Šypseną sugrąžina dantų implantai

Daugelį metų dantims atstatyti buvo naudojami tiltai, išimamos plokštelės, lanko atraminiai protezai, dantų vainikėliai. Šiandien moderniausiu ir patikimiausiu dantų atkūrimo būdu medikai vadina implantaciją.

Apie dantų implantaciją "Vilniaus dienai" pasakojo klinikos "Skraidenta" gydytoja burnos chirurgė Jūratė Rimkuvienė.

– Kodėl prarastus dantis reikia atstatyti ne tik dėl estetinės ir kramtymo funkcijų?

– Iš tiesų dantys ne tik žmogaus vizitinė kortelė. Jų netekus sunku sukramtyti maistą, taip kyla ir kitų rimtų bėdų: netekus dantų gali nukentėti ir antagonistiniai dantys, kuriems nebelieka atramos.

Taip pat ima nykti žandikaulio kaulas. Kad žandikaulis išliktų stiprus, dantys turi atlikti kramtymo funkciją. Kitaip kaulas pradeda nykti, veidas, praradęs dantų ir kaulų atramą, pradeda pirma laiko senti – apatinis žandikaulis išsikiša į priekį, lūpos suplonėja, sumažėja veido raumenų tonusas.

– Kuo dantų implantacija pranašesnė už kitus dantų atstatymo būdus?

– Dantų implantai panašiai kaip savi dantys kramtymo jėgos krūvį perduoda žandikauliui ir taip stabdo kaulo nykimą. Dantų vainikėliai, tiltai ar išimamos dantų plokštelės išsprendžia kosmetinę problemą, bet nesustabdo kaulo nykimo. Taip pat implantuojant išsaugomi nepažeisti aplinkiniai dantys.

– Ar visiems galima implantuoti dantis?

– Dantys paprastai implantuojami pilnametystės sulaukusiems pacientams. Tačiau jei dantų neteko paauglys, yra įvairių sprendimų, padedančių išlaukti tą laiką ir nevaikščioti be dantų. Merginoms galima implantuoti anksčiau, o vaikinams – vėliau, nes jų žandikauliai ilgiau auga.

Taip pat labai svarbi bendra paciento sveikatos būklė. Tam tikrais atvejais implantuoti dantis rizikinga, nes gali kilti infekcijos pavojus, neprigyti implantas. Ne visada dantis atstatyti galima cukriniu diabetu ir autoimuninėmis ligomis sergantiems, daug rūkantiems, burnos higiena nesirūpinantiems žmonėms.

– Kokie tyrimai reikalingi pasiryžus atstatyti prarastus dantis?

– Gydytojas pirmiausia apžiūri paciento žandikaulius, įvertina jų formą, esamų dantų būklę ir papasakoja apie visus įmanomus dantų atkūrimo būdus.

Tuomet atliekamas radiologinis tyrimas – rentgeno nuotrauka. Ji padeda įvertinti žandikaulio kaulo aukštį ir plotį. Jei įtariama, kad kaulo plotis nepakankamas implantacijai, atliekamas dar vienas tyrimas – kompiuterinė tomografija.

Kaulo aukštis ir plotis per gyvenimą keičiasi. Netekus dantų vyksta kaulo atrofija, kaulas siaurėja ir žemėja. Jei žmogaus kaulai smulkūs, didesnė tikimybė, kad ir jo žandikaulio kaulai atrofuosis greičiau. Kaulą paveikia ir chirurginės operacijos, dantų šaknų ligos, sukeliančios kaulo uždegimą, kurio dažnas padarinys – įvairūs defektai.

Tačiau jei yra defektų ir kaulo nepakanka implantui – ne bėda. Kaulą galima priauginti atliekant tam tikras procedūras arba operacijas. Galima panaudoti paties paciento kaulą iš žandikaulio arba kurios nors kitos kūno vietos, bet tam galima naudoti ir sintetines specialiai paruoštas medžiagas.

Po kaulo priauginimo procedūros arba operacijos turi praeiti maždaug penki mėnesiai, kad priaugintas kaulas prigytų ir būtų galima atlikti kitą operaciją – implantuoti sraigtą.

Taigi kartais žmones suklaidina užsieninės laidos apie dantų implantaciją. Ten rodoma, kad atėjo žmogus pas odontologą be dantų, o išėjo plačiai šypsodamasis baltutėle šypsena. Iš tiesų šiuolaikinėje implantologijoje tai įmanoma, tačiau ne visada. Todėl pasiryžusieji atkurti dantis turi apsišarvuoti kantrybe.

– Kaip atliekama dantų implantacijos operacija?

– Implantacijos operacija atliekama pacientui atlikus vietinę nejautrą, suleidus skausmą malšinamųjų vaistų. Vieną implantą įsukti užtrunka apie pusę valandos.

Žandikaulyje išgręžiama duobelė, į kurią įsukamas titaninis sraigtas, ant šio vėliau tarsi ant danties šaknies užmaunamas vainikėlis. Kol sraigtas prigyja kaule, maždaug 3–5 mėnesius pacientas nešioja laikiną plastikinį vainikėlį. Vėliau jis pakeičiamas nuolatiniu, pagamintu iš metalo ar cirkonio keramikos.

Laikinas vainikėlis atlieka ne tik estetinę funkciją. Jei implantas gauna krūvio, šis vainikėlis tarsi padeda treniruoti kaulą. Kaulas aplink implantą tampa tankesnis ir tvirtesnis.

Ar sraigto implantacijos operacija skausminga? Per operaciją žmogus nejaučia skausmo, nes naudojami skausmo malšinamieji vaistai. Po operacijos nemalonių pojūčių taip pat nesunkiai padeda išvengti šie vaistai. Tačiau jų prireikia tikrai ne visiems. Prie naujų dantų priprantama greitai, tai ne rankos ar kojos protezas. Titaninio sraigto organizmas nepriima kaip svetimkūnio. Jei burnos higiena gera, dantenos nedirgsta ir nekyla uždegimų.

– Ar implantai bėdas dėl dantų leis užmiršti visam gyvenimui?

– Kaulą aplink dirbtinį dantį kaip ir aplink nuosavą gali pažeisti prasta higiena, dantenų uždegimas. Taip pat implanto ilgaamžiškumui svarbu, ar jis gerai implantuotas ir protezuotas, ar negauna per didelio krūvio.

Implantas funkcionuoja apie 20 metų, bet jei žmogus itin gerai prižiūri burną ir neužleidžia dantų ligų, lankosi pas implantologą, kuris įvertina, ar implantas neliko aukštesnis nei kiti dantys, nes šie dyla, ar nepažeistas implanto vainikėlis, jis gali būti tinkamas daug ilgiau. Iš pradžių po implantacijos pas gydytoją reikia lankytis kasmet, o vėliau, jei nėra skundų, galima užsukti ir rečiau.

– Kiek kainuoja susigrąžinti šypseną?

– Kainos priklauso nuo implanto rūšies ir gamintojo. Yra labai pigių, kurie yra brangių ir pripažintų pasaulyje implantų kopijos.

Tačiau norinčius sutaupyti ir rinktis pigius implantus įspėju, kad jų gamintojai niekada neatlieka mokslinių ir klinikinių tyrimų, nesuteikia jiems garantijų. Žinomų gamintojų implantams paprastai suteikiama dešimties metų garantija. Kai kurios bendrovės pacientams net garantuoja paramą visam gyvenimui. Pavyzdžiui, jei atsitinka, kad implantas neprigyja arba jį reikia pašalinti dėl tam tikrų priežasčių, sutvarkius dokumentus, gamintojas grąžina pinigus.

Chirurginė implantacijos dalis kainuoja apie 2–2,3 tūkst. litų. Protezavimas – vainikėlio uždėjimas – taip pat apie 2 tūkst. litų. Dar reikia skirti pinigų rentgeno ar kompiuterinės tomografijos tyrimams. Taigi vieno danties implantacija gali kainuoti iki 5 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astaite

Astaite portretas
Laba diena, norėčiau paklausti, dėl kokių priežasčių galėjo neprigyti implantas (kaulas nutirpo aplink implantą), nors vienu metu buvo sriegiami du tik skirtingose pusėse. Dėkoju už atsakymą

Uzsukes

Uzsukes portretas
Sveiki, man 24 metai. Visai neseniai netekau vieno priekinio danties. Kiti yra sveiki. Ka man reiketu daryti, kad nenaudojant jokiu laikinu protezu butu galima vel tureti priekini grazu danti? Jeigu danties netekau mazdaug prie 2 savaites, tai ar galiu naudoti ta sraigtini implanta? Ar jis nenaudojamas vos tik iskart netekus danties?

Elena

Elena portretas
Puslapyje protingaspacientas.lt pateikta kur kas daugiau PACIENTUI NAUDINGOS informacijos apie dantų implantus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių