Tyrimas: 4 proc. naminių kačių Europoje 2020-aisiais buvo užsikrėtusios koronavirusu

Maždaug 4 proc. naminių kačių Europoje, anot tyrimo, 2020 metų pavasarį ir vasarą buvo užsikrėtusios koronavirusu.

Pasak Hanoverio veterinarijos aukštosios mokyklos, vokiečių ir olandų mokslininkai ištyrė iš viso 2 160 kačių kraujo mėginių. Tai buvo katės iš Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Italijos ir Ispanijos.

Alberto Osterhauso vadovaujami mokslininkai savo tyrimo rezultatus paskelbė JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro žurnale „Emerging Infectious Diseases“. Anot duomenų, mokslininkai išbandė testą, kurį galima naudoti veterinarijos laboratorijose. Jie spėja, kad katės koronavirusu užsikrėtė nuo savo šeimininkų.

„Mūrų tyrimas leidžia gerai apžvelgti padėtį Europoje“, - sakė A. Osterhausas. Iš viso mokslininkai specifinių antikūnų aptiko 4,4 proc. visų kraujo mėginių. Didžiausią teigiamų testų dalį sudarė kačių testai iš Ispanijos, mažiausią – iš JK.

Tyrimo vadovas mano, kad katės užsikrėtė nuo žmonių. „Šiame ankstyvajame pandemijos etape žmonės buvo vienintelis įmanomas infekcijos šaltinis“, - sakė jis. Nors susirgusios katės išskiria virusą, tačiau, anot tyrėjų, nėra duomenų, kad gyvūnai užkrečia žmones. Tačiau: „Vis tiek turime būti atsargūs“, - pabrėžė A. Osterhausas.

Mokslininkas patarė veterinarams, kilus abejonėms, atlikti katėms koronaviruso PGR testą. Jei serga, ir šeimininkai turėtų laikytis higienos bei atstumo taisyklių kačių atžvilgiu.

 


Šiame straipsnyje: katėskoronavirusasmokslininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

tai gerai

tai gerai portretas
nusimato naujas biznio planas visi kurie turi kates tures jas skiepyti nuo coronoa ir kates privales deveti kaukes, zmoniu netiks kaukes, tai koks geras biznis nusimato visiems kaukiu siuvejams

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
o pas mus balandžiai stimpa

….

…. portretas
:D Po vaiku ir gyvuliu eile vakcinoms ateis…:D
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių