A. Veryga: Lietuva gavo trečiąją sutartį dėl COVID-19 vakcinos

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad Lietuva yra gavusi trečiąją sutartį dėl COVID-19 vakcinos. Pasak ministro, Vyriausybė dėl naujosios koronaviruso vakcinos sutarties turės priimti sprendimą per ateinančią savaitę.

„Taip pat norėčiau informuoti, kad Lietuva yra gavusi trečią sutartį dėl vakcinos įsigijimo ir ateinančią savaitę Vyriausybė turės apsispręsti. Pirmadienį kaip tik tai bus svarstoma COVID-19 valdymo komitete“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje informavo A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras primena, kad Lietuva yra priėmusi bendrą strategiją, kad stengsis įsigyti visų skirtingų gamintojų vakcinas, dėl kurių Europos Komisijai pavyks susiderėti.

„Tai yra trečioji sutartis. Dėl vienos mes jau esame apsisprendę, dėl „AstraZeneca“ pateiktos sutarties. Antroji sutartis, kuri buvo pateikta, dėl jos apsisprendimo terminas yra ilgas, jeigu gerai pamenu, iki gruodžio mėnesio galime pareikšti savo nuomonę“, – taip pat teigė jis.

A. Veryga praneša, kad Vyriausybė dėl trečiosios vakcinos sutarties yra įsipareigojusi pranešti per 5 darbo dienas.

Aš beveik neabejoju, kad sprendimas bus teigiamas dėl šitos vakcinos. Nes čia kažkokių abejonių dėl jos, matyt, neturėtų kilti.

Ministras akcentuoja, kad kiekvienas vakcinos gamintojas deklaruoja Europos Komisijai maksimalų kiekį, kiek vakcinos planuoja skirti Europai, o atskirai šaliai tenkančios vakcinos kiekis, pasak jo, yra paskaičiuojamas pro rata principu. Būtent dėl šios priežasties A. Veryga tikina kol kas negalintis detalizuoti, koks kiekis vakcinos yra numatytas Lietuvai.

„Šalis turi tik tiek lankstumo, kad gali pasakyti nebent, kad nori daugiau vakcinų. Mažesnio negu yra paskaičiuotas pro rata rodiklis mes įsigyti negalime ir kiekvienu atveju kreipsimės, atsiklausime Vyriausybės“, – sakė A. Veryga.

„Aš beveik neabejoju, kad sprendimas bus teigiamas dėl šitos vakcinos. Nes čia kažkokių abejonių dėl jos, matyt, neturėtų kilti. Tai yra labiau formalumas, dėl kurio mes vis tiek turime atsiklausti“, – patikino jis.

A. Veryga taip pat akcentuoja, kad prioritetine tvarka būtų skiepijami medikai bei rizikos grupei priklausantys asmenys. Ministras pabrėžia, kad gyventojus skiepytis paskatintų vieningi specialistų paraginimai vakcinuotis ir paaiškinimai, kodėl vakcina yra saugi, efektyvi priemonė, leidžianti išvengti tolesnių apribojimų.

„Deja, bet šiandien ne visa komunikacija yra atsakinga, matome asmenų, kurie sau leidžia labai daug, skleidžia sąmokslo teorijas, pasakoja visokias nesąmones, kurios su jokiu mokslu yra nesusijusios, gąsdina žmones, bando apeliuoti į kažkokias asmens laisves“, – sakė A. Veryga.

„Asmens laisvės yra labai gerai, jas tikrai reikia gerbti. Lietuvoje priverstinio skiepijimo nėra, nėra net ir teisinio tokio pagrindo, bet supraskime, kad mūsų kaip piliečių laisvės ir teisės baigiasi ten, kur prasideda kitų asmenų laisvės ir teisės. Tai mūsų neatsakingas elgesys gali nulemti tai, kad kiti asmenys bus užkrėsti ir tiems asmenims tai gali kainuoti gyvybę“, – pridūrė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Y

Y portretas
Ta vaksina tam plikiui i plike suleist koke dešimt doziu

Anonimas

Anonimas portretas
Pirmeuse skiepinsim plika asilas striba o lietuvos leudis ir pats išsigydys pe daunu

O

O portretas
Laukiu nesulaukiu kada t plikiui ateis galas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių