Pereiti į pagrindinį turinį

Atominis galvos skausmas

2009-05-07 09:00
Rūpestis: panaudoto branduolinio kuro saugyklos Lietuvoje turėtų būti pradėtos naudoti 2011 m. kovą, o iki tol jis bus saugomas Ignalinos AE.
Rūpestis: panaudoto branduolinio kuro saugyklos Lietuvoje turėtų būti pradėtos naudoti 2011 m. kovą, o iki tol jis bus saugomas Ignalinos AE. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Rimti rūpesčiai uždarant Ignalinos atominę elektrinę (AE) dar priešaky. Vakar uždarymo procedūros oficialiai pasistūmėjo į priekį – pasirašyti nauji terminai panaudoto kuro saugykloms statyti.

Skuba statyti

Vakar Ignalinos AE vadovai ir Vokietijos konsorciumas GNS–NUKEM pasirašė panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektavimo, statybos ir įrengimo sutarties pataisą. Darbai gerokai vėluoja, tad reikėjo nustatyti naujus terminus.

Pasirašytoje pataisoje numatoma, kad saugykla bus perduota naudoti 2011 m. kovą. Darbų kaina sieks iki 200 mln. eurų (690,6 mln. litų). Į pataisą įtraukti keli punktai dėl papildomų įrenginių, paslaugų ir techninių pakeitimų, kurie pradiniame sutarties variante nebuvo numatyti. Šį mėnesį turėtų būti išduotas ir leidimas panaudoto branduolinio kuro laikinųjų saugyklų statybai.

Atmetė pasiūlymą

Dienraštis sužinojo, kad šių brangiai kainuojančių saugyklų nebūtų reikėję, jei valdžia būtų priėmusi patrauklų pasiūlymą.

Dienraščio žiniomis, prieš keletą metų tuomečiam Algirdo Bazausko vadovaujamam Ministrų kabinetui buvo pateiktas pasiūlymas Ignalinos AE panaudotą branduolinį kurą išvežti iš Lietuvos. Pagal neoficialią informaciją pasiūlymą pateikė kazachai, už radioaktyviųjų atliekų saugojimą užsiprašę kone perpus mažiau, nei dabar kainuos laikinųjų saugyklų statyba.

Pasiūlymas nebuvo priimtas. Tuomet manyta, jog ateityje saugomo kuro gali kam nors prireikti, o jį pardavus – solidžiai užsidirbti.

Šiandien niekas nenori prisiminti, ar kazachai išties siūlėsi pasiimti lietuvių galvos skausmą. Apie tai nieko negalėjo pasakyti ir Energetikos ministerijoje. Ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis tvirtino negirdėjęs apie derybas su kazachais. Tačiau jis užsiminė, jog buvo užuominų apie galimybę laikinai priimti saugoti panaudotą branduolinį kurą. "Tačiau laikinai saugoti galime ir patys", – sakė K.Jauniškis.

Mato dvi problemas

Pas energetikos ministrą Arvydą Sekmoką lankėsi ne viena verslininkų delegacija iš Vokietijos ir kitų šalių.

Kol kas oficialių pasiūlymų nepateikta, tačiau neoficialiai kalbama, jog Vakarų energetikos bendrovės norėtų pirkti visą naujos atominės elektrinės projektą. Užsieniečiai oficialių pasiūlymų nepateikia matydami dvi didžiules problemas. Pirma – Lietuva neturi elektros tiltų su Vakarais, todėl pastačius naują AE nebūtų kam parduoti elektros energijos.

Antras galvosūkis – kur dėti panaudotą branduolinį kurą. Laikinosios saugyklos tik trumpam atitolintų problemos sprendimą. Vėliau vis tiek tektų ieškoti, kaip realizuoti atliekas.

Šiuo metu Ignalinos AE naudojamas RBMK tipo branduolinis kuras. Kadangi tokio tipo reaktoriai veikia tik buvusioje Sovietų Sąjungoje, juose panaudotas branduolinis kuras nėra perdirbamas. To daryti neapsimoka.

Uždarius Ignalinos AE bus sukaupta apie 22 tūkst. panaudoto branduolinio kuro kasečių. Jas iš pradžių ketinama saugoti baseinuose prie reaktorių. Kai bus pastatytos laikinosios saugyklos, konteineriai su kuru bus išimti iš baseinų ir patalpinti į šias saugyklas.

Lieka tik laidoti

Kovą vykusiame Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) posėdyje, susijusiame su branduolinio kuro atliekomis, prancūzų bendrovės "Andra" atstovai užsiminė, kad Prancūzija gali priimti perdirbti panaudotą branduolinį kurą.

Tačiau perdirbant susidariusios didelio radioaktyvumo sustiklintos atliekos būtų grąžintos į šalį, iš kurios ir atkeliavo panaudotas kuras. Tokioms atliekoms taip pat reikia gana sudėtingos konstrukcijos saugyklų arba jos turi būti laidojamos specialiame kapinyne.

Rusijos bendrovės "Rosatom" atstovai irgi kalbėjo, kad gali priimti perdirbti panaudotą branduolinį kurą, o per procesą susidariusias didelio radioaktyvumo atliekas gali pasilikti. Tačiau šiuo metu "Rosatom" perdirba tik VVER tipo reaktorių panaudotą kurą ir tik po šimtą kasečių per metus. Čekija yra išvežusi į Rusiją panaudotą branduolinį kurą iš reaktoriaus, tačiau valstybių derybos truko pustrečių metų. Vis dėlto Rusijoje planuojama po dvejų metų pasistatyti naują gamyklą panaudotam branduoliniam kurui perdirbti, tad ir lietuviams gali nušvisti viltis.

Atliekos – nepageidaujamos

"Pritaikyti Ignalinos AE reaktoriuose panaudoto kuro kokioms nors reikmėms – neįmanoma. Jokio kito reaktoriaus pasaulyje, kuriam būtų galima perduoti kurą, nėra. Tad iš šalies išvežti atliekas nerealu", – sakė Visagino atominės elektrinės radioaktyvių atliekų tvarkymo sprendimų vadovas Vytautas Kačka.

Jo teigimu, kitoms reikmėms panaudoti galima tik didesnio įsodrinimo branduolinį kurą – 4–5 proc. Netgi Rusija, kurioje yra RBMK tipo branduolinių reaktorių, panaudoto kuro nepriima ir neperdirba. Tad tokį kurą lieka tik palaidoti. Laikinųjų saugyklų panaudotam branduoliniam kurui saugoti niekas nestatytų, jeigu būtų tokių atliekų kapinynas. Kadangi jo nėra, tenka statyti saugyklas.

Jis patikino, kad ketinamos statyti panaudoto branduolinio kuro laikinosios saugyklos bus iš tiesų saugios. Saugos analizės ataskaitose viskas detaliai išaiškinta ir dvejonių dėl saugumo nekelia. Panaudotam branduoliniam kurui grėsmės nekiltų netgi tuomet, jei ant laikinųjų saugyklų nukristų lėktuvas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų