Pereiti į pagrindinį turinį

Būstą prarado daugiau nei 300 paskolas apdraudusių bankų klientų

2009-07-23 19:23
Būstą prarado daugiau nei 300 paskolas apdraudusių bankų klientų
Būstą prarado daugiau nei 300 paskolas apdraudusių bankų klientų / Aliaus Koroliovo nuotr.

Daugiau nei 300 būsto paskolas apdraudusių asmenų šiuo metu negali už jas mokėti ir dėl to prarado už kreditą įsigytą būstą.

Bendrovės „Būsto paskolos draudimas" (BPD) direktorė Gitana Griškėnienė teigė, kad šiuo metu turimas būsto paskolas yra apdraudę daugiau nei 40 tūkst. žmonių. Šiuo metu bendrovė moka įmokas bankams už daugiau kaip 200 savo klientų, rašo „Lietuvos žinios".

„Dabar nemokiems klientams sudarome sąlygas metus nemokėti bankams paskolos, mat tai už juos daro draudimo bendrovė. Tačiau ne kiekvienas apsidraudęs asmuo gali tikėtis, kad mes už jį mokėsime. Į tai pretenduoti klientas gali tik tada, jei prarado darbą arba smarkiai sumažėjo jo pajamos dėl ilgalaikės ligos, vieno sutuoktinių mirties ir pan. Kitas pagrindinis reikalavimas - neturėti kito turto, nes, pavyzdžiui, 5 butus turintis asmuo privalo savarankiškai spręsti problemas - išnuomoti juos ar parduoti, kad ir už mažesnę kainą. įvertiname kliento finansinę padėtį, jo šeimos narius ir žiūrime, ar susimokėjęs už paskolą jis dar turi pakankamai lėšų pragyventi", - sakė G.Griškėnienė.

G.Griškėnienės teigimu, žmogui, už kurį bendrovė metus moka paskolą, priskaičiuojama visa už jį sumokėta suma, dar pridedant 2,5 proc. administravimo mokestį.

„Kaip bus išdėstyta draudimo bendrovei grąžintina suma, priklausys nuo asmens pasirinkimo. Tarkim, žmogaus mėnesio įmoka bankui su palūkanomis yra 3 tūkst. litų. Vadinasi, per metus už jį bankui sumokėsime 36 tūkst. litų. Tiek jis mums ir turės grąžinti, dar pridėjus administracinį mokestį, t. y. 900 litų, per tiek laiko, kiek jam priimtiniausia, tačiau ne ilgiau kaip per 10 metų. Pasirinkęs maksimalų laikotarpį žmogus kas mėnesį papildomai mokės 300 litų", - aiškino ji.

Prieš kelerius metus bankų klientai, prašantys paskolos būstui, privalėjo pasinaudoti Finansų ministerijos įsteigto "Būsto paskolų draudimo" paslaugomis ir apdrausti paskolą. Vėliau toks reikalavimas buvo panaikintas, todėl norinčiųjų „išlaidauti draudimui" labai sumažėjo.

Lietuvoje visų išduotų būsto paskolų likutis praėjusių metų pabaigoje siekė 19,7 mlrd. litų.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų