Medikė: sergamumas tymais dar nepasiekė piko, o jau formuojasi nauja liga

Lietuvoje viešinti Ukrainos nacionalinio medicinos universiteto profesorė, Pediatrijos katedros vedėja Valentina Berezenko sako, kad jos šalis išgyvena skaudžius vadinamųjų antivakserių propagandos padarinius. Judėjimas prieš skiepus Ukrainoje esą vyksta seniai, maždaug nuo 1990-ųjų metų. Antivakseriams pavyko įtikinti visuomenę skiepų žala ir dėl to skiepijimas privalomais skiepais Ukrainoje pastaraisiais metais nesiekė nei 50 procentų.

„Matome, kad vaikų skiepijimo apimtis, pavyzdžiui, nuo tymų, raudonukės ir parotito sudarė mažiau nei 50 proc. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, tokie skaičiai valstybei, tautai gresia epidemija. Tačiau tai nieko nesustabdė. Baisiausia, kad po difterijos epidemijos, kurią labai greitai visi užmiršo, tas pats (tokie pat neskiepijimo skaičiai. – ELTA) atsitiko ir su stablige, kokliušu, poliomielitu“, – pasakojo V. Berezenko.

Matome, kas vyksta su tymais, ir suprantame, kad kita banga bus difterija.

Pasak profesorės, 1992-1993 metais Ukraina išgyveno difterijos epidemiją, o šiuo metu šalį krečia tymai ir baiminamasi dėl plataus masto difterijos protrūkio.

„Tymų protrūkis maždaug 2000-aisiais metais prasidėjo labai nekaltai: 50 atvejų, 200 atvejų, o nuo 2017 metų iki šiol pas mus serga maždaug 100 tūkst. gyventojų vien tymais, iš jų 35 per tą laiką jau mirė. (...) Nuo šių metų pradžios 40 tūkst. susirgo ir 14 mirė. Miršta suaugę, nes vaikai lengviau pakelia tą ligą. (...) Skiepijimas nuo difterijos ir stabligės šiandien irgi apima tik 50 proc. Matome, kas vyksta su tymais, ir suprantame, kad kita banga bus difterija. O mirtingumas pas mus nuo difterijos 1993 – 1998 metais buvo 700 tokių atvejų. Tai labai didelis mirštamumas. Per praeitus metus buvo 10 atvejų, kai žmonės susirgo difterija Ukrainoje. Ačiū Dievui, niekas nemirė. Tačiau jau šiais metais matome 8 susirgimo atvejus, o dar tiktai nepilni keturi mėnesiai praėjo...“, – pabrėžė profesorė V. Berezenko.

Pasak jos, išgyvenant užkrečiamųjų ligų protrūkį, Ukrainoje imamasi griežtų priemonių – masiškai pradėti skiepyti žmonės nuo tymų, Sveikatos ministerijos potvarkiu, neskiepyti vaikai nepriimami į ugdymo įstaigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Ukrainai uždaryt sienas.Po pasaulį ligas išnešioja

As

As portretas
Taip nesitikejo kad bandoj atsiras kitaip mastanciu, kas kazkas nukentejes ims skustis. O juk beveik visi kas neskiepija yra nuo to nukenteje jau. Bet jus apie madas snekat. Juokas ima. Kaip susitare ta pati snekat kol paciu vaiku su greitaja i ligonine po skiepu neisveza. Tada ateina i grupe neskiepijanciu ir klausia "ka daryti, kaip vaikui metalus isvalyti, buvom durni kad nesidomejom" visi tevai ta pati sneka, o juk jie buvo tokie pat kaip jus, skiepijo visais skiepais... Ir as tokia buvau..

Nemėgstu madistų....

Nemėgstu madistų.... portretas
O gal gana vaikytis mados nesiskiepyti?? Visgi mažas procentas vaiku/suaugusiųjų kurie negali skiepytis dėl tam tikrų priežasčių,bet vakcinos išrastos ne be reikalo,ir nemanau jog kažkas tikėjosi jog atsiras tikiu "protingųjų" kurie nesiskiepys.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių