Tėvus labiausiai gąsdina bėrimai

Socialinėje paskyroje gydytoja dermatologė dažnai sulaukia nerimastingų tėvų klausimų ir prašymų padėti. Tokių užklausų su išbertų mažylių nuotraukomis ypač padaugėja po nakties.

Apiberia klausimais

Anot Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojos dermatologės Ritos Buivydaitės-Dailidėnės, mažus vaikus auginančius tėvus labiausiai neramina mažylių bėrimai.

Tėvai dažnai skundžiasi, kad dėl ilgų eilių neįmanoma pakliūti pas dermatologą, tad su prašymais užplūsta gydytojos sukurtą socialinę paskyrą "SkinTalks". Per savaitę gydytoja sulaukia net po keliolika užklausų apie bėrimus, kūdikių odos priežiūrą.

"Įsivaizduokite, pirmagimį per naktį išbėrė nuo galvos iki kojų. Mama nerimauja, ar toks bėrimas pavojingas, ar būtina kreiptis į gydymo įstaigą, – dermatologė supranta tėvų rūpestį. – Pas specialistą patekti būna sudėtinga, bet ne visada būtina. Kartais pakanka pasikonsultuoti su šeimos gydytoju ar pasitarti su vaistininku. Ne visiems vaistams būtinas receptas."

Pasak R.Buivydaitės-Dailidėnės, nedelsiant į ligoninę būtina kreiptis žaibinio meningokoko atveju, visais kitais atvejais nieko nenutiks, jei dėl bėrimo pas gydytoją pakliūsite ir po 3–5 dienų.

Dauguma – praeina savaime

Ligoninėje gydytoja dažnai konsultuoja Nėštumo patologijos, Naujagimių ar Pogimdyminio skyriuose, kur taip pat dažnai sutinka panikuojančių tėvų. Jiems nerimą kelia naujagimių odos ligos, bėrimai, apgamai.

Dažna mama bet kokį bėrimą linkusi priskirti alergijai. Pasak gydytojos, kalti dažniausiai būna visai kiti dalykai, kuriuos nesunku pašalinti.

Dermatologė paaiškino, kad dauguma naujagimių odos ligų yra tranzitinės – praeina savaime ir nieko nereikia daryti.

Kreiptis į gydytoją patariama, jei bėrimas nepraeina per 7–10 dienų, bėrimai plinta, šlapiuojama, atsiranda žaizdelių, vaikas karščiuoja.

Gąsdina apgamai

Tėvus taip pat labai gąsdina mažylių apgamai, ypač kai jų esama daug. Ar apgamas nėra "piktas", nepadidės, ar tai nėra melanoma – tokiais klausimais tėvai apiberia konsultuojančią gydytoją.

Įgimti apgamai vaikui gali atsirasti iki pirmojo gimtadienio. Jei apgamų labai daug ir jie dideli, reikėtų pasirodyti gydytojui.

"Tai, ką vaikutis atsineša, 90 procentų yra normalu ir įprasta", – ramino specialistė.

Kai priežiūra netinkama

Vos gimusių mažylių oda skiriasi nuo suaugusiųjų: pastarųjų odos pH yra rūgštinis, o naujagimių – šarminis.

Gydytoja atkreipė dėmesį, kad netinkamų priemonių naudojimas kūdikio priežiūrai taip pat gali išprovokuoti bėrimus.

Rekomenduojama vengti provokuojančių cheminių medžiagų, maudynėms pasirinkti tinkamą vandens temperatūrą ir pasirūpinti elementaria odos priežiūra žiemą, kai patalpų oras išsausėja, o lauke gnaibo šaltukas.

"Naujagimio maudynėms vanduo turi būti ne karštas, o šiek tiek vėsesnis, iki 38 laipsnių. Po maudynių rekomenduojama kūdikio netrinti rankšluosčiu, o švelniai nutapšnoti. Kol odelė drėgna, per 3–5 minutes ištepti emolientu, išsaugančiu odos drėgmę. Pagal vaiko odos tipą reikėtų pasirinkti emoliento formą: tepalą, kremą ar aliejų", – patarė gydytoja.

Kaltos sauskelnės?

Pasak R.Buivydaitės-Dailidėnės, pirmagimio susilaukusias mamas dažnai gąsdina likusi virkštelės dalis. Bijoma ją liesti, dažnai teiraujamasi, kada virkštelė nukris, ar normalu, kad po to lieka žaizdelė.

Tėveliams labai aktualus dermatitas: dažnai išbandomos net kelios rūšys įvairių sauskelnių, tačiau nė vienos netinka – odelė vis tiek būna paraudusi, išberta.

Gydytoja paaiškino, kad sauskelnių gamintojai čia beveik niekuo dėti – kūdikio odą išberia dėl per reto sauskelnių keitimo, apsauginių, barjerinių priemonių nenaudojimo.

Sauskelnes reikėtų keisti kas 2–3 valandas. Dieną leisti odai kuo ilgiau pakvėpuoti ir pabūti be sauskelnių, vengti trinti, visada gerai nusausinti.

Tiesa, renkantis sauskelnes reikėtų atkreipti dėmesį į kokybę – jos turėtų gerai sugerti drėgmę.

Pasitaiko, kai vaikui nustatomas pagal filmuko veikėjo vardą pavadintas sauskelnių sukeltas dermatitas "Lucky Luck", kurį sukelia sauskelnių gumose ar klijuose esantys alergenai.

Tuomet mažyliui išberia klubus ir išorinius sėdmenų klubus. Išgydyti padeda emolientai, "Bepanthen" kremas, kuriuos rekomenduojama naudoti iki 3–5 dienų.

Geriau nekrapštyti

Kai kuriems naujagimiams pasireiškia seborėjinis dermatitas. Mamos kartais net bando nukrapštyti ant galvos odos esančias gelsvas, riebias sulipusias pleiskanas. Jos būdingesnės berniukams.

Gydytoja tikino, kad jų krapštyti tikrai nereikėtų – taip galima prisikviesti daugiau bėdos, nes kūdikių seborėjinis dermatitas linkęs plisti.

Dažniausiai išberiamos tos vietos, kur gausu riebalinių liaukų: plaukuotoje galvos dalyje, kaktoje, prie antakių, palei nosį.

Atsikratyti šių pleiskanų padeda emulsijos ir šampūnai seborėjiniam dermatitui, dažnesnis galvos plovimas, šilti kompresai ant galvos. Jei išbertas kūdikio veidukas, reikėtų tepti emolientais, t. y. drėkinti.

Į gydytoją patariama kreiptis, jei nepadeda medicininės priemonės arba bėrimas išplitęs.

Naujagimių odos priežiūra

pakankama patalpų drėgmė,

odos drėkinimas ir priežiūra emolientais,

maudynės trunka apie 5–7 minutes,

nenaudoti muilo,

maudynėms specialūs rūgštinio pH prausikliai, aliejiniai prausikliai,

galvos plovimas šampūnu retesnis nei pačios maudynės,

naujagimių drabužių skalbimui nenaudoti minkštiklių, gaiviklių, kvapnių skalavimo skysčių,

naudoti kuo neutralesnius skalbiklius,

vengti purškiamų oro gaiviklių namuose,

nerengti sintetinio pluošto drabužiais,

vengti perkaitimo, suprakaitavimo,

iki 6 mėnesių vengti tiesioginės saulės,

žiemą naudoti kremus nuo šalčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjora

Senjora portretas
Dar prie to paties.Mums buvo mediku pasakyta virintu vandeniu iki triju metu kas vakara maudyti kudiki.Vandeniatsivirinai puoda atvesinimui.Kita karsta.Dar vystikliukai pora sykiu per savaite isvirinami ir iskyginti suderdami i kruvele.Bet todel nebuvo ismaniuju ir su kudikiu sukaisi visa diena.Nebuvo ir suzalotu sitiek kiek dabar.Ir vyrai pietu pareidavo nes tose valgyklose ne vis valgydavo kaip ir mokyklose.Sukomes kaip vijurkai.Ir vaikai buvo sveikesni.

Senjoros nuomone.

Senjoros nuomone. portretas
Neturejom skalbimo masinu,nebuvo ir tu merliuku laisvai pirkti.Bet kruvas paluciu skalbdavom ir neturejom tu dveju metu auginti vaiku,.Ir metuku vaikas jau pasirprasydavo ant puoduko.Ir musu laiku isaugini vaikai yra sveiki,nereikia jokiu dirbtinu apvaisinkimu.Dabar du metai apmokama vaikui auginti.O i darzeli ar namjose vaikas jau 3-4 metu daro i pam[persa.Tai ka veikia tos mamytes.Tik moka is darzeliu darbuotoju reikalauti,o pacios yra tingines .Tik telefonai rankose.Per tokias jau darzelyje aukletoju nebegalima rasti.Jom viskas blogai ,tik nemato saves.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių