Pereiti į pagrindinį turinį

Darbdavius neramina greitieji vartojimo kreditai

2009-05-05 15:55
Darbdavius neramina greitieji vartojimo kreditai
Darbdavius neramina greitieji vartojimo kreditai / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacija (LVDK) ragina sparčiau rengti Vartojimo kreditų įstatymą ir jį priimti, nes menkas vartotojų finansinis išsilavinimas, neleidžiantis tinkamai įvertinti greitojo kredito rizikos ir pasekmių, esą netolimoje ateityje gali sukelti rimtų socialinių problemų.

Lietuvoje galiojančiuose teisės aktuose nėra numatytas specialus greituosius kreditus teikiančių bendrovių reguliavimas, o jų veikla nėra nei licencijuojama, nei pakankamai kontroliuojama. Šių įmonių veiklos neprižiūri Lietuvos bankas, jos nėra įpareigotos skolinti atsakingai bei nėra renkama jokia statistinė informacija.

Pastaruoju metu buvo įkurtos dvi greitųjų vartojimo kreditų asociacijos. Visuomenė buvo informuota, kad bus siekiama bendradarbiauti su valstybės institucijomis, viešinama ir skaidrinama vartojimo paskolų veikla bei atsakingai vertinamas klientų mokumas ir patikimumas. Taip pat įmonės privalės būti informacijos sistemos Kredito biuras vartotojai bei turėti pakankamą įstatinį kapitalą.

Tačiau LVDK ragina nedelsiant priimti konkrečius sprendimus nelaukiant 2010 m. birželio mėnesio, iki kada į nacionalinę teisę turėtų būti perkeltos praėjusių metų balandžio mėn. įsigaliojusius Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl valstybės narių įstatų ir kitų teisės aktų, susijusių su vartotojų sutartimis, nuostatos.

„Sutinkame, kad tokios paslaugos gali būti teikiamos vartotojams, tačiau menkas vartotojų finansinis išsilavinimas neleidžiantis tinkamai įvertinti greitojo kredito rizikos ir pasekmių gali sukelti rimtas socialines problemas netolimoje ateityje“, – rašoma LVDK generalinio direktoriaus Dano Arlausko pasirašytame pareiškime.

„Esame tikri, kad būtina ne tik paspartinti Vartojimo kreditų įstatymo paruošimą, svarstymą bei priėmimą, bet tuo pačiu išanalizuoti galimybes greitųjų vartojimų kredito įmonių veiklos priežiūrą perduoti Lietuvos bankui“, – rašoma pranešime.

Šiuo metu Lietuvoje teikiančių greituosius vartojimo kreditus įmonių skaičius pasiekė 18. Trijų didžiausią patirtį ir vartotojų skaičių turinčių bendrovių bendras kreditų portfelis 2009 m. pirmąjį ketvirtį sudarė beveik 200 mln. litų ir per ketvirtį išaugo 40 mln. litų, o klientų skaičius per tą patį laikotarpį išaugo 16 tūkst. iki 126 tūkst. ir toliau sparčiai auga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų