Viceministrė: vyresnio amžiaus gyventojų vakcinacija gali būti nebaigta ir antrąjį metų ketvirtį

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė Seimo Sveikatos reikalų komitetui pristatė naujausią informaciją apie vakcinacijos nuo COVID-19 eigą. Ž. Simonaitytė, patikinusi, kad vyresniojo amžiaus asmenų grupę nuo koronaviruso tikimasi pradėti skiepyti jau vasario mėnesį, vis dėlto posėdžio metu pripažino, kad gaunamam vakcinų kiekiui nedidėjant vyresnių nei 65 metų gyventojų grupės galimai nepavyks paskiepyti ir per antrąjį metų ketvirtį.

„Kitą savaitę atvažiuojanti siunta bus paskirstyta į antrąją prioritetinę grupę, t.y. palaikomojo gydymo, globos, slaugos namus ir skirta tų namų tiek gyventojams, tiek darbuotojams“, – Sveikatos reikalų komitete teigė Ž. Simonaitytė.

Ji taip pat akcentavo, kad dar kitą savaitgalį gautą COVID-19 vakcinos siuntą teks išnaudoti medikus skiepijant antrąja vakcinos doze.

„Kalbant apie dar kitą savaitę, turėsime grįžti vėlgi prie medikų ir prie tų žmonių, kurie buvo paskiepyti dar pernai metais, nes primenu, kad antroji dozė pagal gamintojo reikalavimus turi būti skirta ne anksčiau nei po 21 dienos, o pats „Pfizer“, atlikdamas bandymus, skiepijo žmones tarpe nuo 21 iki 32 dienos“, – teigė sveikatos apsaugos viceministrė.

„Tai mes irgi planuojame laikytis šio reikalavimo ir maždaug 3-6 savaičių laikotarpiu vakcinuoti, skirti antrą vakcinos dozę, kuriems jau buvo skirta pirmoji vakcinos dozė“, – pridūrė ji.

Ž. Simonaitytė taip pat teigė, kad ministerija siekia palaikyti nuolatinį kontaktą su visais skiepijimo centrais, taip pat planuoja įsivesti ir papildomus reguliarius susitikimus, siekiant stebėti situaciją ir išsiaiškinti, kokie nesklandumai kyla.

„Ką savo ruožtu papildomai darome, tai turime nuolatinius kontaktus ir planuojame įsivesti dar atskirus reguliarius susitikimus su visais skiepijimo centrais, nes ateityje bus tikrai ne tik penki regionų centrų koordinatoriai, kad nuolatos galėtume aptarinėti būklę, situaciją, kaip sekasi, kokios problemos kyla ir t.t.“, – sakė ji.

Vyresnių nei 65 metų žmonių grupė turbūt nebus visiškai paskiepyta ir per antrąjį metų ketvirtį

Ž. Simonaitytė tikisi, kad vyresnių nei 65 metų gyventojų grupė bus pradėta skiepyti vasario mėnesį. Visgi viceministrė akcentavo, kad, nedidėjant gaunamų vakcinų kiekiui, ši asmenų grupė nebus visa paskiepyta ir per antrąjį metų ketvirtį, nes, pasak jos, vyresnių nei 65 metų asmenų Lietuvoje yra maždaug pusė milijono.

„Dėl vyresnių asmenų grupės, tai pagal dabartines gaunamas vakcinų dozes galima tikėtis, kad jau net vasario mėnesį gali būti pradėti vakcinuoti tie žmonės“, – sakė ji.

„Pradėta vakcinacija reiškiasi pradžią, bet jokiu būdu ne paskiepijimą per vasario mėnesį, nes pagal dabartinius atvažiavimus, tai tikrai čia turbūt ir per antrąjį ketvirtį neįveiksime šios grupės. Čia kalbame apie pradžią, o ne apie galutinį tašką“, – pabrėžė sveikatos apsaugos viceministrė.

Ž. Simonaitytė taip pat pažymėjo, kad likusių gyventojų grupių skiepijimas priklausys nuo vakcinų tiekimo, gaunamo jų kiekio ir naujų gamintojų vakcinų tvirtinimo.

Savivaldybės teigia negaunančios pakankamai informacijos iš ministerijos

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) patarėja sveikatos klausimais Goda Keso komiteto posėdyje sakė, kad savivaldybių paskirti vakcinacijos proceso koordinatoriai negauna pakankamai informacijos iš SAM. Todėl LSA atstovė akcentavo, kad savivaldybės tikisi iš ministerijos glaudesnio bendradarbiavimo.

„Savivaldybės turėjo paskirti vakcinacijos proceso koordinatorius, kurie turėjo kaip ir kontroliuoti visą tą procesą, būti tarpinė grandis. Tačiau, ką aš girdžiu iš savivaldybių, kad jie viską sužino iš žiniasklaidos ir turi patys gaudytis, rinktis informaciją. Taigi tikrai paprašyčiau iš Sveikatos apsaugos ministerijos glaudesnio bendradarbiavimo, nes iš tikrųjų savivaldybių koordinatoriai turi užtikrinti sklandų vakcinacijos procesą, jam reikia ruoštis, norėtųsi daugiau aiškumo ir nuoseklumo dėl vakcinacijos eigos“, – teigė G. Keso.

Savo ruožtu viceministrė teigė, kad ministerija buvo susitikusi su LSA ir pristatė reikiamą informaciją. Todėl Ž. Simonaitytė mano, kad greičiausiai informacija iš LSA vis dar nepasiekė visų savivaldybių.

„Užvakar buvome susitikę su savivaldybių asociacijos valdyba kartu su premjere, ten pristatėme, tai gaila, aišku, kad ta informacija iš valdybos nepasiekė visų savivaldybių. Skiepijimo tvarka, kai sakote iš žiniasklaidos, ji buvo pasirašyta pirmadienį, tai ji yra paskelbta ir teisės aktų informacinėje sistemoje, iš ten galima sužinoti ir taip pat visos savivaldybės dar vakar papildomai buvo informuotos ir raštais“, – sakė Ž. Simonaitytė.

„Tai gaila, kad kol kas kai kurių savivaldybių ir nepasiekė tie raštai, tai tiesiog tos informacijos turbūt trūksta. Bet, be abejo, mes turime ir nuotolinius susijungimus, ir diskusijas, ir galime į visus savivaldybių klausimus atsakyti, jeigu tokių yra“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina yra pirmoji ir kol kas vienintelė, kurią leista naudoti ES. Šiuo metu Lietuvos biudžeto lėšomis šiomis įsigytomis vakcinomis nuo COVID-19 skiepijami tik sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinti rizikos grupėms priskirtini asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Skiepykite pradinukų mokytojus

Morgana

Morgana  portretas
Tai blogai, lauksit, kad vyresni išmirtų
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių