Piliavietės radiniai stebina archeologus

Dubingių piliavietės radiniai nenustoja stebinti archeologų. Šiemet joje rasta nemažai įdomių daiktų.

Birželio pabaigoje jungtinė „Kultūros paveldo akademijos", Vilniaus universiteto ir Lietuvos etnokosmologijos muziejaus archeologų grupė Dubingių piliavietėje sėkmingai pratęsė archeologinių tyrimų darbus, pradėtus 2003 metais.

Molėtų rajone ant vaizdingo Asvejos ežero kranto esanti Dubingių piliavietė yra vienas įdomiausių archeologinių, istorinių ir memorialinių kompleksų Lietuvoje.

Šioje vietoje stovėję rūmai buvo galingiausių XVI-XVII a. Lietuvos kunigaikščių Radvilų rezidencija. Šalia buvo įsikūrusi ir evangelikų  reformatų bažnyčia, kurios vietoje kasinėjimų metu 2004-aisiais buvo rasti žymiausių Radvilų giminės atstovų - Mikalojaus Radvilos Rudojo bei Mikalojus Radvilos Juodojo - palaikai.

Šiais metais archeologų grupei pavyko atidengti visą rūmų perimetrą, buvo atkasti trijų rūsių fragmentai.

Iš dviejų dalių susidėjusių rūmų griuvėsiuose buvo rasta neblogai išsilaikiusių grindų plytelių, aptikta to laikmečio monetų.

Rūmų išorėje atkasti gerai išlikę XV-XVII a. kultūriniai sluoksniai, kuriuose taip pat rasta įdomių daiktų: šachmatų figūrų fragmentai, stilius (senovinė rašymo priemonė, kuria rašydavo molio ir vaškinėse lentelėse), švininės kulkos, verpstukas.

Buvusią rūmų prabangą liudija rastos koklių su Radvilų giminės herbu liekanos.

Pasak archeologų, kasinėjimo darbų užteks dar ne vienai vasarai: žinoma, kad šalia rūmų stovėjo bokštas, kažkur piliavietėje turi būti taip vadinamoji „ūkinė dalis": svirnai, arklidė, daržinė, degtinės varykla ir pirtis su virtuve, plytų bei koklių gamybos vietos.

Be to, vis dar neaiški XIV a. pilies vieta, XVI-XVII a. piliavietės įtvirtinimų vietos.

2003-2007 metais archeologų ištyrinėtoje buvusios piliavietės bažnyčios vietoje jau atliekami konservavimo darbai: atidengti pamatai apmūrijami specialiomis plytomis, saugančiomis nuo irimo.

Kitais metais čia planuojama perlaidoti 2004 metais rastus kunigaikščių Radvilų palaikus.

Archeologinių tyrimų duomenys, surinkti Dubingių piliavietėje, pasak mokslininkų, yra labai svarbūs, nes iki pat XVII a. antros pusės rašytinės medžiagos apie šią piliavietę yra nedaug ir ji labai fragmentiška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių