Pereiti į pagrindinį turinį

Ieva Gervinskaitė ragina visus pašalinius darbus prie vairo atidėti

Ieva Gervinskaitė ragina visus pašalinius darbus prie vairo atidėti
Ieva Gervinskaitė ragina visus pašalinius darbus prie vairo atidėti / R.Kukevičiaus nuotr., Autoledi.lt

„Mis Lietuva 2011“ Ieva Gervinskaitė vairuoja daugiau kaip trejus metus. Nors vairavimo patirtis ir nėra didelė, Ieva vairuoja kone kiekvieną dieną. 

Laisvalaikiu Ieva ne tik šoka ir dainuoja, bet ir groja akordeonu. Ievai patinka keliauti, atrasti vis naujus dalykus ir ko nors išmokti.

Dėkojame Ievai, kuri, prieš išvykdama į grožio konkursą „Mis Pasaulis“ Londone, sutiko papasakoti apie savo patirtį prie vairo. Vairuojančias Lietuvos moteris Ieva ragina prie vairo visus darbus atidėti į šalį ir dėmesį sutelkti tik į vairavimą.

Trumpai apie pašnekovę

  • Vairavimo stažas – 3,5 metų
  • Vairuojamas automobilis – „Mistubishi Outlander“
  • Vairavimo būdas – energingas
  • Eismo įvykių skaičius – dėl pačios kaltės nebuvo
  • Svajonių automobilis – "Audi A5"

Kaip jaučiatės prie vairo?

Man vairuoti – malonumas, be to, važinėju daug, nes mano tėvai gyvena už 350 kilometrų nuo Vilniaus. Tačiau mėgstu važinėti viena, net pakeleivių nesinori paimti, nes man patinka vienatvė ir taip važinėti vienai – puiki proga pabūti pačiai su savimi. Net ir į miestą, į klubą važiuoju automobiliu, nevartoju alkoholio, nes man taip patogiau: galiu grįžti kada noriu, nereikia niekieno prašyti, kad parvežtų.

Tačiau savęs be automobilio ir neįsivaizduoju. Atmenu, kartą teko nevairuoti 5 dienas. Man tai buvo labai ilgas laiko tarpas!

Kai klausausi ramios muzikos, vairuoju ramiau, tačiau esu gan energinga vairuotoja (šypsosi).

Kaip apibūdintumėte vairavimo kultūrą Lietuvoje?

Vairavimo kultūrą Lietuvoje įvertinčiau aukštu balu, nes ji tikrai gerėja. Nebijau nei posūkio parodyti, nei paprašyti, kad praleistų, smagu, ir kai man padėkoja. Aišku, Vilniuje vairavimo kultūra tikrai geriausia. Kaune ko gero eismo sąlygos prastesnės, nes ne visur yra juostos, ne viskas aišku. Mažuose miesteliuose taip pat labai gera vairavimo kultūra, gal dėl to, kad ten mažiau eismo, tačiau pastebiu, kad vairuotojai ten laikosi Kelių eismo taisyklių. 

Kaip manote, kas yra geras vairuotojas?

Geras vairuotojas yra tas, kuris visada tinkamai įvertina savo ir kitų galimybes, nes visuomet yra didelė problema per didelis pasitikėjimas savimi. Pastebiu, kad nesvarbu, kiek vairuotojas vairuoja: dešimt ar vos kelerius metus, visi labai pasitiki savimi. Todėl įvertinti ir aplinkybes, ir eismo dalyvius labai svarbu.

Be to, pastebiu, kad jei vairuotojai laikosi tam tikrų saugumo taisyklių, pavyzdžiui, segasi saugos diržus, jie jau mano, kad tai saugu, ir vairuoti saugiau nesistengia. Todėl ir padidinus baudas už KET pažeidimus jų nesumažėjo – paradoksas, tiesa? O taip yra todėl, kad manoma, jei jau prisisegei, tai jau esi saugus, o pasąmoningai vairuoji vis tiek ne saugiau. Todėl manau, kad geras vairuotojas turi įvertinti ir saugumo priemones, ir savo veiksmus.  

Ar esate sulaukusi pagalbos kelyje?

Taip, kartą žiemą nusėdo akumuliatorius. Žinoma, ieškojau pagalbos tarp savų, tačiau tuo metu padėjo ne tėtis ir broliai, o vienas pažįstamas.

Be to, atsikasti apsnigtą automobilį teko pačiai su drauge. Atmenu, grįžau iš atostogų ir radau savo automobilį didelėje pusnyje. Buvo jau vakaras, keliai nevalyti. Neturėjau kastuvo, tuomet nulėkėm iki degalinės nusipirkti, tačiau pavyko tik pasiskolinti. Bet automobilį atkasėme. 

Na, o konsultacijų dėl automobilio tikrai sulaukiu daug, nes turiu gerus konsultantus: tėtį ir tris brolius. Be to, ir pati domiuosi, kas kur yra, ką ir kodėl reikia keisti ar taisyti.

Koks kelyje patirtas eismo įvykis įsiminė labiausiai?

Kadangi nei man, nei mano artimiesiems skaudžių avarijų nėra nutikę, visuomet labai sukrečia eismo įvykių padariniai keliuose. Ne kartą esu važiavusi pro šalį, mačiau sudaužytus automobilius, tuomet ir lėčiau važiuoti pradėdavau, ir susimąstydavau apie saugumą. Tačiau visuomet nepalieka mintis: „Man nieko nenutiks.“ Manau, kad tai žmoniška, sukrečia vaizdai, tačiau vėl toliau važinėji, ir tas kraupumo jausmas pasimiršta, kol tai nepaliečia konkrečiai tavęs. Tačiau niekam nelinkėčiau jokios eismo nelaimės.

Kodėl vairuojate kaip tik tokį automobilį?

Prieš tai važinėjau su „Audi A4“, tačiau po eismo įvykio, per kurį jis labai nukentėjo, tėtis man perleido šį. Iš tikrųjų aš norėjau sportinio ir gražaus automobilio. Man, kaip moteriai, tikrai svarbu grožis (šypsosi). Be to, norėjosi ir galingesnio. Nes ir mano svajonių automobilis – gražus, sportiškas, galingu varikliu. Kadangi keičiant automobilį jo reikėjo greitai, tėtis perleido, ir man jis tiko. Jau pripratau, tikrai patogu važinėti, patogu statyti, nes yra galinio vaizdo kamera, o kaip bus toliau – bus matyti. 

Ar išmanote apie automobilius?

Automobilio dangtį kartais pakeliu. Žinau, kas kur yra, nepasakyčiau, kad labai daug žinau, bet man įdomu. Be to, noriu tobulėti ir vairuoti geriau, todėl ir automobiliu, ir vairavimu domiuosi. 

Kas Jums svarbu automobilyje?

Kaip moteriai – grožis, išvaizda, patogumas (šypsosi). Tačiau vienas pagrindinių kriterijų – saugumas. Nes prieš tai turėtame automobilyje, kaip paaiškėjo po eismo įvykio, net nebuvo oro pagalvių! O lemputė degė. Be to, atkreipiu dėmesį ir į spalvą. Man patinka balta spalva, nors gražiausia – raudona. 

Automobilis man – priemonė susisiekti, tačiau kadangi vairuoju daug ir jame praleidžiu nemažai laiko, rūpi ir jo išvaizda, patogumas. 

Ką visuomet vežiojatės savo automobilyje?

Dabar automobilyje yra akordeonas, nes ką tik grįžau iš konferencijos, kurioje pristačiau savo talentą, kurį pristatysiu ir konkurse „Mis Pasaulis“. Be to, turiu sijoną, karūnėlę, batelius – viskas, ko reikia repeticijoms. Automobilyje stengiuosi nepalikti brangių daiktų, tačiau visuomet yra pripučiamas čiužinys, nes jei nuvažiuoju pas draugus, jis praverčia. Dabar pajuntu šio automobilio privalumą – jis labai talpus. Laukiu žiemos, kai galėsiu išbandyti ir jo pranašumą važiuoti per sniegą ir ledą. 

Ko palinkėtumėte Lietuvos vairuotojams? Ko palinkėtumėte vairuojančioms moterims?

Linkiu ir toliau kelti vairavimo kultūrą, nes tobulėti tikrai yra kur. Vairuojančioms moterims linkiu prie vairo atidėti visus pašalinius darbus: dažymąsi, kalbėjimą telefonu ir pan. ir sutelkti dėmesį tik į vairavimą. Aš ir pati stengiuosi nekalbėti telefonu prie vairo, sustoju, nes telefonas tikrai labai blaško.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų