Šventės baigiasi greičiau nei pagirios

Nors jau įpusėjo sausis, kai kuriems didžiosios metų šventės užsitęsė dėl priklausomybės nuo alkoholio. Tiesa, esama ir teigiamų poslinkių – pernai uostamiestyje sulaukta daugiau norinčiųjų į gyvenimą pradėti žiūrėti blaiviai.

Nepavyksta sustoti

Psichiatrai pripažįsta, kad praėjusių didžiųjų metų švenčių laukė neramiai – daug laisvadienių kiša koją turintiems alkoholio priklausomybę, tad tikėtasi didesnio pacientų srauto nei įprastai.

Kai kurie švęsti pradėjo anksčiau nei visi tautiečiai, o štai liautis gerti ne visiems pavyksta, tuomet ir prireikia medikų pagalbos.

"Kai žmogus geria alkoholį ne vieną dieną ir paskui nustoja, pasireiškia ūmi abstinencija arba netgi psichozė. Tokie žmonės būna įsibaiminę, negali užmigti, pradeda girdėti ar matyti tai, ko nėra, gali būti stipriai susijaudinę", – paaiškino Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filialo Ūmios psichiatrijos skyriaus vedėja Veronika Žalimienė.

Kai ištinka sunki alkoholinė abstinencija, žmogus negali pats nustoti gerti, tad kreipiasi į medikus. Kai kurie į ligoninę atvežami prieš savo valią.

Pasipylė po švenčių

Tokių pacientų sulaukiama kasmet, tačiau po praėjusių švenčių tokio didelio antplūdžio, kaip medikai tikėjosi, nebuvo.

Per šventes Psichiatrijos filialo Priėmimo skyriuje buvo gana ramu. Kai kuriems pacientams buvo suteikta trumpalaikė stebėjimo paslauga, paskui jie išleisti namo.

Pasak vedėjos, pirmosiomis naujųjų metų dienomis alkoholio padauginusių pacientų nebuvo daug, didesnio jų antplūdžio būta šiek tiek vėliau.

"Buvo kelios įtemptos dienos, kai sulaukėme daugiau pacientų nei įprasta. Tačiau iš visų į mūsų skyrių patekusių pacientų tik vienas buvo ištiktas psichozės, o likusieji čia atsidūrė dėl užsitęsusių švenčių", – sakė Ūmios psichiatrijos skyriaus vadovė.

Centrą aplenkia

Kaip sakė Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) atstovė Morgana Danielė, didesnio besikreipiančiųjų skaičiaus dėl priklausomybės nuo alkoholio nei prieš šventes, nei po jų nesulaukta ne tik uostamiestyje, bet ir visuose šalies filialuose.

"Dėl išblaivinimo paslaugos atskirai niekas nesikreipė. Dažniausiai ji taikoma tiems, kas atvyksta gydytis nuo priklausomybės, bet būna ne visai blaivūs atvykimo dieną", – pridūrė specialistė.

Kreipėsi daugiau

Kaip pastebi RPLC Klaipėdos filialo direktorė Vaida Karulaitienė, pernai pirmą kartą sulaukta šiek tiek daugiau besikreipiančiųjų dėl priklausomybės nuo alkoholio.

"Klaipėdos filiale atsinaujino paslaugos – visoje Lietuvoje peržiūrėtas ir suvienodintas teikiamų paslaugų turinys, atnaujinta ir sustiprinta "Minesotos" programa, kaip ir kituose filialuose įsteigta motyvacinės terapijos paslauga. Ji kelia susidomėjimą tarp dėl gydymo besikreipiančių asmenų", – galimas priežastis vardijo vadovė.

Pasak V.Karulaitienės, tam įtakos galėjo turėti ir atnaujinta darbuotojų komanda: priimta naujų gydytojų, socialinių darbuotojų.

Neišvengta sumaišties

"Ieškome naujų, patogesnių patalpų, įgyvendiname informacijos sklaidą mūsų mieste ir regione apie pačias priklausomybės ligas, jų simptomus ir Klaipėdos filiale bei visame RPLC teikiamas gydymo paslaugas. Po ilgų metų sąstingio situacija sparčiai gerėja, todėl tikimės, kad vis daugiau žmonių kreipsis dėl priklausomybės ligų gydymo ir kreipsis ligai dar neįsisenėjus", – viliasi direktorė.

2018 m. į Klaipėdos filialą kreipėsi 1 605 pacientai, 440 iš jų – pirmą kartą gyvenime.

"Bendras skaičius nėra didelis, palyginti su ankstesniais metais, nes situacija buvo vangoka per pirmus kelis mėnesius pereinamuoju laikotarpiu po reorganizacijos, kai ambulatorijoje dirbo tik viena gydytoja. Tad trūko žmogiškųjų resursų guldyti pacientus į skyrius. Vėliau rodikliai gerėjo ir situacija normalizavosi. Dabar jau dirba visiškai sukomplektuotos specialistų komandos", – paaiškino V.Karulaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

okis pokis

okis pokis  portretas
A6 prig4res kai 6oku kartais i kampa pavemiu.. svarbu tai daryt kulturingai,

T

T portretas
Kaip pasake grazulis mes pridesime medziagu i alkoholi nuo kuriu zmogus suviduriuos ir nebegers tai vat

Pagirios, pagirios..

Pagirios, pagirios.. portretas
Mokant save pastatyti ant koju tas yr suds ir nieks: geriant per daug neėskit be saiko, gerkit didėjančiais laipsniais (pvz.pradžiai vynai, paskui stipresni jei yr poreikis..), daugiau šokit ir judėkit, daugiau geriamo vandens..Ant rytojaus kuo daugiau natūralių obuolių sulčių, 1ltr.(ar kiek yra:D)raugintų(!)agurkų ir geras kepsnys. JOKIO PACHMIELO nors ir britvom siksit! Pageidautina išsimiegot bet jei neišeina, atsirkit garbingai.Jokios priklausomybės nebus jeigu jūs kontroliuosit save o ne alkoholis jus.Mano įsitikinimu, SVEIKAM žmogui kartais verta nusigert - gaves tokį smūgį organizmas ant rytojaus tvarkydamasis ir besivalydamas išjudina visas aptingusias gynimosi pajėgas ir sukauptus nepajudinamus klodus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių