Vakcinos nuo COVID-19 infekcijos kuriamos augaliniu pagrindu

  • Teksto dydis:

Vakciną nuo COVID-19 infekcijos galbūt turėsime 2021 m. pirmoje pusėje. Taip teigia bendrovės, kuriančios eksperimentines vakcinas. Kai kurios jų kuriamos augaliniu pagrindu, skelbia bloomberg.com

Didžiosios Britanijos farmacijos kompanija „GlaxoSmithKline“, kurdama eksperimentinę vakciną nuo COVID-19, bendradarbiauja su biotechnologijų kompanija „Medicago“. Dalis šios biotechnologijų kompanijos akcijų priklauso tabako gaminių gigantei korporacijai “Philip Morris International”.

Kaip praneša bloomberg.com, partnerystė apima „Medicago“ augalinio pagrindo produkcijos platformą ir „GlaxoSmithKline“ pagalbines medžiagas, kurios sustiprina organizmo imuninį atsaką. Kuriamą vakciną liepos viduryje planuojama pradėti tirti su žmonėmis. Jei vakcina bus efektyvi, kompanijos ją tikisi pateikti rinkai pirmoje 2021 m. pusėje.

Tokios institucijos ir kompanijos kaip Oksfordo universitetas, „AstraZeneca“, „Moderna“, „CanSino Biologics“ yra pasiruošusios atlikti arba jau atlieka kuriamų vakcinų tyrimus su žmonėmis, tuo metu, kai įvairių šalių vyriausybės ieško būdų greičiau įveikti pandemiją.

Vakcinai sukurti „Medicago“ naudoja panašią į virusus dalelę, būdingą tabakui giminingam augalui. Augaliniu pagrindu sukurtos vakcinos mėgdžioja virusus, leidžia imuninei sistemai juos atpažinti ir sukurti imuninį atsaką, neleisdamos virusams daugintis ir užkrėsti visą organizmą.

Tai – ne pirmas atvejis, kai tabako gaminių gamintojai dalyvauja kuriant vakcinas. Cigarečių gamintojos „British American Tobacco“ biotechnologijų filialas „Kentucky BioProcessing“ taip pat kuria augalinio pagrindo vakciną.

Kompanijos praneša, kad, pasinaudojus „Medicago“ technologijomis ir „GlaxoSmithKline“ sistema, iki 2021 m. pabaigos būtų galima pagaminti apie 100 mln. naujosios vakcinos dozių. Pranešama, kad iki 2023 m. būtų galima pagaminti ir išplatinti po 1 milijardą vakcinos dozių kasmet.

„GlaxoSmithKline“ teigimu, susitarimas tarp šios kompanijos ir „Medicago“ atsipirktų ir kitais būdais. „Ši augalinio pagrindo technologija teikia viltį ir už COVID-19 ribų, ji turi potencialo padėti užkirsti kelią kitoms infekcinėms ligoms“, – sako Thomas‘as Breuer‘is, „GlaxoSmithKline“ Vakcinų skyriaus vyriausiasis medicinos pareigūnas.

Šios farmacijos kompanijos atstovai teigia, kad jų pagalbinės medžiagos galėtų sumažinti vakcinos, reikalingos vieno asmens imunizacijai, kiekį.

Kuriant vakcinas nuo COVID-19, „GlaxoSmithKline“ bendradarbiauja ne tik su „Medicago“. Viena iš „GlaxoSmithKline“ partnerių, Paryžiuje įsikūrusi bendrovė „Sanofi“, rugsėjį tikisi pradėti klinikinių bandymų studiją. Be to, bendradarbiaudama su „Clover Biopharmaceuticals“, „GlaxoSmithKline“ birželį pradėjo tyrimus su žmonėmis. „GlaxoSmithKline“ sako, kad gegužę ji planuoja pagaminti 1 milijardą pagalbinių medžiagų dozių, kad jomis galėtų aprūpinti vakcinas nuo COVID-19 kuriančias įmones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
tai ką,reikia pirkti tabako bintus arba rūkyti

Raima

Raima portretas
O rusai jau sukūrė
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių