Tuberkuliozę parvežė iš gastrolių?

Baisi liga tyliai skverbiasi ne tik į provincijos mokyklas, bet jau atkeliauja ir į miestus. Uostamiestyje mokyklinio amžiaus vaikų turintys klaipėdiečiai šiurpsta ir baiminasi, kad tuberkulioze jų atžalas gali apkrėsti mokytojai.

Įtarė vėžį, rado tuberkuliozę

L.Stulpino progimnazijoje dirbantis mokytojas praėjusių metų rudenį, kaip ir kasmet, tikrinosi sveikatą.

Po pirmosios plaučių rentgenogramos pedagogas buvo pakviestas pakartotiniam tyrimui.

Tada atrodė, kad rentgeno nuotrauka yra nepakankamos kokybės, todėl pedagogas buvo pasiųstas į Tuberkuliozės ligoninę.

Čia buvo padarytos trys plaučių nuotraukos iš visų pusių. Gydytojas ir iš jų negalėjo pasakyti tikslios diagnozės.

"Medikai darė tepinėlius, jų atsakymai buvo neigiami. Jaučiausi visiškai sveikas, nei kosėjau, nei jaučiau silpnumą. Kadangi diagnozė vis dar nebuvo iki galo aiški, mane pasiuntė tirti kompiuteriniu tomografu. Medikai prasitarė, kad esančios kelios tikimybės, tarp kurių minėjo piktybinį naviką ar net plaučių vėžį", – nemalonius praėjusio rudens įvykius prisiminė pedagogas.

Tačiau pastarieji tyrimai praėjusių metų lapkričio pabaigoje parodė, kad vyro plaučių gilumoje susiformavo tuberkuliozės židinys.

Tą pačią dieną, kai apie tai sužinojo, mokytojas pranešė naujieną savo darbdaviams – L.Stulpino progimnazijos bei "Varpo" gimnazijos, kuriose dirbo, vadovams. Pats jis į klases nebegrįžo, todėl paprašė informuoti savo mokinių tėvus apie būtinybę patikrinti vaikus.

Mokytojas iškart pradėjo gydymą ligoninėje.

Ruošiasi grįžti į darbą

"Tai nebuvo atvira tuberkuliozės forma, tiesiog banali tuberkuliozė. Pacientas labai stengėsi pasveikti, gulėjo stacionare tiek, kiek tai buvo būtina. Dabar jam paskirtas ambulatorinis gydymas, kuris taip pat netrukus bus baigtas. Mano žiniomis, žmogus jau gali pradėti dirbti", – patikino Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filialo vadovė Romualda Gylienė.

Tuo metu Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Brigita Kairienė patikino, kad, jos žiniomis, mokytojas sirgo atvira tuberkuliozės forma.

Pats mokytojas įsitikinęs, kad jo liga nebuvo pasiekusi tokią formą, jog būtų įmanoma užkrėsti mokinius. Mat artimiausi jam žmonės nesusirgo ir net nebuvo infekuoti.

Vienoje minėtų mokyklų mokytoja dirbanti šio pedagogo žmona pasitikrino net pakartotinai, tačiau ji buvo ir yra sveikut sveikutėlė.

Vis dėlto žinia apie pavojinga liga sergantį mokytoją pasklido ir sukėlė nemažai baimės.

"Vos tik mokytojas pranešė apie savo ligą, mes iškart sėdome ir perskambinome visų mokinių, su kuriais jis bendravo, tėvams. Jie buvo paraginti nedelsiant kreiptis į medikus ir pasitikrinti sveikatą. Paaiškėjo, kad nė vienas mūsų mokinys nėra infekuotas", – aiškino "Varpo" gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Neolė Jucienė.

"Varpo" gimnazijoje patikrinus visų su pasiligojusiu pedagogu bendravusių mokinių sveikatą, nerasta nė vieno infekuoto tuberkulioze mokinio.

Kvietė tėvų susirinkimus

Kitokia situacija susiklostė L.Stulpino progimnazijoje.

Direktorė Diana Čedavičienė pasakojo pirmiausia susisiekusi su penkių klasių, kuriose dėstė pasiligojęs mokytojas, mokinių tėvais, pakvietė juos į susirinkimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Farmaceftas

Farmaceftas portretas
Tai ka skiepai privalomi neveiksmingi? Ar leidziame koki vandenuka kad valiuta prasiplaut??? Itariu nerastum lt gryno tikro skiepo kaip ir darzoviu

nesupratau

nesupratau portretas
tai tie privalomi skiepai nuo TBC kai skiepijama keliu dienu amziaus vaikelius, paskui kartojamas skiepas 7 metu vaikui - apsaugo nuo ligos ar ne...? is kur tada toks uzsikretimu skaicius??? arba niekas nebesiskiepija arba skiepai neveiksmingi?

Tikras

Tikras portretas
durnių laivas su tom žmogaus teisėmis.Prie ruso rugsėjo mėn.visi darbuotojai turėdavo pristatyti med.pažymas į mokyklas.O dabar net negalima pareikalauti visiems moksleiviams pasitikrinti,kai serga 70 vienoje mokykloje.Anksčiau net darželiai turėjo gydytojo etatą.Gal būs geriau,jeigu nepolitikuosim?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių