A. Unikauskas: Lietuvos moterys skęsta alkoholizmo liūne

  • Teksto dydis:

Šį ketvirtadienį LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“ – itin skaudi tema – moterų alkoholizmas, kuris kaip vėžys pasiglemžia vis daugiau moterų. Lietuvoje geria mokytojos, vadovės, verslininkės. Alkoholis nesirenka nei statuso, nei  išsilavinimo.

Dvi tikros istorijos ir faktai, priverčiantys suklusti: moterys dažnai slepia savo priklausomybę, o nusprendusios jos atsisakyti, kapstosi  iš jos gerokai sunkiau nei vyrai.

„Man gėda, labai gėda“ , – sako Tatjana, taip ir neišdrįsusi į kameras atsisukti veidu. Buvusi aukšto pareigūno žmona, ne kartą buvo atsidūrusi ties riba – arba kapstausi, arba – dugnas. Deja, dukros ir artimųjų pastebėjimai, kad alkoholio jos gyvenime yra per daug, nepasiekdavo nei proto, nei jausmų. „Buvau kurčia jiems ir nepripažinau to, melavau pati sau ir visada maniau, kad galiu kontroliuoti savo priklausomybę“, – pasakoja moteris. Tačiau pažadai skaudžių skyrybų ar nenusisekusios dienos liūdesį bandyti paskandinti tik vienoje  taurėje likdavo netesėti... „Ryte nubusdavau prie tuščio butelio. Eilinį kartą“.  Dabar moteris dėl sveikatos problemų ir asmeninio apsisprendimo ženkliai sumažino vartojimą, tačiau visiškai atsisakyti alkoholio nepajėgia.

Visuomenė labai dažnai geriantį vyrą toleruoja labiau, nei geriančią ar girtą moterį. Ji labiau smerkiama, griežčiau kritikuojama. Juk ji – mama. Tad tylusis alkoholizmas, kaip nematomas kirminas graužia jų gyvenimus. Ardo šeimas, griauna santykius, traumuoja vaikus.

Antroji istorija – apie moterį, kuri buvo pasiekusi visišką dugną, bet iš jo išbrido. Šiandien kaunietė Virginija Blaževičienė į žmones žvelgia blaiviu ir besišypsančiu žvilgsniu. Maža to – pati veda terapines grupes ir padeda kitiems priklausomybės varginamiems žmonėms ją įveikti. Bet pokalbio metu prisiminus vaikus, moters balsas vis dar virpa. Dvi puikios dukros šiandien nesmerkia mamos ir nepriekaištauja, tačiau vienos jų veide likęs nedidelis randelis, Virginijai – lyg atvira žaizda – visa dar skaudanti, vis dar juntama... „Buvau neblaivi ir fenu nudeginau savo dukrai veidą, buvo žaizda, liko randas...“. „Alkoholizmas – kaip vėžys, – sako moteris. – Kuo anksčiau jį pradėsime gydyti, tuo didesnė tikimybė pasveikti. Aš išsaugojau šeimą, nepraradau vaikų. Tačiau tą dieną, kai suvokiau, kad man reikia pagalbos, jos ieškoti ėmiau viena, slėpdamasi“, – pasakoja Virginija, kurios gyvenime alkoholio nebėra jau 13 metų.

 „Klauskite daktaro“ – ketvirtadienį 17:10 val. per LRT televiziją. Laidą veda Alvydas Unikauskas ir Justinas Jankevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rewa

rewa portretas
lietuva geria daugiau uz rusija, o juokiames is ju .nugirde tauta ponai...

anta

anta portretas
si laida jau tampa pajuokos objiektu,

Girti

Girti portretas
Vairuoja dazniau
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių