Kelios dešimtys žmonių Vilniuje mitingavo prieš karą Ukrainoje: neturime teisės pavargti

Kelios dešimtys žmonių Vilniuje, Katedros aikštėje, susirinko į mitingą prieš Rusijos sukeltą karą Ukrainoje.

Mitingus planuojama šioje vietoje rengti kiekvieną pirmadienį.

„Kai ukrainiečiai mato, kad įvairiose šalyse susirenka žmonės, jie jaučia tą paramą, o tai yra labai svarbu. Žodis yra nepaprastai stiprus“, – BNS teigė akcijos iniciatorius aktorius, publicistas Arkadijus Vinokuras.

Pasak jo, Vakarų šalys „neturi teisės pavargti“, nes Ukraina „kraujuoja tikrąja to žodžio prasme“.

„Kalbėjimas apie nuovargį būtų gėdingas“, – sakė aktorius.

A. Vinokuro teigimu, pirmadienio mitingai vyko 1990–1991 metais Stokholme, kai tūkstančiai švedų tokiu būdu palaikė Baltijos valstybių išsivadavimą iš okupacijos.

„Mes žinome laisvės kainą, mes jos nepamiršome, mes žinome, kad ją reikia mokėti: stipria dvasia, o jei reikia – ir gyvybėmis“, – teigė mitingo organizatorius.

Į Katedros aikštę žmonės rinkosi apsisiautę Ukrainos, Baltarusijos istorinėmis vėliavomis.

Kalbėjimas apie nuovargį būtų gėdingas.

Renginyje dalyvavo ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Jis teigė, kad Ukraina yra „Europos skydas“.

„Ir tam skydui reikalingas kardas: reikalinga ginkluotė, reikalinga parama, taip pat ir moralinė parama mūsų žmonių“, – sakė politikas.

Ministro teigimu, Europoje šiuo metu matomas „praregėjimo procesas“.

„Mes matome, kai keičiasi šalių, didžiųjų šalių, požiūris (į Rusiją – BNS). (...) Žodynas keičiasi, politikai keičiasi, jų sprendimai keičiasi. Dar prieš tris savaites nekalbėjome apie sunkiosios ginkluotės tiekimą Ukrainai, dabar apie tai kalbama“, – teigė A. Anušauskas.

Tuo metu Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta dėkojo Lietuvai už suteiktą paramą. Jo teigimu, Vilniaus ir Kyjivo santykiai yra pavyzdiniai.

„Jei visos šalys būtų tokios kaip Lietuva, šio karo nebūtų. Rusija neturėtų galimybės paveikti Europos per energetiką, dezinformaciją, korupciją, Europa būtų stipri, galinti pasipriešinti bet kokiam pasipriešinimui“, – kalbėjo diplomatas.

Vasario pabaigoje Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Vakarų šalys Kremliui įvedė sankcijas, o Kyjivui ėmė tiekti ginklus, humanitarinę pagalbą.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojemitingasRusijos agresija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių