Tyrimas: britiškoji koronaviruso atmaina – 64 proc. mirtinesnė nei kitos

Pandeminio koronaviruso atmaina, atsiradusi Jungtinėje Karalystėje ir plintanti pasaulyje, yra 64 proc. mirtinesnė negu kitos, anksčiau atsiradusios koronaviruso atmainos, sakoma trečiadienį paskelbtoje studijoje, patvirtinančioje anksčiau Britanijos vyriausybei pateiktą perspėjimą.

Viruso variantas, atrastas praeitų metų pabaigoje, yra viena iš keleto atmainų, pastaruoju metu aptiktų šalyse, apimtose didelių COVID-19 epidemijų. Nuogąstaujama, kad šios atmainos apsunkins pastangas suvaldyti pandemiją.

Britanijos tarnybos, jau anksčiau įspėjusios dėl didesnio šios atmainos užkrečiamumo, remdamosi tyrimais JK sausį teigė, kad šis variantas gali lemti iki iki 40 proc. didesnį pacientų mirtingumą.

Vieno iš šių tyrimų, kuriam vadovavo Ekseterio universiteto mokslininkai, rezultatai trečiadienį buvo paskelbti medicinos žurnale „The BMJ“.

Mokslininkai nuo 2020-ųjų spalio ir 2021-ųjų sausio lygino beveik 55 tūkst. tiriamųjų, kurie užsikrėtė vietos bendruomenėse, o ne ligoninėse.

Tiriamųjų poros buvo sudarytos remiantis įvairiais kriterijais, įskaitant amžių, lytį, tautybę.

Tyrimas parodė, kad užsikrėtusiems naujojo varianto koronavirusu (B.1.1.7) tikimybė mirti buvo 64 proc. didesnė. Tai reiškia, jog jeigu populiacijoje plistų tik B.1.1.7 varianto virusas, koronavirusinės infekcijos mirtingumas padidėtų nuo 2,5 iki 4,1 mirties atvejo tūkstančiui nustatytų užsikrėtimo atvejų.

Redingo universiteto ląstelių mikrobiologijos profesorius adjunktas Simonas Clarke'as (Saimonas Klarkas) sakė, didesniu mirtingumu ir užkrečiamumu pasižyminti „viruso [atmaina] kelia didelį iššūkį sveikatos apsaugos sistemai ir priimantiems sprendimus“.

„Tampa dar svarbiau kad žmonės eitų skiepytis, kai ateis jų eilė“, – pridėjo jis.

Sautamptono universiteto Pasaulinės sveikatos vyresnysis doktorantas Michealas Headas (Maiklas Hedas) sakė, jog tyrimo rezultatai atskleidžia nežaboto viruso plitimo pavojus.

„Kuo daugiau esama [sergančiųjų] COVID-19, tuo didesnė galimybė, kad atsiras nauja nerimą kelianti atmaina“, – sakė jis ir pridūrė, kad gali atsirasti atmainų, kurios bus atsparesnės skiepams.

Nors dauguma vakcinų gamintojų sako, kad yra įrodymų, jog dabar naudojami skiepai yra efektyvus ir prieš britiškąją viruso atmainą, kiti variantai, įskaitant plintantį Pietų Afrikoje, pasižymi mutacijomis, kurios, kaip nuogąstaujama, patogenui gali leisti apeiti skiepų sukurtą imuninį atsaką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepanikuokit

nepanikuokit portretas
skiepai yra
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių