D. Kreivys: viršutinė dujų kainų riba turėtų būti žemesnė nei 200 eurų

Europos Sąjungos (ES) energetikos ministrams ketvirtadienį nesusitarus dėl dujų kainų viršutinės ribos, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad ji turėtų būti žemesnė nei 200 eurų už megavatvalandę (MWh).

„Konkretaus skaičiaus aš neįvardiju. Daugelis šalių narių kalba, kad kaina (viršutinė riba – BNS) turi būti žemesnė negu 200 (eurų už MWh), tarp 150 ir 180. Mano pasakymas buvo labai aiškus – kad tokios kainos, kurios buvo rugpjūtį, jos nepasikartotų. Be abejo, kaina greičiausia turėtų būti žemesnė negu 200“, – žurnalistams po neeilinio ES ministrų tarybos posėdžio ketvirtadienį sakė D. Kreivys. 

Europos Komisija (EK) šią savaitę pasiūlė nustatyti 275 eurų už MWh viršutinę dujų kainų ribą artimiausio mėnesio sandoriams Nyderlandų TTF prekybos taške. Vis dėlto ji būtų aktyvuota tik tuo atveju, jei kito mėnesio dujų kaina šią ribą viršytų dvi savaites, o SGD referencinė kaina per dviejų savaičių laikotarpį 10 dienų viršytų 58 eurus. 

Ekspertai pastebi, kad tokios viršutinės ribos aktyvavimas būtų mažai tikėtinas – netgi kainų piko metu rugpjūčio pabaigoje 275 eurų riba buvo viršyta vos kelias dienas iš eilės. 

Pasak D. Kreivio, nustačius EK pasiūlytą 275 eurų kainų ribą nebūtų užkirstas kelias rugpjūčio pabaigoje vyravusioms aukštoms dujų kainos. 

„Lubos turi būti tokiame lygyje, kad rugpjūčio mėnesio kainos niekada daugiau nepasikartotų (...) Antras dalykas, kad lubos įsijungtų automatiškai, o ne laukiant dvi ar tris savaites, kol sueis atitinkamos sąlygos“, – sakė ministras. 

Anot D. Kreivio, sandoriams Nyderlandų TTF prekybos taške nustatyta viršutinė riba taip pat paveiktų ir elektros gamybai naudojamų dujų kainas. 

„Be abejo, yra tam tikrų sandorių, kuriais biržoje neprekiaujama ir jų yra šiek tiek. Bet iš esmės jeigu mes apribosime TTF dydį, tai bendra (dujų – BNS) kaina rinkoje tikrai reaguos ir tikrai bus žemesnė“, – sakė D. Kreivys. 

„Vien kalbos apie lubas spaudžia kainą žemyn“, – pridūrė jis. 

Pasak energetikos ministro, nepaisant žemų dujų kainų, viršutinė jų riba reikalinga siekiant apsisaugoti nuo kainų augimo ateityje: „Kainas turime kol kas žemas, dėl to galime pasidžiaugti, tačiau tikrai neaišku, kokia situacija gali susidaryti ateityje. Todėl lubos turi būti įvestos ir tos pozicijos mes tikrai pakankamai tvirtai laikomės“. 

Kitas neeilinis ministrų susitikimas numatomas gruodžio 13 dieną – jame ministrai sieks susitarti ne tik dėl viršutinės dujų kainų ribos, bet ir dėl spalį Komisijos pateiktų pasiūlymų, apimančių solidarumo stiprinimą, bendrų dujų pirkimo koordinavimą, keitimąsi dujomis tarpvalstybiniu mastu bei atsinaujinančių energijos išteklių plėtros spartinimą.

„Manau, kad Komisija per tas keletą savaičių labiau pasistengs ir pateiks labiau priimtiną sprendimą“, – teigė D. Kreivys. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jeigu

Jeigu portretas
tas liberalizavimas neštų pigesnes kaina už iki to buvusias, visi jau seniai būtų sugarmėję pas tuos naujai iškeptus tiekėjus. Ale-bet -tačiau jau dabar aišku kad čia yra loxotronas kuriame dalyvauja ne tik jedrioni sukčiai bet ir visi valdžiukai (nei vienas neviauktelėjo jau kelis metus matydamas kad stumiama tokia afera) Taip kad būkim pasiruošę kad kainos kils, nežiūrint kad dujos ar elektra užsienyje pigs. Jau dabar čia pat už sienos elektra kainuoja centus o pas mus vos ne pusę euro../// O Šhimon jau įkalė kad po naujų metų kw bus 40cnt:D) Ir dar tas Kreivas niekšelis čia pliurpia kabindamas makaronus:D))Tuščia vieta tarnaujanti spekuliantams ir sau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių