Ugdymo įstaigose laikinai stabdomas testavimas kaupinių tyrimais: ką naudinga žinoti?

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją bei siekiant ieškoti galimybių, kaip padidinti laboratorijų darbo pajėgumus, nuo pirmadienio, vasario 7 d., ugdymo įstaigose laikinai stabdomi kaupinių tyrimai. Mokiniai ir toliau galės periodiškai testuotis savikontrolei skirtais testais kas tris penkias dienas.

Kaip praneša ministerija, kaupinių PGR tyrimo taikymas leido su mažiau išteklių greičiau ištirti daugiau mokyklinio amžiaus vaikų, tačiau mėginių grupavimą į kaupinius yra tikslinga taikyti tuo atveju, kai atvejų paplitimas yra mažas ir tikimasi daugiau neigiamų nei teigiamų rezultatų.

Pagal dabartinę epidemiologinę situaciją, teigiamo kaupinio tikimybė yra ženkliai didesnė, todėl daugiau mokinių turi atlikti individualius PGR tyrimus tam, kad būtų nustatyta, kuris iš vaikų, kurių mėginys buvo kaupinyje, serga COVID-19 liga. Laikinai sustabdžius nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių PGR tyrimus ugdymo įstaigose, sumažės krūvis mobiliems punktams ir laboratorijoms, kurios galės prioritetą teikti simptominiam testavimui.

Šių mokslo metų pradžioje šalies savivaldybių administracijų direktoriai turėjo priimti sprendimus dėl testavimo organizavimo, koordinavimo ir vykdymo jų savivaldybės teritorijoje veikiančiose ugdymo įstaigose, kuriose besimokantys mokiniai galėjo pasirinkti, ar dalyvauti testavime.

Periodinis testavimas buvo vykdomas ugdymo įstaigose, vykdančiose pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programas bei pirminį profesinį mokymą pasirenkant vieną iš šių metodų: nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių PGR tyrimus (kas 4–7 dienas) arba savikontrolę greitaisiais SARS-CoV-2 antigeno testais (kas 3–5 dienas).

Nuo pirmadienio, vasario 7 d., nosies landų tepinėlių ėminių kaupinių PGR tyrimai (kas 4–7 dienas) bus laikinai stabdomi. Ugdymo įstaigose mokiniai galės testuotis savikontrolei skirtais greitaisiais SARS-CoV-2 antigeno testais (kas 3-5 dienas). Taikant šį tyrimo metodą, ėminiai imami iš nosies landų, įkišant tamponėlį ne giliau kaip 1,5–2 cm.

Ugdymo įstaigose mokiniams testuojantis savikontrolei skirtais greitaisiais COVID-19 testais, patvirtinamąjį tyrimą mobiliuosiuose punktuose turi atlikti tik tie mokiniai, kurių testo rezultatas yra teigiamas,  kitiems klasės mokiniams rekomenduojama testuotis savikontrolės būdu nustatytu dažnumu. Izoliuotis privalo asmuo, kuriam patvirtinama COVID-19 liga. Patvirtintus COVID-19 diagnozę, likusi klasės dalis gali nesiizoliuoti, jei testuojasi savikontrolės būdu nustatytu dažnumu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių