eda kaip kiaules jankiska HOT DOGA is GMO -CMO

Eda kaip kiaules  jankiska  HOT DOGA is GMO -CMO  portretas
pagaminta cipsais uzsikasdami , isreklamuota libersosines spaudos --po to isverte skvaernelinius veizolus, nustebe ziuri y savo ir savo vaiku siknas ir pilvus ,kad netelpa per duris..

Visko matęs

Visko matęs portretas
O gal vaikai ne tunka, o dabar, esant visuotinam skurdui, iš bado tinsta...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių