Tyrėjai: dvi vakcinos nuo COVID-19 sėkmingai sukūrė antikūnus

Dvi potencialios vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 pasirodė esančios saugios žmonėms ir sužadina stiprų organizmo imuninį atsaką pacientams, dalyvavusiems dviejuose atskiruose klinikiniuose bandymuose, pirmadienį pranešė gydytojai.

Atlikus pirmąjį bandymą Jungtinėje Karalystėje, kuriame dalyvavo per tūkstantį suaugusiųjų, buvo nustatyta, kad eksperimentinė vakcina sužadino „stiprų antikūnų ir T ląstelių imuninį atsaką“ prieš naująjį koronavirusą.

Per kitą bandymą Kinijoje, kuriame dalyvavo daugiau kaip 500 pacientų, buvo nustatyta, kad daugumai dalyvių išsivystė platus imuninės sistemos antikūnų atsakas.

Šie tyrimai, kurių rezultatai pateikiami žurnale „The Lancet“, yra svarbus žingsnis siekiant sukurti saugią, veiksmingą ir daugeliui prieinamą vakciną nuo COVID-19.

Studijų autoriai pažymėjo, kad tiriant potencialias vakcinas neigiamo poveikio atvejų nustatyta mažai.

Vis dėlto jie perspėjo, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, ypač tarp senesnių suaugusiųjų, kuriems rizika mirti nuo COVID-19 yra neproporcingai didesnė.

Oksfordo universitete dirbanti Sarah Gilbert (Sara Džilbert), vienos iš studijų bendraautorė, sakė, kad rezultatai yra „teikia vilčių“.

„Jeigu mūsų vakcina veiksminga, tai yra daug žadantis pasirinkimas, nes šio tipo vakcinos gali būti gaminamos dideliu mastu“, – aiškino ji.

PSO džiaugiasi geromis žiniomis

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) ekstremalių situacijų vadovas pirmadienį džiaugėsi „geromis žiniomis“ dėl dviejų  potencialių vakcinų nuo COVID-19 pirmųjų bandymų rezultatų, bet perspėjo, kad „dar reikia daug nuveikti“.

„Dabar turime pereiti prie didesnio masto bandymų realiame pasaulyje, – žurnalistas per spaudos konferenciją Ženevoje sakė daktaras Michaelas Ryanas (Maiklas Rajenas). – Tačiau džiugu matyti, kad į šį labai svarbų vakcinos atradimo etapą pereina daugiau duomenų ir daugiau produktų.“

M. Ryanas pažymėjo, kad klinikinių bandymų stadiją jau pasiekė 23 potencialios vakcinos nuo COVID-19, bet iki pirmadienio tik vienos iš jų kūrėjai pateikė pirmosios bandymų fazės klinikinių duomenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne dvi

ne dvi portretas
kalbama apie 4 vakcinas: Oxfordo, Moderna, Sinovac ir Sinopharm
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių