Sugrąžinti gyvybę padeda ir „Ant kalno mūrai“ melodija

Kaip elgtis, jei esantis šalia žmogus susmunka, praranda sąmonę ir atrodo, kad patiria klinikinę mirtį? Kaip jam padėti? Skambinti 112, 033 ar vis dėlto tam tikrą pagalbą galime suteikti ir patys? Tam, kad panašiu atveju nesutriktume, suteiktume būtiną pagalbą, žinių galima įgyti pirmosios pagalbos kursuose.

Svarbu nebijoti gaivinti

Viena iš Kaune juos organizuojančių įstaigų – Kauno miesto Greitosios medicinos pagalbos stotis. Jos atstovai ragina: nebijokite gaivinti ištiktojo klinikinės mirties. Kai kurie žmonės baiminasi, kad nepažįstamą susmukusį žmogų teks gaivinti burna į burną. Greitosios atstovai tvirtina: oro įpūtimai atliekami tik turint apsaugos priemones ar gaivinant artimus žmones, visais kitais atvejais gaivinama atliekant krūtinės ląstos paspaudimus (išorinį širdies masažą). "Jei tai yra jūsų mama, tėtis, sesuo, brolis, įpūtimus galime atlikti, tik prieš tai reikia išvalyti burną. Ją išvalom dviem pirštais per medžiagos skiautę ar rūbo kraštu. Paspaudimų ir įpūtimų santykis – 30:2 (30 paspaudimų ir du įpūtimai). Darant įpūtimus apžiojame burną, pirštais užimame gaivinamojo nosį, kad įpučiamas oras ne išeitų per ją, o patektų į plaučius", – aiškina Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) Slaugos padalinio vadovė Irena Dabulskienė.

Apie 60 proc. staigios mirties atvejų įvyksta namuose, iš jų 80 proc. – liudininkų akivaizdoje. Įvykus nelaimei, sugaištas laikas ir laiku nesuteikta pirmoji pagalba gali kainuoti žmogaus gyvybę.

"Pamačius susmukusį be gyvybės ženklų gulintį žmogų, reikia klauptis šalia, nestipriai rankomis pajudinti už pečių ir klausti, kas atsitiko? Jei žmogus neatsako, visiškai nereaguoja į aplinką – jis yra be sąmonės. Jei aplinkoje yra kitų žmonių, derėtų paprašyti jų pagalbos. Tada įvertinti, ar žmogus kvėpuoja. Atlošti galvą ir stengtis išgirsti, ar kvėpuoja, žiūrėti, ar kilnojasi krūtinės ląsta. Jei žmogus nekvėpuoja, daroma prielaida, kad pacientą ištiko klinikinė mirtis. Jei šalia yra kitų žmonių, vienam iš jų nurodyti skambinti 033, kviesti greitąją pagalbą. Jei esate vienas, skambinti ir įjungti garsiakalbį, telefoną dėti šalia nukentėjusio, atsakyti į dispečerio užduodamus klausimus ir klausyti jo tolesnių nurodymų", – priklaupusi prie pirmosios pagalbos kursams pritaikyto manekeno, grupei susirinkusiųjų gaivinimo pradžiamokslį pradėjo I.Dabulskienė.

Apie 60 proc. staigios mirties atvejų įvyksta namuose, iš jų 80 proc. – liudininkų akivaizdoje.

Kartais lūžta šonkauliai

Kilus ūmių sveikatos problemų, greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojai pataria skambinti ne bendruoju pagalbos telefonu 112, o greitosios pagalbos telefonu 033. "Taip bus išvengta papildomų klausimų ir sutaupysite minutę laiko. Kritiniu atveju tai yra labai daug", – įsitikinę medikai.

"Kol esantysis šalia kviečia medikus, patiems reikėtų pradėti teikti pagalbą nukentėjusiajam. Atverti kvėpavimo takus, viena ranka pakelti smakrą, kitos rankos delną uždėti ant kaktos ir atlošti galvą. Žiūrėti, ar nėra svetimkūnių burnoje, išimti dantų protezus, išvalyti burną – esant priešmirtinei būsenai žmogui neretai išsiskiria gleivių ar skrandžio turinys patenka į burną", – aiškino medikė.

Atlaisvinus kvėpavimo takus reikia atlikti krūtinės ląstos paspaudimus (išorinis širdies masažas). Vienos rankos delno pagrindas dedamas ant gaivinamojo krūtinkaulio vidurio. Kita ranka dedama tiesiai ant pirmosios rankos ir delno pagrindu spaudžiamas krūtinkaulis. "Jei rankas uždėsite žemiau krūtinkaulio centro – imsime spaudyti skrandį, jo turinys atsidurs burnoje, paprastai tariant, žmogus apsivems. Tokiu atveju teks pasukti gaivinamojo galvą į šoną ir išvalyti burną", – pašnekovės žodžiais, tik išvalius kvėpavimo takus galima gaivinti toliau, kitaip gaivinamasis užsprings.

Rankos per alkūnes turi būti tiesios (kitaip spausime nepakankamai), spaudžiama tiesiai žemyn. Krūtinė spaudžiama viršutinės kūno dalies svoriu, todėl gaivinančiojo pečių juosta turi būti virš gaivinamojo. Paspaudimų gylis – 5–6 cm, kitaip gaivinimas nebus efektyvus. Po paspaudimo gaivinamojo krūtinės ląsta turi visiškai sugrįžti į pradinę padėtį.

"Paspaudimų greitis – 100–120 kartų per minutę. Kitaip tariant, gaivinama maždaug lietuvių liaudies dainos "Ant kalno mūrai" ritmu. Galite mintyse niūniuoti – tai padės neišsimušti iš ritmo.

Reikia atlikti maždaug 500–600 krūtinės ląstos paspaudimų. Tai užtrunka apie 4 min. Tikimės, kad per tą laiką atvyks greitoji ir perims gaivinimą", – sako I.Dabulskienė.

Išklausę pirmosios pagalbos kursus prisipažįsta: daryti krūtinės ląstos paspaudimus ištisas keturias minutes yra sunku, paprastai pavargstama jau po pirmųjų dviejų. Todėl patariama, jei yra galimybė, gaivintojams kas dvi minutes keistis. Pasikeitimas neturėtų užtrukti ilgiau nei 10 sek.

Dažnai žmonės bijo, kad gaivinimo metu nukentėjusiajam gali lūžti šonkauliai. "Tačiau geriau jau lūžęs šonkaulis, bet atkurta širdies veikla, nei nesulaužytas šonkaulis, bet žmogus mirė. Šonkaulis vėliau suauga, bet jei užtruksime daug laiko ar netaisyklinga atliksime krūtinės ląstos paspaudimus, širdies veiklos neatkursime", – palygino Kauno miesto GMPS atstovė.

Irena Dabulskienė

Daugiau šansų atgaivinti

Gaivinimas tęsiamas tol, kol atvyksta medikai arba gaivinamasis pradeda kvėpuoja, vėl funkcionuoja kraujotakos sistema. "Tokiu atveju paprastai pajuntame, kad jis pradeda kvėpuoti, priešintis gaivinimui, judėti ar kalbėti. Tada pacientą reikia stebėti, paversti į stabilią šoninę padėtį ir laukti medikų.

Gaivinimas bus sėkmingesnis, jei netoliese yra automatinis išorinis defibriliatorius ir jis panaudojamas. Visuose Lietuvoje viešose vietose naudojamuose defibriliatoriuose yra garso įrašai lietuvių kalba. Įjungus defibriliatorių, garso įrašais pasakoma, ką gaivinantysis turi daryti. "Įjungus defibriliatorių, krūtinės ląstos paspaudimų nenutraukiame, priklijuojame prie gaivinamojo krūtinės elektrodus. Krūtinės ląstą toliau spaudome, kol defibriliatoriuje pasigirsta garso įrašas: "Atsitraukite, analizuojamas ritmas, spauskite defibriliatoriaus mygtuką", arba: "Defibriliuoti nereikia, tęskite gaivinimą". Paspaudus mygtuką su širdelės ar žaibo ženklu, paleidžiama elektros iškrova, padedanti atkurti širdies veiklą", – pasak I.Dabulskienės, naudojant defibriliatorių, kai klinikinė mirtis įvyksta dėl širdies skilvelių virpėjimo, yra didelė tikimybė atkurti širdies veiklą, tai yra, atgaivinti žmogų. Naudojant defibriliatorių, garso įrašuose skambančius nurodymus reikia vykdyti tol, kol atvyksta greitoji.

Naudojant defibriliatorių, garso įrašuose skambančius nurodymus reikia vykdyti tol, kol atvyksta greitoji.

GMP atstovai pastebi: kartais žmonės padaro gaivinimo klaidų dėl streso. "Buvo atvejis, kai namiškiai medikai, nors žinodami, kad taip gaivinti negalima, patys būdami streso būsenos krūtinės ląstos paspaudimus pradėjo daryti artimajam, gulinčiam ant lovos. Tačiau šį gaivinimo veiksmą reikia daryti tik ant kieto pagrindo – tokiu atveju žmogų reikia guldyti ant grindų. Nes ant minkšto (lovos čiužinys yra minkštas pagrindas) spaudysime ne krūtinę, o čiužinį, ir širdies veiklos atkurti nepavyks", – pasakojo medikė.

Užspringimas – atvejis, kai reikia ne pulti daryti išorinį širdies masažą, o bandyti pašalinti į kvėpavimo takus patekusį svetimkūnį, dažniausiai – maistą. "Kai žmogus ima springti, jis kosti, tai dalinio užspringimo požymis. Jokių veiksmų atlikti nereikia, reikia tik stebėti ir raginti kosėti, nes tai geriausias būdas natūraliai pašalinti svetimkūnį iš kvėpavimo takų. Tačiau būna, kad dalinis užspringimas pereina į visišką užspringimą, kai žmogus jau nebekosti – nutyla, griebiasi už gerklės, ima mėlynuoti, – atkreipia dėmesį Kauno miesto GMPS atstovė. – Tokiu atveju springstantįjį gelbėjame atlikdami šiuos veiksmus: viena ranka apkabiname nukentėjusįjį, palenkiame šiek tiek į priekį ir kita ranka 5 kartus stipriai slenkamuoju judesiu suduodame į tarpumentę. Jei svetimkūnis nepasišalino, atliekame Heimlicho manevrą – apkabiname iš nugaros ir sudėję rankas į kumštį dedame ties duobute po krūtinkauliu, stipriai keliamuoju judesiu spaudžiame 5 kartus. Jei ir tai nepadėjo, dažniausiai žmogus jau praranda sąmonę ir tada pradedame gaivinti."

Vaikai gaivinami kitaip

Klinikinės mirties atveju suaugusiesiems pirmiausia sustoja širdis. Vaikams – atvirkščiai, pirmiausia sustoja kvėpavimas. Dėl to, pašnekovės žodžiais, jie ir gaivinami kitaip. "Suaugusiuosius pradedame gaivinti nuo krūtinės ląstos paspaudimų (ir galime tęsti juos neatliekant įpūtimų), o vaikus – nuo įpūtimų. Ir kuo mažesnis vaikelis, tuo įpūtimai svarbesni. Naujagimiui užtenka tik įpūtimų, ir dažnai kvėpavimas atsistato, o širdelė net nebūna sustojusi. Būtina naujagimį paguldyti šiltoje aplinkoje, ant kieto pagrindo, išvalyti burnytę ir nosį, sausai nušluostyti ir, glostant nugarytę, skatinti kvėpavimą. Kūdikėlį pradedame gaivinti nuo 20–30 įpūtimų per 30 sek., ir tik tada žiūrėti, ar reikia tęsti gaivinimą, ar ne. Jei vaikelis nekvėpuoja ar kvėpčioja, atlikus įpūtus jis pradeda kvėpuoti – net nereikia atlikti krūtinės ląstos paspaudimų. Bet jei tenka atlikti krūtinės ląstos paspaudimus, tai atliekame uždėję 2 pirštus ant krūtinkaulio vidurio, spaudžiame 3–4 cm, 100–120 kartus per minutę. Gaivinimo ciklas – 30 ir 2 (30 paspaudimų ir 2 įpūtimai)", – nestiprius krūtinės ląstos paspaudimus ant kūdikėlio dydžio manekeno demonstravo medikė.

Augant vaikui, kvėpavimo svarba jį gaivinant šiek tiek mažėja. Jei gelbstimas 1–3 metų vaikas, užtenka krūtinę spausti vienos rankos delno pagrindu. 3–12 metų vaikai pradedami gaivinti nuo dviejų efektyvių įpūtimų, galima įpūsti ir 5 kartus, kuriuos seka 30 krūtinės ląstos paspaudimų, paskui šis ciklas 30 ir 2 kartojamas.

Tikslių atsakymų neduoda

Pirmosios pagalbos kursų naudingumu ne kartą įsitikino ir gelbėtojai, ir jų išgelbėti žmonės, ir greitosios medikai. "Džiaugiamės, kai kritiniais atvejais atvažiavę su greitosios brigada matome, kad žmogus, išėjęs pirmosios pagalbos kursus, viską padarė taisyklingai ir lemiamu momentu išgelbėjo žmogui gyvybę, – sako Kauno miesto GMPS paramedikas, mokymų specialistas Tomas Pašakinskas. – Tačiau tikslių atsakymų, kaip elgtis kiekvienu atveju, mes jums negalime pateikti. Mes galime jus išmokyti pagrindinių pirmosios pagalbos teikimo principų. Tačiau sprendimą, ar teikti žmogui pirmąją pagalbą, turėsite priimti jūs patys. Svarbu, kad po tokių mokymų jūs žinotumėte, kada skambinti 112 arba 033, ar imtis ir kada imtis tam tikrų veiksmų."

Pasikartoti pirmosios pagalbos žinias galima internete greitojipagalba.lt atsidarius puslapį "Interaktyvūs mokymai".


Viešosiose vietose esantys defibriliatoriai:

Šiuo metu Kaune yra 43 Kauno miesto GMPS užregistruoti defibriliatoriai: įmonėse, įstaigose ir kitose viešosiose vietose.

Miesto centre juos galima rasti: Geležinkelio stotyje, Žalgirio arenoje, Sporto halėje, Futbolo manieže, SEB banko padaliniuose, "Lidl" parduotuvėse, "Akropolyje", restorane "Miesto sodas" (Laisvės al. 93), restorano "Forto dvaras" prieigose (Rotušės aikštė 4), Kristaus prisikėlimo bazilikoje (Žemaičių g. 31 A) ir kitur.

Dėmesio! Teikiant pirmąją pagalbą, defibriliatorius naudojamas tik suaugusiesiems!

Svarbūs telefono numeriai:

112 – skambinti, kai kyla gaisras, įvyksta avarija ar užpuolimas.

033 – skambinti, kai kyla grėsmė, pavojus sveikatai. Skambinant tiesiai šiuo numeriu, sutaupoma 1 minutė, o tai kritiniais žmogaus gyvybei momentais yra labai daug.

8 5 2362052 – šiuo Apsinuodijimų informacijos biuro visą parą veikiančiu telefonu rekomenduojama skambinti įtariant apsinuodijimą.

Teikiant pirmąją pagalbą svarbu:

– nepakenkti nukentėjusiajam;

– išlikti saugiam pačiam.

Gaivinimą galima nutraukti, kai:

– atvyksta kvalifikuota pagalba.

– žmogus vėl kvėpuoja, funkcionuoja kraujotaka.

– gaivintojas išsenka.

– iškyla tiesioginė grėsmė gaivintojo gyvybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
saunuoliai kauno diena, labai geras ir naudingas straipsnis, daugiau tokiu.

Atsakymas

Atsakymas portretas
Paimti -> įjungti -> klausyti defibriliatoriaus instrukcijų ir daryti ką sako defibriliatorius (visi defibriliatoriai sako instrukcijas valstybine kalba).

Klausimas

Klausimas portretas
O kaippanaudoti tą defibriliatorių?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių