A. Veryga didelį medikų sergamumą koronavirusu sieja su nemokėjimu naudotis apsauga

Didelį medikų sergamumą koronavirusu greičiausiai lemia nepakankamas naudojimasis ar nemokėjimas naudotis apsaugos priemonėmis, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Taip jis komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenis, jog penktadalis šalyje patvirtintų koronaviruso atvejų nustatyti medikams.

„Tas skaičius yra tikrai neraminantis. Pagrindinė priežastis, matyt, yra galėjimas arba mokėjimas naudotis tomis apsaugos priemonėmis. jei pradžioje galėjome sakyti, kad jų kažkur gal trūko, neturėjo, ne visi turėjo ar nepakankamai turėjo, tai dabar, kai tų priemonių yra tikrai jau daug atvežta, matyt, tuos skaičius galima sieti arba su jų nenaudojimu, su netinkamu naudojimu arba naudojimu ne pagal apsaugos lygį“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė A. Veryga.

Jis taip pat išsakė kritikos, kad ne visos gydymo įstaigos aktyviai dalyvavo personalui skirtuose mokymuose, taip pat ne visos atsižvelgė į teikiamas rekomendacijas dėl darbo ciklais, pamainomis. Anot jo, įstaigose neretai labiau žiūrima „ne į riziką užsikrėsti ar išplatinti virusą, bet į galimybę dirbti įstaigai“.

„Matyt, su tuo ir yra susijęs tas plitimas. Nes galiu tik pasikartoti: yra medikų, kurie nuolat dirba su infekuotais pacientais ir neužsikrečia. Tie medikai dirba infekcinių ligų skyriuose, ir anksčiau ten dirbo, ir  nedirbo su skafandrais, su tokia ypatinga apranga, kaip kad dabar tenka dirbti, bet tiesiog mokėdavo dirbti, žinodavo“, –tvirtino ministras.

Darbas ciklais medikams tik rekomenduojamas, bet reikia suprasti riziką

A. Veryga sako, jog jo pasirašytas sprendimas dėl medikų darbo ciklais yra tik rekomendacija, tačiau ragina įstaigas įvertinti rizikas, kurios kiltų darbuotojui užsikrėtus.

„Aš noriu tik priminti, kad tai nėra prievolė. Ir Darbo kodeksas neleidžia primygtinai tokią priemonę pritaikyti – nei vienoje vietoje dirbti, nei būtinai tokiu būdu susiorganizuoti darbą. Tai yra viena iš opcijų, viena iš rekomendacijų“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė A. Veryga.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad jeigu keliose įstaigose dirbantis medikas užsikrės, visose jo darbo vietose bus siekiama išaiškinti artimus kontaktus ir šie būtų privalomai izoliuojami, todėl įstaigos vadovai turėtų įvertinti šias rizikas.

„Tokiu atveju iš darbo iškris ne viena įstaiga, o visos penkios, kuriose dirbo tas žmogus. Labai tikėtina, kad sutriks ne vienos įstaigos, bet kelių įstaigų darbas“, – pabrėžė ministras.

Pirmadienį pasirašytame A. Verygos sprendime nurodoma, jog asmens sveikatos priežiūros specialistų darbas, jeigu jie dirba daugiau nei vienoje įstaigoje, turėtų būti organizuojamas ciklais kiekvienoje sveikatos priežiūros įstaigoje.

Sprendime nurodoma, jog „ciklas suprantamas kaip einamojo mėnesio darbo valandų skaičių apimantis darbo epizodas, nepertraukiamai vykstantis vienoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje“.

Jame teigiama, jog taip siekiama išvengti kryžminės taršos.

A. Veryga ir anksčiau yra siūlęs, kad medikai dirbtų tik vienoje gydymo įstaigoje, siekiant taip sumažinti koronaviruso plitimo riziką. Nesulaukęs medikų organizacijų pritarimo, jis tuomet įpareigojo medikus deklaruoti, kur dirba.

Siūlymas riboti darbo vietų skaičių medikų bendruomenės anksčiau kritikuotas teigiant, jog mažesnės ligoninės dėl tokių apribojimų gali likti be dirbti galinčio personalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Gal neturi kuom apsirengti?....

S

S portretas
Tu tam beprociuj turi but taikomas priverstinis gydymas kad tokias nesamones rasineja,juk kitose ligoninese nebuvo paprasciausiu apsaugos priemoniu ir tik isibegejus pandemijai atsirado tai kaip nesirgs tiek mediku,savo mundura slykstyne plauna,juk jo kuruojamoj sveikatos sistemoj bardakas vyksta.

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
Lietuvos prieše veryga , nereikėjo viruso išplatinti po Lietuvą .
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių