A. Veryga imasi veiksmų: jau netrukus – skubios pagalbos pokyčiai ligoniams

Nuo lapkričio keičiama skubiosios medicinos pagalbos teikimo tvarka – ji galės būti teikiama ne tik skubiosios pagalbos skyriuose, bet ir specialiuose kabinetuose, teritoriniuose padaliniuose.

Pokyčiais numatyta, kad į didžiųjų ligoninių skubiosios pagalbos skyrius būtų vežami tik pacientai su sudėtingais atvejais. Taip tikimasi ten sumažinti pacientų srautus.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, pokyčiai nėra privalomi, gydymo įstaigų steigėjams rekomenduojama įkurti skubiosios medicinos pagalbos kabinetus bei teritorinius padalinius.

„Mes neišradinėjame dviračio, tai nėra Lietuvos išradimas ar mūsų sugalvotas fenomenas.

Ministras teigė, kad naujovė rengta remiantis užsienio šalių patirtimi, ji turėtų padėti užtikrinti sklandesnį skubiosios pagalbos teikimą.

„Mes neišradinėjame dviračio, tai nėra Lietuvos išradimas ar mūsų sugalvotas fenomenas. Panašūs modeliai veikia Jungtinėje Karalystėje ir kitose šalyse“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė A. Veryga.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Specialiuose kabinetuose būtų teikiama pagalba pagal šeimos gydytojo kompetenciją – tik dėl nežymių sveikatos sutrikimų. Šie kabinetai galėtų veikti pirminės sveikatos priežiūros įstaigose.

Teritoriniai skubiosios pagalbos padaliniai numatyti kaip tarpinis variantas tarp skubiosios pagalbos kabinetų ir skyrių didžiosiose ligoninėse.

Skubiosios pagalbos padaliniuose medikai galėtų suteikti pagalbą pacientams su išnirimais, lūžiais, taip pat galėtų stabilizuoti terapines būkles ir spręsti dėl tolesnio paciento gydymo poreikio.

Pasak naująją tvarką rengusios darbo grupės pirmininko, Kauno klinikų direktoriaus medicinai ir slaugai Kęstučio Stašaičio, pokyčiais norima sumažinti pacientų srautus didelėse ligoninėse ir sumažinti laukimo laiką.

Mūsų tikslas suteikti galimybę pacientui paslaugas gauti arčiau jo gyvenamosios vietos.

„Taškų, kur galima gauti skubią pagalbą, yra daugiau nei 60, tačiau pacientai vis tiek didelėse ligoninėse koncentruojasi. Mūsų tikslas suteikti galimybę pacientui paslaugas gauti arčiau jo gyvenamosios vietos“, – teigė K. Stašaitis.

Specialistai teigia, kad didžiąją dalį pacientų skubiosios pagalbos skyriuose šiuo metu sudaro savo transportu, o ne greitosios pagalbos automobiliais atvykę pacientai. Siekiama informuoti visuomenę, kad skubiąją medicinos pagalbą galima gauti ir kitose vietose – ne tik didžiosiose ligoninėse esančiuose skyriuose.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Manau, kad šitas aprašas yra perspektyvinis ir orientuotas į politikų ir visuomenės informavimą, kad yra įvairių skubiosios pagalbos formų. Šitas aprašas niekaip nereguliuoja pacientų, kurie patys atvyko į skubiosios pagalbos skyrius“, – sakė vienas Kauno klinikų vadovų.

„Mūsų tikslas – kad srautai reguliuotųsi natūraliai“, – pridūrė medikas.

Taip pat numatyta, kad naujoji tvarka leis skubiosios pagalbos skyrių atsisakyti slaugos ligoninėms. Mat šiuo metu net ir nedideli reabilitacijos centrai, esantys šalia didelių ligoninių, privalo užtikrinti tokio skyriaus darbą.

Įsigaliojus pokyčiams, skubios pagalbos skyriai turės likti tik tose ligoninėse, kurios teikia vadinamąsias aktyviojo gydymo paslaugas, kai pacientui reikalingi tyrimai, medikamentinis ar chirurginis gydymas.

Taip pat naujoje tvarkoje numatyta, kad didžiosiose ligoninėse esančiuose skubiosios pagalbos skyriuose turės būti atskirtos patalpos vaikų apžiūrai – atskirai nuo suaugusiųjų.

Vaikams gaivinti tokiuose skyriuose turės būti supirkta tinkama įranga, taip pat skyriuose turės būti įrengti kūdikiams žindyti ir pervystyti skirtos patalpos.

„Negalime pasakyti, kad investicijų nereikės, bet sistema veikia. Jeigu kalbant apie vaikus, tai srautai dideli, aptarnaujama daug, kol kas susitvarkoma puikiai. Bet aišku, kad tam tikros detalės turės būti pakeistos, kad ligoniams būtų patogiau ir jie greičiau gautų paslaugą“, – teigė Santaros klinikų Skubios medicinos centro vadovas Andrius Klimašauskas.

Pokyčiams numatytas pereinamasis laikotarpis iki 2021 metų sausio pirmosios.

A. Veryga teigia, kad skubiosios pagalbos tvarkos pokyčiai yra vienas iš elementų rengiantis tolesnei sveikatos priežiūros įstaigų reformai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininke

Pensininke portretas
ATRODO , KAD POLIKLINIKOSE SEIMOS GYDYTOJAI REIKALINGI TIK SIUNTIMAMS RASINETI NUO BET KURIOS SENATVINES SENOS LIGOS , KURIOMS REIKALINGAS TIK FIZIOTERPINES PROCEDUROS, BET JOS POLIKLINIKOSE P A N A I K I N T O S. DAUG BLOGU ABSURDISKU "reformu" padaryta.

vel tas trenktas

vel tas trenktas portretas
su savo" naujovem".Uzkniso negyvai.

Faktas

Faktas portretas
Jeigu tik rekomenduojama, bet neprivaloma - tai niekas sesikeis! Faktas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių