A. Armonaitė ištrynė programėlę „TikTok“: klausau rekomendacijų

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako po Lietuvos ir užsienio institucijų rekomendacijų išsitrynusi programėlę „TikTok“.

„Tiesą sakant, išsitryniau tiktoką iš savo telefono ir klausau rekomendacijų tiek krašto apsaugos institucijų, tiek girdime, sekame, kas vyksta Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė parlamentarė.

A. Armonaitės, kuri taip pat yra Laisvės partijos lyderė, paskyrą „TikTok“ seka 12,9 tūkst. naudotojų, o kai kurie jos įrašai šioje populiarioje dalijimosi vaizdais platformoje yra peržiūrėti po kelis šimtus tūkstančių kartų.

Įvairių šalių valdžios institucijoms pradėjus riboti „TikTok“ naudojimą tarnybiniuose įrenginiuose, o Jungtinėms Valstijoms svarstant platformą uždrausti, A. Armonaitė sako besivilianti, jog situacija bus išspręsta ir programėlė vėl taps saugi.

„Suprantu daug žmonių, milijonai žmonių šitą programėlę naudoja tikrai norėdami susijungti su kitais žmonėmis, kažką naujo sužinoti ir panašiai, tai gal, tikiuosi, Jungtinių Valstijų investuotojai nupirks iš kinų, ir bus saugiau, bus galima vėliau naudotis, bet kol kas tikrai laikausi rekomendacijų“, – kalbėjo politikė.

Šiai itin populiariai vaizdo įrašų dalijimosi programėlei gresia draudimas veikti Jungtinių Valstijų rinkoje, baiminantis, kad naudotojų duomenys gali atsidurti Kinijos vyriausybės rankose arba kad jie gali būti naudojami šalies komunistiniams lyderiams palankiems naratyvams propaguoti.

Bendrovės atstovai pabrėžia, jog patronuojančioji „TikTok“ bendrovė „ByteDance“ yra privati, nepriklauso Kinijos vyriausybei ir nėra jos kontroliuojama, tačiau pripažįsta, jog kažkiek „TikTok“ JAV vartotojų duomenų tebėra prieinami bendrovės darbuotojams Kinijoje.

Kelios Vakarų šalys, įskaitant Daniją, Kanadą, Naująją Zelandiją ir Europos Sąjungą, jau uždraudė „TikTok“ naudoti valstybės tarnautojams išduotuose įrenginiuose, motyvuodamos kibernetinio saugumo sumetimais.

Šios programėlės naudoti nerekomenduoja ir Lietuvos institucijos, tačiau apribojimų kol kas nėra numačiusios, nors kai kurie politikai būtų linkę drausti „TikTok“ tarnybiniuose telefonuose viešajame sektoriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių