Tyrimas: į Lietuvą koronavirusas atkeliavo anksčiau, nei skelbta oficialiai

  • Teksto dydis:

Aiškėja, kad COVID-19 į Lietuvą atkeliavęs buvo anksčiau, nei skelbta oficialiai. Koronavirusu užsikrėtusių pacientų mūsų šalyje buvo dar sausį, nors apie pirmąjį atvejį pranešta tik vasario pabaigoje, informuoja LNK žinios.

Nuo praėjusios savaitės pasidaryti serologinį tyrimą, kuris parodo, ar koronavirusu žmogus jau persirgęs, Vilniaus Antakalnio poliklinikoje gali pasidaryti, kas nori. Tiesa, tyrimas mokamas – kainuoja 15 eurų.

Norintys išsitirti, ar yra persirgę COVID-19 turi paskambinti į Antakalnio poliklinikos registratūrą ir užsiregistruoti. Tyrimo atsakymas paaiškėja per 1-2 dienas.

Panašu, kad šis virusas yra labai greitai mutuojantis, tikėtina, kad mes labai atsparūs sekančiai bangai ir nebūsime.

Medikai atkreipia dėmesį, kad tyrimas skirtas pamatyti, ar pacientas turi imunitetą COVID-19. „Šis kraujo tyrimas nėra skirtas COVID-19 diagnostikai. Mes su juo galime sužinoti, ar mes buvome kažkada kontakte su sergančiu asmeniu, ar nebuvome. Ir pagal tai galime orientuotis, ar mes jau turime imunitetą, o galbūt šiuo metu vykstanti reakcija yra ūmi ir mums reikėtų pasidaryti PGR tyrimą“, – pasakojo Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Izabelė Juškienė.

Vidutiniškai antikūnai organizme laikosi nuo 3 iki 6 mėnesių. Todėl atlikus serogolinius tyrimus paaiškėjo, kad kai kurie išsitirti atėję pacientai koronavirusu užsikrėtė gerokai anksčiau, nei ši infekcija oficialiai buvo atkeliavusi į Lietuvą. Gyventojai sirgo dar sausį, kai apie pirmąjį atvejį mūsų šalyje buvo pranešta tik vasario mėnesio pabaigoje.

Scanpix nuotr.

„Kas buvo labai įdomu sužinoti, kad sirgimas visgi buvo dar sausio mėnesį. Vadinasi, pats virusas cirkuliavo šiek tiek anksčiau, nei kad šalyje pradėjo rastis susirgimai. Tai taip, turėjome keletą tokių pacientų. Panašu, kad šis virusas yra labai greitai mutuojantis, tikėtina, kad mes labai atsparūs sekančiai bangai ir nebūsime. Visgi pasirodo vis daugiau straipsnių, kuomet persirgę asmenys iš naujo suserga šita infekcija“, – teigė šeimos gydytoja I. Juškienė.

Pats virusas cirkuliavo šiek tiek anksčiau, nei kad šalyje pradėjo rastis susirgimai.

Lietuvoje tokie tyrimai organizuojami 8 gydymo įstaigose, dauguma jų – privačios. „Yra akreditavimo tarnyba, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija ir yra kitos privačios laboratorijos. Įstaigos, norėdamos atlikti tuos tyrimus, turi kreiptis ne į ministeriją, o į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą su pateikiamais nustatytais dokumentais ir su prašymu patvirtinti jų licecziją“, – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos politikos skyriaus vyr. specialistė Monika Dabulė.

Kiek žmonių persirgo COVID-19, turėtų parodyti ir mėnesį truksiantis populiacinis tyrimas. „Žmonės gana aktyvūs, tyrimą pradėjo pirmadienį – buvo tauragiškiai, kurie kreipėsi pirmiausiai. Šiuo metu jau intensyviai testuojama Tauragė, Kaunas ir Klaipėda“, – apie populiacijos tyrimą pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas.

 

 


Šiame straipsnyje: LNK1Koronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijaviruso plitimaspopuliacijos tyrimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Tai melas visai tautai

Na, tai tikrai nėra kažkokia naujiena.

Na, tai tikrai nėra kažkokia naujiena. portretas
Nereikia pamiršti, kad žiemą dėl vyriausybės įsakymo niekas žmonių, kurie nebuvo Kinijoje, netyrė, net jei tie žmonės ir turėjo koronaviruso simptomų. Visiems buvo liepta kreiptis į šeimos gydytojus ir sirgti paprastu gripu.

Markei

Markei portretas
Nesnekek ko nezinai. Tai buvo baisiausias "gripas" gyvenime, pirmas uzsikretes be faziu pragulejo pora dienu dar Honkongo viesbutyje, skrendant namo jau jautesi daug geriau. Vienas buvo medikas, kaip zinia tokie zmones patys zino kaip gydytis. Ju veiksmai buvo teisingi nes koronkes nepaskleide.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių