Ar nepritrūksime šviežios žuvies?

Mokslininkų teigimu, žuvies ištekliai gamtoje mažėja, todėl žuvis gali brangti. Esą vienintelė išeitis nepritrūkti šviežios žuvies Lietuvoje – plėsti vietinę akvakultūrą.

Jau dabar Lietuvos tvenkiniuose ir uždarose sistemose žuvies užauginama daugiau nei sugaunama.

Europos Sąjungos sprendimu, rytinėje Baltijos jūros dalyje žvejai šiemet galės sugauti 25, o vakarinėje – beveik 60 proc. mažiau menkių nei pernai. Mokslininkai skelbia, kad žvejyba visame pasaulyje pasiekė ribą ir gamtoje pagauti didesnio žuvų kiekio nebepavyks.

„Žuvies mažai ir ji neįmitus. Jeigu mes gaudysime daug, tuomet žuvies praktiškai neliks, nes nebus kam daugintis, neršti ikrelių“, – sakė Žuvininkystės tarnybos Žuvininkystės tyrimų ir mokslo skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Kontautas.

Pirkėjai turguje pasigenda ne tik šviežios žuvies, bet ir jos įvairovės. Viena kalbinta moteris teigė, kad pasitaiko nusipirkti šviežių menkių, plekšnių, karosų, bet pasirinkimas kuklus.

Kad nepritrūktume šviežios žuvies, specialistai siūlo daugiau jos auginti tvenkiniuose. Jau dabar akvakultūros produkcijos Lietuvoje užauginama daugiau nei sugaunama. Upėtakių, karpių per metus – apie 4 tūkst. – tona daugiau, nei sugaunama Baltijos jūroje.

„Reikėtų galvoti, ar iš tikrųjų yra šviežios žuvies poreikis? Ar mes jos tikrai tiek valgom, kiek reikėtų? Aš manau, kad žuvies mes valgome per mažai ir reikėtų skatinti žmones valgyti jos daugiau“, – kalbėjo žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas.

Akvakultūrai vystyti numatoma apie 50 proc. ES paramos, tačiau Baltijos jūros žvejai atsargiai žiūri į naują verslą, nes tam esą reikia turėti žinių. Akvakultūros asociacijos vadovo teigimu, Lietuvoje jau yra apie 2 tūkst. nenaudojamų tvenkinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Ar pakankamai valgome sviezios zuvies? Labai noretusi daugiau,bet kainos kainos... Net tvenkiniuose uzaugintu karpiu kainos kandziojasi,o saldytos taip pat labai brangios ir ju neimanoma valgyti,ypatingai file. Atsildzius - vienas vanduo ir mase,dvokianti mazginiu,fui... Ir dar matai aiskinama,kad kainos turetu dideti. Manau,kad tada sviezia zuvis bus prabanga,ikandama tik turtuoliams. Idomu,kodel zuvis,uzauginta pas mus tvenkiniuose,tokia brangi? Bet ka cia aiskintis,ir taip aisku - noras pasipelnyti,gobsumas,kaip ir viskas,kas parduodama Lietuvoje, kainuoja nepagristai brangiai. Anksciau litais,o dabar tas pats eurais,t.y. 3,5 karto brangiau!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių