Treniruojamas kūnas vasaros atostogų nepripažįsta

  • Teksto dydis:

Visus metus intensyviai sportuojantys žmonės vasarą linkę padaryti ilgesnę pertrauką ir pailsėti nuo įprasto režimo. Dauguma lankančiųjų grupines ir individualias treniruotes mano, jog šilčiausiu metų laiku jas atstoja darbas sode ar aktyvus poilsis gamtoje. Toks požiūris – visiškai klaidingas, teigia sporto ir sveikos gyvensenos specialistai.

Susigrąžino gyvenimo džiaugsmą

Pasirodo, ilgesnės atostogos nuolat treniruojamam kūnui – ne padeda, bet kenkia, o fizinis darbas savo teikiama nauda nė iš tolo neprilygsta subalansuotai treniruotei. Tuo ne kartą įsitikino klaipėdietė Natalija Grigorjeva. Prieš trejus metus sveikatingumo klube "Apelsinas" ji pradėjo lankyti stuburo ir sąnarių mankštos užsiėmimus.

Šešiasdešimtmetę kamuoja rimti stuburo negalavimai, jai neseniai atlikta kelio menisko šalinimo operacija. Dėl nuolat lydinčių įkyrių skausmų jai tekdavo kasdien vartoti stiprius vaistus. Tačiau pradėjusi reguliariai lankyti stuburo mankštą, moteris susigrąžino gyvenimo džiaugsmą.

Nors rytais vis dar sunku keltis dėl raumenų ir sąnarių sąstingio, laikas, praleistas treniruotėje, atperka visus vargus: "Rodos, vos pavelku skaudančias kojas, kad nueičiau iki sporto salės. Tačiau po treniruotės išeinu lengvai ir daug geriau jaučiuosi. Tą dieną man jau nereikia vaistų nuo skausmo."

Dienomis, kai treniruotės nevyksta, Natalija stengiasi atlikti išmoktus pratimus namie. Nors prisiversti pačiai sportuoti nelengva, be pratimų ji, tikina, neišgyventų. Tad ir vasarą moteris neketina apleisti treniruočių. Apie specialių pratimų, skirtų stuburui ir sąnariams, naudą moteris pasakoja ir savo draugėms, kurios įsitikinusios, jog mankštą prižiūrint treneriui atstoja darbas sode ar buities ruoša.

"O aš sakau, kad tai ne tas pats. Treniruotės metu atliekami judesiai, kurių mes dirbdami įprastus buities darbus ar skubėdami iš darbo neatliekame. Judėti, žinoma, gerai, bet speciali mankšta su profesionalaus trenerio priežiūra – visai kas kita. Tik ji gali padėti sveikti", – įsitikinusi Natalija.

Atostogos turi savo kainą

Natalijos trenerė Marina Vasiljeva sakė, jog norint pasiekti ne vienkartinio, bet ilgalaikio savijautos pagerėjimo, būtina kantrybė ir užsispyrimas: "Tai ilgas ir nuobodus darbas. Raumenys turi būti nuolat tempiami, kad funkcionuotų taip, kaip reikia. Tie, kurie mankštą atlieka reguliariai, tikrai džiaugiasi rezultatais."

Vasarą sporto salės ištuštėja. Geras oras, atostogų planai verčia žmones kuriam laikui pamiršti intensyvias treniruotes ir mėgautis poilsiu. Tačiau specialistai perspėja, kad toks elgesys turi savo kainą.

"Jei vasarą nusprendėte pailsėti nuo treniruočių, rudenį atėję į sporto salę viską pradėsite nuo pradžių", – nedvejodamas teigė Jurando kineziterapijos centro vadovas Jurandas Altuchovas.

Į jį pagalbos kreipiasi daug dėl traumų ar lėtinių ligų kenčiančių žmonių. Viena efektyviausių priemonių palengvinti šių žmonių kasdienybę – specialūs fiziniai pratimai. Juos būtina atlikti reguliariai, o, padarius ilgesnę pertrauką, skausmai vėl paūmėja, traumos atsinaujina.

"Kol jaučia skausmą, žmonės paprastai labai drausmingai sportuoja, o vasarą – daugiau saulės, šilumos, raumenys atsipalaiduoja, todėl ir skauda mažiau. Tad daugelis nusprendžia, kad galima kurį laiką ir nesportuoti. Bet juk ligos atostogų nepripažįsta", – priminė patyręs kineziterapeutas.

Padarius ilgesnę pertrauką, raumenys nusilpsta, stuburas ir sąnariai nebeatlaiko krūvio, tad skausmai atsinaujina, o pamirštos traumos vėl primena apie save.

Dviratis ir bėgimas – ne visiems

Mojuoti kauptuku darže – ne tas pats, kas treniruotis sporto salėje prižiūrint treneriui, tikino J.Altuchovas.

"Lietuvis jeigu dirba, tai dirba, kaip sakoma, iki pergalės. Skubama per trumpą laiką padaryti labai daug, todėl dažnai žmonės persitempia. Be to, ne visi susimąsto, kad norint pajusti fizinio darbo naudą, reikia žinoti, tarkime, kaip taisyklingai kelti sunkius daiktus, kad nepadarytume dar daugiau žalos", – atkreipė dėmesį specialistas.

Jeigu atostogos jau suplanuotos ir laukia ilgesnė kelionė ar darbai toliau nuo namų, kineziterapeutas patarė prieš išvykstant pasitarti su savo treneriu. Šis nurodys, kokius pratimus atlikti savarankiškai, kad pavyktų palaikyti fizinį aktyvumą ir tinkamą raumenų tonusą. Namų sąlygomis, trenerio teigimu, galima atlikti daug naudingų pratimų be jokių specialių įrankių, naudojantis vien savo kūno svoriu.

Šiltuoju metu laiku gatvėse ir parkuose smarkiai padaugėja bėgiojančių ar dviračiu važinėjančių žmonių. Tokia tendencija džiugina, bet J.Altuchovas perspėjo, jog šios sporto šakos tinka toli gražu ne visiems.

"Bėgioti visiškai nerekomenduojama turintiems stuburo ir sąnarių problemų. Važinėjimas dviračiu gali būti žalingas, jeigu vairas yra per žemai, taip užspaudžiami kaklo slanksteliai. Labai rekomenduočiau šiaurietišką ėjimą su lazdomis arba tiesiog intensyvius pasivaikščiojimus lauke. Tai ir sveika, ir naudinga visiems, tereikia pasirinkti tinkamą tempą ir krūvį", – patarė kineziterapeutas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių