R. Vanagaitė antra „AstraZenecos“ vakcinos doze pasiskiepijo anksčiau: pati terminą susitrumpinau

„Kol valdžia neprisiruošia sutrumpinti 12 savaičių termino tarp dviejų „AstraZenecos“ skiepų, prisiruošiau pati ir susitrumpinau. Man atrodo, užteks devynių savaičių“, – sako rašytoja Rūta Vanagaitė, kuri pirmadienį buvo paskiepyta antrąja vakcinos „Vaxzevria“ doze.

„Užvakar užsiregistravau portale vakcina.vilnius.lt ir šiandien „Litexpo“ pasiskiepijau antrąja doze be jokių problemų. Kaip ir po pirmo skiepo – savijauta puiki. Štiš, korona, visada štiš!!! – feisbuke pirmadienį rašė rašytoja. – Esu pilnai vakcinuota ir pasaulis man vėl atsiveria. Daugiau jokių testų. Jokių izoliacijų. Jokios baimės.“

Portalui kauno.diena.lt rašytoja pasakojo, kad jai  nusibodo laukti, kol bus paskiepyta antrą kartą, tad ji pasitarė su keliais medikais ir priėmė sprendimą skiepytis anksčiau. 

„Žinau, kad yra nuo keturių iki dvylikos savaičių, tai pagalvojau, kad man reikia per vidurį ir pasiskiepyti, – apie sprendimą pasakojo moteris. – Galvojau, kad manęs skiepytis nepriims, bet mane puikiai priėmė. Užsiregistravau, nuėjau, dar kartą paklausiau, ar nieko blogo, kad praėjo tik aštuonios su puse savaitės nuo pirmojo skiepo, bet sakė, kad nieko – viskas gerai. Aš pati pasiankstinau (skiepo laiką, – aut. past.).“

Rašytoja pasakojo, kad pirma „Vaxzevria“ doze ji buvo paskiepyta kovo 15 d. „Mano poliklinika paskyrė antrą skiepą birželio 7 dieną, bet man labai nusibodo laukti ir saugotis, – sakė R. Vanagaitė. – Kadangi vyksta diskusijos, kad reikėtų paankstinti antro skiepo laiką, tai pasikalbėjau su gydytojais, ir jie pasakė, kad tiek savaičių yra pakankamas laikas. Dabar, jei aš kur važiuosiu, tai man nereikės nei testo, nei karantino, ir galų gale rytoj pradedu savanoriauti senelių namuose, tad po dviejų skiepų aš būsiu ir pati saugi, ir kiti bus su manimi saugūs. Pasiilgau laisvės.“

Mano poliklinika paskyrė antrą skiepą birželio 7 dieną, bet man labai nusibodo laukti ir saugotis.

Rašytoja teigė, kad jai nebuvo jokio skirtumo, kurio gamintojo vakcina skiepytis. 

„Gerai jaučiuosi, norėčiau ir trečio skiepo, – juokavo moteris ir pridūrė. – Žmonės kartais turi parodyti iniciatyvą ir nebūtina laukti nurodymų iš valdžios.“

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas portalui kauno.diena.lt teigė, kad dėl vakcinų terminų sprendžia ne savivaldybė, o Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), vadovaudamasi vakcinos gamintojo nurodymu.

Ar asmuo, norintis pasiskiepyti antra šios vakcinos doze anksčiau nei praėjus 12 savaičių nuo pirmosios, gali registruotis vakcinacijai anksčiau ir skiepytis kada nori? „Pasikeisti revakcinacijos datą abiturientams ir pedagogams galima patiems vakcina.vilnius.lt, tačiau tai priklauso nuo to, ar turime vakcinų. Be to, tai kelia papildomų iššūkių, nes sužinome tik apie artimiausios savaitės vakcinų siuntą, todėl revakcinacijos datos keitimas apsunkina procesą. Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad gali būti taikomas trumpesnis, tačiau ne mažesnis nei gamintojo nurodytas minimalus intervalas tais atvejais, kai trumpesnis skiepijimo periodas reikalingas išvykstant į užsienį arba ilgesnis intervalas trikdo veiklą ir tinkamą pareigų vykdymą“, – teigė P. Vaitekėnas.

SAM: antros dozės datą nustato vakcinacijos centras

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis teigė, kad pirmą kartą paskiepytam asmeniui antros dozės datą nustato vakcinacijos centras.

„Skiepijant „Vaxzevria“ vakcina SAM rekomenduoja taikyti dvylikos savaičių pertrauką tarp pirmos ir antros dozės, nes po ilgesnės pertraukos susiformuoja daugiau antikūnų ir tvirtesnis imunitetas. Ministerijos vertinimu, toks sprendimas geriausiai atitinka paciento interesus, todėl šios rekomendacijos artimiausiu metu keisti neketinama. Tačiau jeigu ilgesnė pertrauka daro neigiamą įtaką asmens vykdomai veiklai, vakcinacijos centrams palikta galimybė kiekvieną situaciją vertinti individualiai ir antrą dozę skirti anksčiau, gamintojo siūlomu keturių-dvylikos savaičių intervalu“, – teigė SAM atstovas.

Primename, kad savivaldybės siūlo trumpinti terminą, kada suleidžiama antra „Vaxzevria“ vakcinos nuo koronaviruso dozė.

„Turime rimtų iššūkių siūlydami arba įkalbindami gyventojus pasiskiepyti vieno gamintojo – visiems žinomo – vakcina. Ji tikrai nepopuliari, nepriklausomai, ar organizuojamos gyvos eilės, ar kažkaip kitaip“, – spaudos konferencijoje praėjusį ketvirtadienį sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius.

„Matyt, kad merų lūkestis iš apačios – galbūt revakcinacijai naudoti trumpesnį terminą“, – pridūrė jis.

Gamintojui rekomenduojant revakcinaciją „Vaxzevria“ vakcina atlikti po keturių–dvylikos savaičių, šiuo metu Lietuvoje gyventojai įprastai skiepijami išlaikant ilgiausią įmanomą tarpą tarp skiepų. Išimtis taikoma pedagogams ir abiturientams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kis

Kis portretas
nepergyvenk,virusas prie viruso nekimba.

O!

O! portretas
Tai dabar Diena apie kiekvieno melagio skiepus rašys? Ar tik apie šitą melagę, nes ant Lietuvos vemia?

Pasiskiepijo antra „AstraZenecos“ vakcinos doze ir nenumirė?

Pasiskiepijo antra „AstraZenecos“ vakcinos doze ir nenumirė? portretas
O, gaila.
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių