Specialistai įspėja: karščiavimo klinikose būtina laikytis radiacinės saugos reikalavimų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje jau kuris laikas veikia vadinamosios karščiavimo klinikos, kuriose viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų turintiems pacientams atliekami išsamesni tyrimai.

Klinikos atidaromos ir uždaromos atsižvelgiant į konkrečiame šalies regione besiklostančią pandeminę situaciją. Suprantama, kad sprendimus dėl karščiavimo klinikos būtina priimti pakankamai greitai, tačiau planuojant tokios klinikos veiklą būtina įvertinti ir kitas rizikas. Radiacinės saugos centras, atsižvelgdamas į tai, kad karščiavimo klinikų veikla apima ir krūtinės ląstos rentgenografinį tyrimą, atkreipia dėmesį, kad atliekant tokius tyrimus būtina laikytis radiacinės saugos reikalavimų.

Problemų nekyla, kai karščiavimo klinikos steigiamos esamose asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ligoninėse, poliklinikose ir pan.), kurios ir iki šiol atliko rentgeno diagnostikos procedūras. Tokios įstaigos jau turi visą būtiną rentgeno diagnostikos įrangą, tinkamai parengtą personalą, yra apsirūpinusios individualiosiomis apsaugos priemonėmis (švino prijuostėmis, skydliaukės apsauga ir kt.), todėl radiacinės saugos požiūriu yra pilnai pasirengusios vykdyti joms pavestas funkcijas.

Visai kita situacija, kai karščiavimo klinikos steigiamos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kurios iki šiol rentgeno diagnostikos procedūrų neatlikinėjo arba vykdė veiklą tik dantų rentgeno diagnostikos aparatais. Vargu ar įstaigoje, kurioje darbuotojai neturi reikiamos profesinės kvalifikacijos, nėra apmokyti dirbti su planuojama naudoti rentgeno įranga, nepakankamai žino arba nežino radiacinei saugai užtikrinti keliamų reikalavimų, be to, yra nepakankamai arba visai nėra individualiųjų apsaugos priemonių ir t. t., galima tikėtis aukšto radiacinės saugos kultūros lygio atliekant rentgeno diagnostikos procedūras.

Radiacinės saugos centras primena, kad visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kuriose steigiamos karščiavimo klinikos, privalo laikytis šių esminių radiacinės saugos reikalavimų:

– užtikrinti, kad rentgeno diagnostikos procedūras atliks tik reikiamą profesinę bei radiacinės saugos kvalifikaciją turintys darbuotojai;

– užtikrinti, kad darbuotojai, prieš pradėdami dirbti su rentgeno aparatais, būtų apmokyti su jais dirbti, o naudodami kilnojamuosius rentgeno aparatus, mokėtų nustatyti kontroliuojamosios zonos ribas ir išmanytų, kokias radiacinės saugos priemones taikyti;

– užtikrinti, kad kilnojamas rentgeno aparatas būtų patalpintas į patalpą, aplink kurią nėra patalpų, kuriose nuolat būna žmonės;

– aprūpinti darbuotojus tinkamomis individualiosiomis apsaugos priemonėmis ir apmokyti darbuotojus jomis naudotis. Jei reikia ir yra galimybė, užtikrinti pacientų radiacinę saugą kilnojamosiomis širmomis;

– užtikrinti, kad darbuotojams būtų vykdoma darbuotojų apšvitos stebėsena atliekant jų patiriamos apšvitos individualius matavimus.

Nesilaikant aukščiau išvardintų radiacinės saugos reikalavimų kyla grėsmė, kad atliekamos rentgeno diagnostikos procedūros bus nekokybiškos ir, tikėtina, neduos reikiamos diagnostinės informacijos, tuo tarpu darbuotojai bei pacientai patirs nepagrįstą apšvitą jonizuojančiąja spinduliuote, kurios būtų galima išvengti.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad steigiant karščiavimo klinikas asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kurios iki šiol nevykdė veiklos su rentgeno diagnostikos aparatais, tokia veikla turi būti įteisinta teisės aktais nustatyta tvarka.

Kilus klausimų Radiacinės saugos centras pasirengęs teikti konsultacijas tiek el. paštu rsc@rsc.lt, tiek telefonu (8 5) 236 1936 arba +370 698 29611.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
Labas as sirgau krono virusu nuo gruodzio 28 dienos turima dare sausio 5diena saviziolecija man baigesi 18 diena 3dienas nebekarscevau o22 diena vel sukarcevau 6diena sendien hau bhs ir kosau sausai gyliai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių