Vokiečių ekspertas: omikron atmaina galėjo atsirasti ŽIV pacientų organizmuose

Stebinantis mutacijų skaičius koronaviruso omikron atmainoje gali reikšti, kad jis atsirado ŽIV ar kitokiu imunodeficitu sergančio paciento organizme, agentūrai DPA teigė vienas žymiausių Vokietijos imunologijos ekspertų.

Vokietijos imunologijos draugijos generalinis sekretorius Carstenas Watzlas sakė, kad tai ne tik įmanoma, bet ir tikėtina, ir paminėjo panašias išvadas, kurios buvo paskelbtos kitais atvejais.

Virusas gali daug savaičių daugintis žmonių, kurių imuninė sistema nusilpusi, organizmuose, sakė C. Watzlas.

„Šio proceso metu gali kartotis pavienės mutacijos, kurios gali nesuteikti virusui jokio pranašumo, bet jos vis tiek toliau dauginsis, nes imuninė sistema nesugeba jų kontroliuoti“, – sakė jis.

Jis sakė, kad dėl to gali atsirasti papildomų mutacijų, kurių derinys gali būti viruso evoliucinis pranašumas.

Lyginant su originalia koronaviruso atmaina, kuri pirmą kartą pasirodė Uhane, Kinijoje, omikron turi neįprastai daug – apie 30 aminorūgščių pokyčių vien tik spyglio baltyme.

Yra žinoma, kad kai kurios iš šių mutacijų yra susijusios su didesniu užkrečiamumu ir gebėjimu išvengti imuninės sistemos, tačiau, pasak C. Watzlo, vis dar neaišku, kokį poveikį turės šis konkretus mutacijų derinys.

Daug užsikrėtusiųjų ŽIV Afrikoje negauna tinkamo gydymo, todėl jų organizmas yra labai nusilpęs, sakė C. Watzlas.

Pasak jo, norint užkirsti kelią tokių plačiai mutavusių variantų kaip omikron plitimui, būtų svarbu nustatyti užsikrėtusius imunodeficitą turinčius asmenis ir izoliuoti juos, kol jie taps nebeužkrečiami.

„Nes net jei virusas smarkiai mutuoja žmogaus organizme, iš tikrųjų pavojingas yra mutavusio viruso perdavimas“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gylys

Gylys portretas
Isvada, kad tai pederastu liga
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių