Stebisi: koronavirusas „prisikėlė“ – neigiamas tyrimo atsakymas greitai tapo teigiamu

„Koronaviruso „prisikėlimas““, – taip neįprastą situaciją, pasitaikiusią šeimoje, apibūdina Albertas Šekštelo. Anot vilniečio, jo žmona atliko tyrimą dėl koronaviruso ir per porą valandų sulaukė skirtingų rezultatų.

Gauti atsakymai – skirtingi

A. Šekštelo pasakoja, kad jo žmona dirba sveikatos srityje, tad tyrimą dėl koronaviruso darėsi ne kartą. 

„Tyrėsi gal 16 - 17 kartų. Prieš keletą savaičių žmona darėsi testą ir tada buvo nustatyta, kad ji serga COVID-19. Prasirgome visa šeima, – portalui kauno.diena.lt pasakojo pašnekovas. – Žmona buvo saviizoliacijoje, bet šiandien planavo grįžti į darbą. Norint jai grįžti į darbą, darytis testo neprivaloma, nes nuo simptomų pasireiškimo ji jau prasirgo 10 dienų, simptomų nebejaučia. Tačiau, kadangi jos darbas yra atsakingas, kontaktuojama su žmonėmis, tai ji nusprendė tyrimą pasidaryti, kad būtų 100 proc. tikra, jog nebeserga.“

Praėjusį penktadienį moteriai buvo atliktas tyrimas dėl koronaviruso, o jo rezultatai, anot A. Šekštelo, gerokai sutrikdė.

„Šeštadienį mano žmona gavo neigiamą testo rezultatą, apsiskelbėme et urbi et orbi ir džiaugėmės, – pasakojo vyras. – Bet virusas „prisikėlė“. Vakare žmona dėl viso pikto patikrino e. sveikatą ir testas iš neigiamo pavirto į teigiamą. Galvojom, vaidenasi. Bet ne.“

Vyro paviešintuose kadruose matyti, kad e. sveikatos žinutėje pateikiama skirtinga informacija. Pirmą kartą e. sveikatoje buvo rašoma, kad tyrimo atlikimo data ir laikas yra 2020 m. lapkričio 7 d. 12.27 val., atsakymas – SARS-CoV-2 RNR – nerasta. Informaciją patikrinus šiek tiek vėliau, anot vyro, įrašai jau buvo kitokie – tyrimo atlikimo data ir laikas yra 2020 m. lapkričio 7 d. 14.49 val., atsakymas – SARS-CoV-2 RNR – rasta. Registracijos kodas ir kita svarbi informacija sutampa.

Asmeninio arch. nuotr.

Kadangi pasikeitusią informaciją sistemoje moteris pamatė vėlų šeštadienio vakarą, tad numeriu 1808 paskambino sekmadienį. „Pasitaikė labai maloni ir rūpestinga konsultantė. Ji kartodama, kad tokią situaciją turi pirmą kartą – kai tas pats testas būtų ir neigiamas, ir teigiamas –, vis pasiimdavo pertrauką, tada perskambindavo ir vėl pasiimdavo laiko pasikonsultuoti. Pokalbio su 1808 konsultate reziumė: kodėl taip atsitiko, nežino; laboratorijų telefonų neturi; susisiekti su laboratorija negali; panacėja viskam – šeimos gydytoja. Ir iš viso, 1808 pavaldus ne Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) o GMP (Greitajai medicinos pagalbai). Po 40 min. prisiskambinus į NVCS, NVSC sako, kad reikia skambinti 1808. Čia jau buvo paskutinis lašas, tai davėm NVSC „namų darbų“, dabar laukiam, kol perskambins, – dėstė pašnekovas. – Taigi, dešimt auklių, vaikas be galvos.“

Vyras tikino, kad pirmadienį nei iš NVSC, nei iš kitų institucijų atsakymo į rūpimus klausimus nesulaukė. 

Bet virusas prisikėlė. Vakare žmona dėl viso pikto patikrino e. sveikatą ir testas iš neigiamo pavirto į teigiamą. Galvojom, vaidenasi. Bet ne.

„Mūsų tikslas buvo išsiaiškinti, kurie duomenys yra teisingi ir ką daryti toliau. Prašėme konsultantės duoti laboratorijos kontaktus, tačiau jų neturėjo, tad davė NVSC kontaktus. Jeigu sunku prisiskambinti į Karštąją koronaviruso liniją, tai savaitgalį prisiskambinti į NVSC – dar sunkiau. Be pertraukos skambinome 40 minučių, tuomet NVSC atstovai nukreipė į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą. Galiausiai NVSC pažadėjo su mumis susisiekti, – pasakojo vyras. – Mano žmonai klaidingai nustatė diagnozę, tai ji turi teisę žinoti priežastis ir kokia diagnozė yra teisinga. Dabar mes nei priežasčių žinome, nei galime gauti pirminio šaltinio paaiškinimą, nes, tarkim, jei gydytojas pasako diagnozę, tai pacientas turi teisę sužinoti iš paties gydytojo, kokiais duomenimis ta diagnozė yra pagrįsta.“ Šiuo metu dėl kilusios painios situacijos moteris bando pasitarti su šeimos gydytoju, į darbą neina.

A. Šekštelo apgailestauja, kad valdžios institucijos nesugebėjo per tiek laiko pasiruošti antrajai koronaviruso bangai. „Gaila, kad nuo pirmojo karantino pabaigos iki antrojo karantino pradžios valdžia nepasiruošė: nei NVSC turi resursų, nei pakankamai konsultantų“, – teigė vyras.

SAM: galimi du variantai

Portalas dėl šios situacijos pirmadienį susisiekė su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir NVSC atstovais. „Kadangi reikės detaliau pasiaiškinti situaciją, atsakysime šią savaitę“, – rašoma SAM Spaudos tarnybos vedėjo Vytauto Beniušio laiške.

NVSC atstovė teigė, kad dėl darbų gausos nespėjo pasidomėti šia situacija.

Trečiadienį SAM Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė atsiųstame laiške teigė, kad apie šį painų atvejį nežino: „Nežinodami daugiau detalių to pakomentuoti negalime.“

Dėl kokių priežasčių asmuo galėjo gauti skirtingus tyrimo atsakymus? „Galimi du variantai: pirma, kai gaunami skirtingi atsakymai iš to paties mėginio – galimai pirmas rezultatas buvo įvestas neteisingas, o paskui buvo koreguotas. Tuo atveju tyrimo protokole turėtų būti nurodyta, kad tai yra koreguotas rezultatas, todėl tikėti reikėtų paskutiniu (koreguotu) rezultatu. Kitas variantas, kai skirtingi rezultatai gaunami iš skirtingų mėginių. Taip kartais pasitaiko, kai antro mėginio rezultatas gaunamas anksčiau negu pirmo mėginio, kai mėginiai būna tiriami skirtingose laboratorijose“, – aiškino SAM atstovė.

Ji tikino, kad tokie atvejai, kai asmuo sulaukia skirtingų koronaviruso tyrimo atsakymų, pasitaiko retai.

Pasiteiravus, ką rekomenduotų asmenims, kurie susidūrė su tokia painia situacija kaip ir ši šeima, specialistė teigė, kad reikia tikėti paskutiniu gautu rezultatu. „Reikia tikėti paskutiniu gautu rezultatu (koreguotu tyrimo protokolu). Jeigu tai nėra to paties rezultato koregavimas, o dviejų mėginių skirtingi rezultatai, gydytojai turi paaiškinti pacientui, kad taip gali būti dėl anksčiau įvardintų priežasčių. Tokiu atveju rekomenduojama paimti naują mėginį ir kartoti tyrimą tam pacientui“, – rašė N. Mikėnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artas

Artas portretas
Pazystamam reikejo pasidaryti testa, paskambino. Pasake atsius zinute i kuri ir kada mobilu punkta atvaziuot. sekancia diena ateina zinute i telefona: ... testas teigiamas privalote saviizoliuotis... tik beda kur testo tai taip ir nepadare ....

blabla

blabla portretas
tai kada isnaudos tuos tesatus, kurie rodo bileka? Kada nupirks normaliu?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Kaip ir pas mus šeimoj-vienas narys užsikrėtė,tai aš su sūnum stipriai persirgau,bet testas buvo neigiamas,o žmona neturėjo jokių simptomų,ir primigtynai išsireikalavo kad padarytų testą-ir ką,testas teigiamas... Žodžiu kaip nori ir kam nori tiria...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių