A. Veryga: Lietuva pasiruošusi koronavirusui ir panašioms infekcijoms

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patikino, kad Lietuva yra pasiruošusi koronavirusui ar panašioms infekcijoms – institucijos rengtų mokymų metu praktiškai pasibandė, kaip reaguoti pavojingos infekcijos identifikavimo atveju.

Pasak A. Verygos, siekiant išvengti melagingos informacijos ir panikos skleidimo Sveikatos apsaugos ministerijoje suformuotas Ekstremalių situacijų operacijų centras.

Ministras: Lietuva yra pirmoji tokia šalis

„Infekcinių ligų kontrolė tikrai reikalauja sutelktumo ir labai atsakingo elgesio. Negalima, kad žmonės blaškytųsi ir tikrai turėtų žinoti, ką daryti. Pirmiausia norėčiau šiek tiek nuraminti gyventojus – Lietuva yra pasiruošusi tokioms infekcijoms. Ir, bent jau mūsų turimais duomenimis, Lietuva yra pirmoji šalis, kuri pradėjo tokias priemones oro uostose diegti, dabar jau ir kitos šalys panašias priemones diegia. Vadinasi, turi specialistų, kurie budi, konsultuoja grįžtančius keliautojus ir gali suteikti visą reikalingą informaciją“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras priminė mokymus, kuriuose buvo mokomasi, kaip elgtis infekcinės ligos identifikacijos oro uoste atveju.

„Institucijos žino, ką daryti, jos yra praktiškai pasibandžiusios. Puikiai žinote, kad turime naują infekcinę ligoninę, veikiančią, funkcionuojančią, kuri yra pasirengusi viskam, kam reikia: ir izoliuoti pacientus, ir juos gydyti ir prižiūrėti. Šiandien kaip tik ministerijoje buvo surinktas Ekstremalių situacijų operacijų centras, kuriam vadovauja viceministras A. Šešelgis ir kaip tik buvo kalbėtasi, ką Lietuva turėtų dar padaryti, kokie kiti veiksmai“, – patikino sveikatos apsaugos ministras.

Aurelijus Veryga. D. Labučio / ELTOS nuotr.

A.Verygos teigimu, Ekstremalių situacijų operacijų centro paskirtis yra rūpintis informacijos dėl koronaviruso rinkimu ir visuomenės informavimu.

„Esame išmokę komunikacijos pamokas. Visa komunikacija vyks per ministeriją. Taip nusprendė centras, kad tiesiog nebūtų kažkokių neaiškumų, kad neišeitų skirtingų žinučių, kad nebūtų sėjama panika. Centras labai operatyviai rinks informaciją, stebės, kas vyksta pasaulyje, kas vyksta Europoje ir operatyviai visuomenę informuos“, – sakė A. Veryga.

Nusprendė nedelsiant kreiptis į Valstybės sienos apsaugos tarnybą

Savo ruožtu sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis patvirtino, kad reaguojant į susidariusią ekstremalią situaciją Kinijoje buvo nuspręsta imtis saugos priemonių ir kviesti Ekstremalių situacijų operacijų centrą.

„Nutarėme, kad reikia kviesti Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių situacijų operacijų centrą ir aktyvavus jo atitinkamus padalinius, mes galėtume operatyviau, sutelkčiau spręsti klausimus, kurie būtini pasiruoši tai ekstremaliai galimai situacijai“, – kalbėjo A. Šešelgis. Sveikatos apsaugos viceministro teigimu, tikimasi, kad ekstremali situacija Lietuvoje nesusidarys, tačiau jai būtina pasiruošti.

Sveikatos apsaugos viceministras patvirtino, kad buvo kreiptasi ir į Valstybės sienos apsaugos tarnybą.

„Šiandien buvo nuspręsta, kad nedelsiant reikia kreiptis į Valstybės sienos apsaugos tarnybą, kuri saugo sienas, todėl, kad oro uostai, laivai nėra tik vienas patekimo į Lietuvą kelias: yra geležinkeliai, atvykstama ir automobiliais. Bandysime išsiaiškinti, kokių priemonių gali imtis ir kitos tarnybos, kad koronaviruso atvežimas į Lietuvą maksimaliai būtų užkardytas“, – teigė sveikatos apsaugos viceministras.

A.   Šešelgio teigimu, Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje buvo aptariamas sveikatos priežiūros specialistų pajėgų klausimas.

„Kalbėjomės ir dėl pajėgų, kad vien tik sveikatos priežiūros specialistų pajėgų neužtenka, reikia telkti visus, kurie tik gali ir kurie turi tam tikrų kompetencijų“, – patvirtino A. Šešelgis.

D. Labučio / Eltos nuotr.

Sveikatos apsaugos viceministras patvirtino ir tai, kad posėdžio metu iškilo klausimų ir dėl sveikatos priežiūros įstaigų pasirengimo.

„Kilo klausimas ir dėl pačio sveikatos priežiūros įstaigų pasirengimo, todėl, kad mums labai svarbu, ar pasiruošę (įstaigų – ELTA) žmonės, ar jie turi atitinkamai kompetencijų, (...) ar jie atsinaujino žinias, kaip elgtis tokiais atvejais. Ir labai svarbu, ar visi turime pakankamai saugos priemonių, tokių, kokių reikia dirbant susiklosčius realiai situacijai“, – kalbėjo sveikatos apsaugos viceministras.

A.   Šešelgio teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija jau nuo praėjusios savaitės ėmėsi visų priemonių, kad koronavirusą būtų galima tirti ministerijos laboratorijoje. Pasak sveikatos apsaugos viceministro, tai padaryti bus galima jau artimiausiu metu, kai bus gauti visi reagentai.

„Mūsų laboratorija jau nuo praėjusios savaitės ėmėsi visų priemonių, kad šitą virusą tirtume pas save ir, kiek aš esu informuotas, greičiausiai šiandien ar rytoj, o vėliausiai poryt turėtume turėti visus reagentus, kurie yra būtiniausi būtent šito viruso ištyrimui. Metodikos yra patikslintos, žmonės yra pasiruošę laboratorijoje, papildome reagentais ir pradedame darbą 24/7 režimu, jeigu iškiltų būtinybė šitas veiklas atlikti“, – patikino A. Šešelgis.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) dėl sparčiai plintančio naujojo koronaviruso rekomenduoja laikinai nevykti į Kiniją.

Užsienio reikalų Ministerijos duomenimis, Kinijoje yra apie 300 Lietuvos piliečių. Visus šalyje esančius piliečius ministerija kviečia užsiregistruoti URM kelionių registracijos sistemoje.

Ministerija konsultuojasi su kitomis Europos Sąjungos šalimis dėl rekomendacijų keliaujantiems į Kiniją ir nuolat atnaujina rekomendacijas tinklapyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zmones....!!!!

Zmones....!!!! portretas
jus net nezinot kuo ir kaip nuo sio viruso gydytis,kinai net nezino ,o sako pasiruose,pasiruosimas tikras Tai Aklas Sienu Uzdarymas,ore ,sausumoje juroje,kur visa tai ??? ziopliai ......!!!!!

Koronas

Koronas portretas
as senai atvykau i LT sausumos ir juru keliais ,kam man oro uostai ziopliai ,o jus porinat pasiruose ne velnio,pliurpalizmas jusu ir visas pasiruosimas.

cia Veryga turi galvoj tik seima ,prezidentura ir

cia  Veryga turi  galvoj  tik  seima ,prezidentura ir   portretas
vyriausybe----jei susirgs tauta [koks tukstantis is karto] juos kist nera kur ,vakcinos ner ,vaistu ner , mediku ner, ...gaiskit ten kur stovit...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių