Specialistai atskleidė, ar tikslinga kasmet skiepytis nuo gripo

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento duomenimis Kauno apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ), iki šių metų balandžio 1 d. sunaudojo 98 proc. visos gautos sezoninio gripo vakcinos, skirtos rizikos grupių asmenų skiepijimui. Įvertinant imunizaciją 2018-2019 metų sezoninio gripo vakcina, geriausi rezultatai pasiekti Kaišiadorių ir Raseinių apskrityse – 100 procentų.

Gripo vakcinos veiksmingumas siekia 40–60 proc., tai reiškia, kad iš 100 paskiepytų asmenų 40–60 bus apsaugoti. 2018–2019 m. sezoninio gripo vakcina paskiepyta 7 proc. Kauno apskrities gyventojų. Skaičiai rodo, kad visuomenė neįvertina rizikos ir vis dar mano, kad gripas – lengva liga. Didesnis pasiskiepijusių žmonių skaičius mažina sergamumo, hospitalizacijų skaičių, mirties riziką. Lietuvoje kiekvieną gripo sezoną dėl gripo hospitalizuojama 600–4000 asmenų, gripu suserga iki 80 000 žmonių, per 20 žmonių miršta nuo gripo. Šiemet Kauno apskrityje nuo gripo komplikacijų mirė 7 asmenys (amžiaus intervalas 49–95 m.). Visi mirę asmenys buvo nepasiskiepiję nuo gripo.

Nustatyta, kad vyresnio amžiaus asmenų 65 m. ir vyresnių skiepijimo veiksmingumas yra mažesnis (30–40 proc.), tačiau ganėtinai veiksmingas siekiant išvengti sunkios ligos formos, komplikacijų ir mirties. Gripo komplikacijos gresia 50 proc. gripu susirgusių vyresnio amžiaus žmonėms. Nuo 2007 metų pradėjus valstybės lėšomis skiepyti rizikos grupių asmenis, 65 metų ir vyresnių asmenų skiepijimo nuo gripo aprėptys Kauno apskrityje padidėjo iki 18,1 proc.

2018–2019 m. iš valstybės biudžeto kompensuojamą sezoninio gripo vakciną sudarantys trijų gripo virusų štamai atitiko gripo sezono metu cirkuliuojančius gripo viruso tipus. Jeigu vakcinos sudėtis gerai atitinka plintančio viruso antigenų struktūrą, asmenų iki 65 metų skiepijimo veiksmingumas sudaro 70–90 proc. Kasmet yra atnaujinama sezoninės vakcinos nuo žmogaus gripo viruso štamo sudėtis. Vakcinos skirtos apsaugoti žmogaus organizmą tam tikrą laikotarpį. Gripo vakcina skirta vienam gripo sezonui.

Žmonija padarė didelę pažangą sveikatos bei ligų prevencijos srityje ir imunoprofilaktika yra svarbi šios pažangos dalis. PSO skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone, ypač rizikos grupių asmenims. Taip apsaugomas ne tik kiekvienas žmogus, tačiau ir sukuriama saugi aplinka visuomenei.

Vakcinos tiriamos, gaminamos ir vartojamos, remiantis tarptautiniu lygiu patvirtintais standartais. Pradėjus vartoti vakcinas rinkoje užtikrinama jų saugumo priežiūros sistema, operatyviai išanalizuojami ir įvertinami bet kokie pranešimai dėl vakcinacijos ir vakcinų šalutinių poveikių.

Labai retai pasitaiko, kad inaktyvuotos sezoninio gripo vakcinos sukelia šiuos šalutinius poveikius: vietinę reakciją dūrio vietoje, galvos skausmą, raumenų skausmą, nedidelį karščiavimą, nuovargį, tačiau šią vakciną sudarančios virusų dalelės negali sukelti gripo.

Pasaulio sveikatos organizacija ypač rekomenduoja pasiskiepyti šiems rizikos grupių asmenims:

– 65 m. ir vyresniems asmenims;

– nėščiosioms;

– asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;

– asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais (taip pat ir vaikams);

– sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, odontologams.

Pasiskiepyti gripo vakcina rekomenduojama kasmet prieš prasidedant gripo sezonui, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu. Po 6 mėnesių antikūnų koncentracija sumažėja apie 50 proc. Visais atvejais dėl sezoninio gripo skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išmok

Išmok portretas
Rašyti

Neisleidkit

Neisleidkit portretas
Neisleidkit is labaratoriju gripo baciluvir niekas nesirgs nejaugi dar yra naivuoliu kad gripas i pasauli ateina be niekieno pagalbos ir ypac lietuvoje o gal plaukuotoji ranka ji platina
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių