Ar protingai naudojame buitinę techniką?

  • Teksto dydis:

Buitinė technika palengvina namų ruošos darbus, tačiau nemažai žmonių nuogąstauja, kad dažnai ją naudojant nemenkai padidės elektros sąskaita. Kad taip nenutiktų, verta žinoti keletą naudingų taisyklių, kurios padės ne tik tvariau gyventi, bet ir sutaupyti.

Svarbūs vartojimo įpročiai

Statistikos duomenys rodo, kad elektros energijos daugiausia – kasmet apie 2,5 tūkst. GWh – suvartoja apšvietimo ir elektros prietaisai: šaldytuvas, skalbyklė, džiovyklė, mikrobangų krosnelė, orkaitė, kaitlentė, garų rinktuvas ir kt.

Tarkime, šaldytuvas vidutiniškai vartoja apie 1,4 kWh elektros energijos per dieną, elektrinė orkaitė – maždaug 0,8 kWh per valandą, o mikrobangų krosnelė – 0,9 kWh per valandą. Visa tai gali neatrodyti daug, kai žvelgiame į dienos rodiklius, tačiau per metus vien už šiuos prietaisus gali tekti sumokėti iki 1 000 eurų.

Finansų valdymo valdymo ekspertė Donata Stoškuvienė sako, kad elektros sąskaitos dydis dažnai priklauso ne nuo turimos buitinės technikos skaičiaus, o nuo žmonių vartojimo įpročių ir sprendimų.

„Kiekvieną mėnesį lietuviai sąskaitoms už elektrą palieka nuo keliasdešimties iki 100 eurų ar net daugiau. Tačiau svarbu žinoti, kad už šių sumų slypi ne tik prietaiso naudojimo dažnis, bet ir naudojimo pobūdis, energinė klasė, išmaniosios funkcijos“, – pažymi ekspertė.

Naudojimosi indaplove subtilybės

Maždaug 80 proc. energijos indaplovė sunaudoja šildydama vandenį, todėl kuo optimalesnė temperatūra nustatyta, tuo ekonomiškiau bus plaunami indai.

Per metus vien už šiuos prietaisus gali tekti sumokėti iki 1 000 eurų.

Nemažai žmonių mano, kad tik aukšta, 70–90 °C, temperatūra tinkamai pašalins riebalus ir maisto likučius, tačiau tokį patį efektą galima pasiekti ir plaunant indus 40 °C temperatūroje. Todėl pravartu naudoti „eco“ režimą, kuris vartoja mažiau vandens ir įjungia žemesnę temperatūrą.

Žinoma, reikėtų laikytis taisyklės nenaudoti indaplovės, kai joje yra vos keletas indų, nes plovimo metu dažniausiai naudojamas toks pats kiekis vandens. Patariama papildomai nenaudoti skalavimo režimo, kadangi indaplovė automatiškai jį įjungia plovimo metu. Elektros sąskaitos sumažės,  jei indaplovę naudosime vėlai vakare ar net naktį, kai elektros energija neretai būna pigesnė.

Švari orkaitė taupo energiją

Naudojant orkaitę svarbu atsižvelgti į jos energijos efektyvumo klasę. Nors dauguma šiuolaikinių buitinių prietaisų pasižymi aukščiausiomis A–A+++ klasėmis, nemažai žmonių naudoja senesnius buitinius prietaisus, kurie vartoja daugiau elektros.

Naudojant konvekcinio kepimo funkciją, sutaupoma maždaug 20 proc. energijos, o išjungus orkaitę iki patiekalo kepimo pabaigos likus 10–15 minučių, kepimo procesą pabaigia likutinė šiluma. Orkaitės elektros suvartojimas sumažės, jei ją tinkamai išvalysime, nes prikepę nešvarumai priverčia šį buitinį prietaisą dirbti intensyviau.

Išjunkite mikrobangų krosnelę

Mikrobangų krosnelė naudoja energiją net tada, kai būna įjungta į elektros kištuką, nors maistas tuo metu ir nešildomas. Tuo metu elektros skaitiklis sukasi dėl skaitmeninio ekrano, kuriame dažniausiai būna įdiegtas laikrodis. Todėl rekomenduojama, nenaudojant mikrobangų krosnelės, ją išjungti ir iš elektros lizdo.

Taupiai naudokite šaldytuvą

Šis buitinis prietaisas sunaudoja daugiausia elektros energijos, nes veikia ištisą parą. Visa tai atsieina maždaug apie 41 kWh per mėnesį. Tyrimai rodo, kad žemiausios temperatūros šaldytuve nustatymas naudoja daugiau energijos, tad, siekiant geriausių šaldymo ir energijos taupymo rezultatų, patariama nustatyti 5 °C temperatūrą šaldytuve ir neviršyti 18 °C šalčio šaldiklyje.

Daug šaldytuvo energijos naudojama, jei per dažnai paliekame atviras jo dureles – net ir per trumpą laiką šaldytuve esantis maistas šiek tiek sušyla, tad prietaisui reikia intensyviau dirbti, kad jis vėl tinkamai atvėstų. Apledėjusios šaldiklio durelės ir sienelės taip pat neekonomiška, nes suvartojama daugiau energijos, – jas reikėtų atitirpinti ir valyti bent kartą per pusmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių