Sveikata – brangiausias turtas, o geriausias laikas ja rūpintis – dabar

  • Teksto dydis:

Artėja Pasaulinė kovos su vėžiu diena, kuria siekiama priminti, kad gyvename laikais, kai tikėtina, kad per savo gyvenimą onkologinės ligos diagnozę išgirs vienas iš trijų asmenų. Ar šią ligą galima suvaldyti? Taip. Jei ji diagnozuojama anksti, jei taikomos šiuolaikinės gydymo priemonės, 90 proc. atvejų gali būti sėkmingai pagydomi.

Galbūt nustebins žinia, kad savo rankose turime kur kas daugiau galių valdyti savijautą ir gyvenimo trukmę bei kokybę, nei galime įsivaizduoti. Pasaulinė sveikatos organizacija nurodo, kad net 50 proc. mūsų sveikatos priklauso nuo mūsų gyvenimo būdo, o tik 20 proc. lemia genai, aplinka – taip pat tik 20 proc. ir tik 10 proc. – medicinos bei sveikatos apsaugos kokybė.

Kaip skelbia Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA), todėl labai svarbu sveikata domėtis ir rūpintis kuo anksčiau, nenumoti ranka, neva „man jau per vėlu“.

Sveikatingumui svarbu reguliariai tikrintis sveikatą – būtų puikus sprendimas, jei sau kaip gimtadienio dovaną kasmet planuotume vizitą pas gydytoją profilaktiniam pasitikrinimui, pagrindiniams tyrimams atlikti, dalyvauti pagal amžių priklausančiose prevencinėse programose (gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų ankstyvosios diagnostikos programose). Matydami tėvų ir senelių pavyzdį, mokosi ir vaikai, tad tikrai verta būti šio svarbaus proceso dalyviais.

Reguliarus sveikatos tikrinimas – tai veiksmas be pralošimo.

Realybė tokia, kad vyrai daug rečiau ir sunkiau nei moterys prisiruošia apsilankyti pas gydytoją, tad dažnas atvejis, jog laiku pastebėti negalavimus ir susirūpinus pasitikrinti pavyksta tik dėl partnerės atkaklumo. Vis dėlto, vyrų sveikata Lietuvoje, ypač pastaraisiais metais, kelia nerimo ženklų – beveik pusė vyrams diagnozuojamų onkologinių susirgimų yra pažengusiose stadijose (46 proc.), o per pastaruosius dvejus metus tik IV stadijoje nustatytų susirgimų skaičius išaugo 4 proc.

Svarbu prisiminti, kad anksti nustatyta onkologinė liga ne tik lengviau išgydoma, bet ir pats gydymas būna trumpesnis, paliekantis mažiau liekamųjų reiškinių. Todėl svarbu nepamiršti savęs ir pradėti  reguliariai ir nuoširdžiai rūpintis savimi – ne mažiau nei rūpinamės savo augintiniais ar  automobiliu. Šių metų vasario 5 d. Vilniuje ir Klaipėdoje Pasaulinei kovos prieš vėžį dienai paminėti „Teniso namų“ organizuojamo turnyro dalyvis ir aktyvus sveikatai palankaus gyvenimo būdo šalininkas Raimondas Bučys primena: „Reguliarus sveikatos tikrinimas – tai „veiksmas be pralošimo“. Pasitikrinę sveikatą greičiausiai sužinosite, kad tyrimų rezultatai yra geri. Kam praleisti progą pasimėgauti tokia gera žinia, kam praleidžiate tokį malonumą? O jei tyrimų  rezultatai bus prastesni nei tikėtasi, tai reiškia, kad pats laikas pradėti gydytis ir toliau džiaugtis gyvenimu“. Raimondas – vienas sėkmės istoriją patyrusių žmonių, kuriam laiku pasitikrinus sveikatą, diagnozavus ligą, atlikus tinkamą gydymą, pakeitus gyvenseną sveikatai palankia linkme, pavyko pažaboti prostatos vėžį. Jis ir toliau reguliariai tikrinasi sveikatą, sportuoja, prisižiūri mitybą ir nepamiršta paraginti savo draugų ir bičiulių rūpintis savimi, reguliariai tikrintis sveikatą. 

Raimondas Bučys. Asmeninio arch.nuotr.

POLA primena, kad fizinis aktyvumas, sveikatai palanki mityba, tinkamas darbo ir poilsio režimas leidžia užkirsti kelią ligoms, o susirgus – kontroliuoti ligą, be to, ligos gydymo rezultatai žymia dalimi priklauso ir nuo paciento – kuo jis labiau įsitrauks, aktyviai domėsis, bendradarbiaus su gydytoju ir kitais specialistais, tuo rezultatai bus geresni.

POLA kviečia visus, kurių gyvenimus paženklino onkologinės ligos diagnozė, prisijungti prie POLA bendruomenės ir kreiptis dėl POLA kortelės. Kortelė yra nemokama, ją galima užsakyti internetu pola.lt ir gauti paštu nurodytu adresu. Daugiau informacijos 8 620 74646.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių