- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Norėdami sutaupyti, gaminame namuose: pasiruošus vakarienę, dalį jos galima pasilikti rytdienos pietums ar įsidėti į darbą. Be to, pavyksta gyventi tvariau, nes galime sunaudoti šaldytuve užsilikusį maistą. Tokiu atveju troškiniai ir apkepai su makaronais – puikus pasirinkimas.
Edita Gavelienė teigia, kad maistingiausi yra viso grūdo makaronai, taip pat pagaminti iš kietagrūdžių kviečių ar grikių, papildyti daržovėmis.
Nors makaronų patiekalai dažniausiai yra labai mėgstami vaikų, mitybos ekspertė siūlo jais nepiktnaudžiauti, tačiau nepulti ir į kitą kraštutinumą – dėl angliavandenių baimės visiškai jų neišbraukti iš savo mitybos raciono. Svarbu, kiek makaronų suvartojama ir kaip jie paruošti.
„Didelė klaida, kai kontroliuodami svorį žmonės bijo valgyti įvairų maistą. Naudingiau yra planuoti kiekvienos dienos maisto kiekį, išlaikyti valgymo režimą ir nebadauti. Makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais ir nors nepasižymi didele mineralinių medžiagų gausa, juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose rūšyse – ir cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir dar papildyti špinatais ar burokėliais, tampa maistingesni“, – teigia E. Gavelienė.
Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami al dente. „Jeigu makaronai neišbrinkę, jų glikeminis indeksas bus mažesnis, vadinasi, ir cukraus lygis kraujyje kils lėčiau. Be to, taip ilgiau jausimės sotūs“, – paaiškina pašnekovė.
Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei vieną du kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų varginami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti.
„Jeigu tai kvietiniai, ruginiai ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų neturėtų valgyti. Taip pat, savaime suprantama, nereikėtų valgyti nė trupinėlio duonos, sausainių ir kitų produktų, kurių sudėtyje yra glitimo. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad glitimo turi ne tik kviečiai, miežiai ar rugiai, bet ir kuskusas, manų, perlinės ir bulguro kruopos, net speltos miltai“, – įspėja gydytoja dietologė.
Makaronų apkepas su daržovėmis, mėsa ir sūriu
400 g makaronų,
2 skardinės konservuotų pomidorų,
125 g mocarelos,
50 g fermentinio sūrio,
400 g turimos mėsos ar dešrelių likučių,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukšteliai cukraus,
1 svogūnas,
3 susmulkintos česnako skiltelės,
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio,
žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių (nebūtinai).
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite svogūną 8–10 minučių, kol suminkštės ir pradės karamelizuotis. Įmaišykite česnaką, kepkite dar 1–2 minutes. Sudėkite smulkintus pomidorus, raudonėlį, aitriąją papriką ir 2 šaukštelius cukraus, pagardinkite prieskoniais ir užvirkite. Keptuvę uždenkite dangčiu ir patroškinkite pomidorus 15–20 minučių, kol padažas sutirštės. Įmaišykite virtą ar keptą mėsą, kurią norite panaudoti. Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį. Makaronus virkite minutę trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, arba tol, kol jie bus al dente. Nukoškite, bet pasilikite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Suberkite makaronus į padažą ir išmaišykite, jei reikia, įpilkite šiek tiek pasilikto vandens. Sudėkite makaronus į kepimo indą, užbarstykite tarkuotu sūriu. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C ir kepkite apkepą apie 10–15 minučių, kol sūris ims burbuliuoti ir įgaus auksinę spalvą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šventėms – nauji skoniai: ką rekomenduoja V. Radzevičius?19
Su iškovota laisve atsivėrė ne tik sienos, bet ir galimybė ragauti visą pasaulį. Išmokome kepti didkepsnius, susidraugavome su jūrų gėrybėmis, sužinojome, kas yra trumai ir turime aliejų someljė. ...
-
G. Alijeva atrado naują patiekalą: ryte nebereikia vaikams gaminti pusryčių21
Grupės „69“ narė Goda Alijeva jau daugybę metų spindi scenoje, tačiau tai – ne vienintelė jos aistra. Dainininkės gerbėjai socialiniuose tinkluose jau ne kartą galėjo pastebėti, kad tokį pat malonumą ji jaučia ir gamindama. ...
-
Skaniai gaminti tereikia noro ir tikslaus recepto4
Vilniuje gyvenanti Vaida Bernatavičienė mėgsta gaminti, o jos sesuo Vilma Černiauskaitė – fotografuoti. Tad karantino laikotarpiu, kai darbai buvo sustoję, moterys savo pomėgius sujungė gražiam tikslui – pagelbėti virtuvėje tiems, kurie ...
-
Vaikystės skonių lietuvė nepamiršta ir gyvendama Estijoje10
„Virtuvėje aš džiazuoju, ir man tai labai patinka“, – sako jau beveik 20 metų Estijoje gyvenanti lietuvė Neringa Lindman. Gaminti pradėjusi dar mokyklos laikais, šio pomėgio niekada neapleido, o neseniai savo patiekalų re...
-
Užgavėnėms artėjant: ką vadino Šiupinio marčia?
Sotus valgymas per Užgavėnes – vienas būdingiausių papročių visoje Lietuvoje. Daug ir riebiai prisivalgysi per Užgavėnes – sotumo ne tik visam pasninkui, trunkančiam 46 dienas iki Velykų, bet ir visiems metams pakaks. Ir ne tik jo: gyvuli...
-
Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių ar daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu,...
-
Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai pateiktas (receptai)5
„Nesu virtuvės šefė, konditerė ar virėja. Aš tiesiog namų šeimininkė, žmona, mama su trupučiu fantazijos“, – prisistato maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėja Olga Stakucevi...
-
Odontologės receptai – puiki pagalba sportuojantiems2
Vilnietės Aurelijos Vaiciukevičiūtės profesija – odontologė, pomėgiai – bėgimas ir maisto gaminimas, o sportuojantiems žmonėms puikiai tinkančių patiekalų idėjomis ji dalijasi savo instagramo paskyroje „Rožinis avokadas“. ...
-
Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas (receptai)
Prisipirkote mandarinų ir nespėjate suvalgyti? Vasarą privirėte uogienių, o dar pernykštės nesuvartotos? Nereikia išmesti – galima sudžiovinti ir mėgaujantis suvalgyti. Džiovinimas – seniausias būdas produktams išsaug...
-
V. Klopova: motinystė skatina veikti racionaliau ir nuveikti daugiau (receptai)
Neseniai po vaiko priežiūros atostogų į darbą grįžusi dviejų mažamečių sūnų mama Viktorija Klopova namuose sugeba ne tik pasirūpinti šeima ir skaniai gaminti, bet ir rašyti apie tai instagramo paskyroje „Gaminame ir mėgaujam...