Per metus – 6808 pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas į vakcinas nuo COVID-19

  • Teksto dydis:

Per pirmuosius vakcinacijos metus (nuo 2020 m. gruodžio 27 dienos iki 2021 m. gruodžio 31 dienos) Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukė 6 808 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakcinas nuo COVID-19 ligos.

ĮNR pranešimai sudarė 0,16 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus (sunaudotų vakcinų dozių skaičius nuo vakcinacijos pradžios iki gruodžio 31 dienos siekė  4 131 021 dozę). 

VVKT atkreipė dėmesį, kad per pirmuosius vakcinacijos metus žmonės buvo skiepijami keturiomis Lietuvos rinkoje esančiomis vakcinomis.

Po vakcinos „Comirnaty“ vartojimo buvo gauti 3 396 pranešimai apie ĮNR, po vakcinos „Spikevax“ vartojimo  buvo gauta 611 pranešimų apie ĮNR, po vakcinos „Vaxzevria“ gauti 2 292 pranešimai apie ĮNR, o po vakcinos „COVID-19 Vaccine Janssen“ – 479 pranešimai apie ĮNR.  30 pranešimų apie ĮNR vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

Didžiąją dalį 2021 metais gautų pranešimų apie įtariamas nepageidaujama reakcijas, susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu, sudarė pranešimai apie nesunkias ĮNR, t. y., 6 401 pranešimas arba 94 proc. Apie sunkias ĮNR gauti 407 pranešimai  ir tai sudarė apie 6 proc. nuo bendro analizuojamu laikotarpiu gautų ĮNR pranešimų skaičiaus.

Įvertinus gautų ĮNR pranešimų pasiskirstymą pagal lytį, nustatyta, kad apie 72 proc. ĮNR pranešimų, susijusių su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu, pateikė moterys, 28 proc. – vyrai. ĮNR pranešimus pateikusių asmenų amžiaus ribos – 6-98 metai.

Sveikatos priežiūros specialistai nuo bendro ĮNR pranešimų skaičiaus pateikė 12 proc. ĮNR pranešimų, pacientai – 82  proc. ir 6 proc. pranešimų gauta iš „Eudravigilance“ duomenų bazės.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai apie ĮNR, kurių sulaukė VVKT, išliko tokie patys: tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas. Dažniausiai šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

2021 m.  VVKT gavo 29 pranešimus apie žmonių mirtis po vakcinacijos Lietuvoje. Mirusiųjų amžiaus vidurkis – 75 metai, dauguma pacientų sirgo lėtinėmis ligomis, kurios galėjo lemti mirtį. Kaip praneša tarnyba, šių mirties atvejų priežastinis ryšys su vakcina nepatvirtintas. 

VVKT atkreipia dėmesį, kad kiekvieno ĮNR pranešimo duomenų vertinimas yra individualus. Įtariamos nepageidaujamos reakcijos priežastinis ryšys vertinamas pagal tam tikrus kriterijus. Ypač svarbūs įtariamos nepageidaujamos reakcijos patvirtinimui ir įvertinimui medicininiai dokumentai. Taip pat reikalinga informacija ir apie tai, kokiomis lėtinėmis ar kitomis ligomis asmuo sirgo iki skiepijimo bei duomenys apie kitus jo sveikatos būklės rodiklius.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai tik aisbergo viršūnė!

Tai tik aisbergo viršūnė! portretas
6808 pranešimai - menka, gal 1/100 dalis realių žmonių kančių dėl šitų nuodų! O kiek dar nuo jų mirė- kas paskaičiavo? Juk tokia statistika iš principo nevedama, tik pareiškiama, kad „mirė, nes ne visi skiekpai arba dar neįsigaliojo“! Žudikai jūs!

Hmm

Hmm portretas
Cia rimtai zmones pranesineja apie skausma, patinima idurimo vietoje? Su paprasta adata isidurkite - tokie patys simptomai bus :)

Cha

Cha portretas
Man ir žmonai po 78 metus, po skiepų pajutom žvėrišką potraukį seksui. Ar tai simptomas?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių