V. Kasiulevičius – apie karantiną ir sergamumą virusu Lietuvoje ir užsienyje

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje pateikė įžvalgas dėl koronaviruso ir karantino sąlygų.

„Stanfordo mokslininkai (JAV) Kevin Linka, Mathias Peirlinck, Ellen Kuhl suskaičiavo, kad COVID-19 plitimo pradžioje bazinis užkrečiamumo rodiklis (Basic reproduction number) R0 Lietuvoje siekė 3,4, tačiau po 40 dienų karantino t.y. balandžio 25 dieną šis rodiklis (Rt) krito iki 0,8 t.y. 4,25 karto. Panašus užkrečiamumo kritimas nuo 3,56 iki 0,88 įvyko Lenkijoje. Tuo tarpu Latvijoje ir Estijoje šis rodiklis R0 COVID-19 infekcijos plitimo pradžioje buvo mažesnis, atitinkamai 1,58 ir 1,50, tačiau balandžio 25 dieną abiejose šalyse bazinis užkrečiamumo rodiklis Rt siekė 0,6, t.y. sumažėjo daugiau kaip du kartus. Publikacija rodo, kad Lietuvoje pasirinktas karantino įvedimo laikas buvo tinkamas. Kad epidemija imtų trauktis būtina bazinį užkrečiamumo rodiklį sumažinti žemiau 1.“, – rašė profesorius.

Anot jo, karantino priemonių įvedimas paprastai duoda efektą po dviejų savaičių. „Viruso plėtros šuolis kovo antroje pusėje Lietuvoje tik įrodo tai. Beveik naujų 600 atvejų Lietuvoje pirmomis balandžio dienomis atspindėjo pasaulio mokslininkų prognozes, tačiau suveikus kovo 16 dieną įvestoms karantino priemonėms viruso plėtra pasitraukė iš eksponentės. Tai demonstruoja netgi ir populiarūs prognostiniai modeliai. Nustūmę karantino įvedimą dviem savaitėms tolyn, gauname daug didesnius infekcijos paplitimo skaičius prognostiniame modelyje“, – rašė V. Kasiulevičius.

JAV mokslininkai perspėja, kad karantino priemonių švelninimas gali sukelti viruso plėtros atsinaujinimą. „Tačiau išlieka nežinia, ar tai gali turėti įtakos pirmosios pandemijos bangos baigčiai ir kiek šylantis oras realiai mažina viruso plėtrą. Įvairios studijos demonstruoja 20-40 procentų efektą“, – rašė profesorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kinija

kinija portretas
tam ir sukure "covin-19" ilgam Zemes zmoniu Zudymui. Jis zudys tol kol neliks ne vieno jo nesiotojo ! Tas buvo aisku 2019 metais,o " profesorius" tik dabar praregejo,zioplys, ne sava galva dirba ... .

Taip

Taip portretas
Istieau reikia juk dabar pateisinti karantina, nors tai buvo kaip ir kiek vienais metais gripo protrukis tik seis butent netais visas pasaulis skire didziausia demesi tai ir turime rezultata jei seniau zmogus mirdavo nuo kraujegisliu ir gripas-covis buvo salutine lyga, tai dabar pagrindine lyga.

pal'Myra \\\\\.../////

pal'Myra \\\\\...///// portretas
Vėl PPP---Prognozių.Panikos,'Profesorius' apsireiškė.Kieno nurodymud tu vykdai,skleisdamas paniką,lovio siekėjau.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių