Daugiabučio renovacija virto rakštimi

Kur bendrijos kasa?

Teisėtvarkos institucijoms nepradėjus tyrimo, iniciatyvinės grupės nariai patys pradėjo analizuoti atgautus buhalterijos dokumentus, kad galėtų pateikti įrodymus. Klaipėdiečiai pastebėjo, kad yra ne visi dokumentai.

"Panašu, kad buhalterė nespėjo visko "sutvarkyti". Matėme, kad bendrija turėjo kasą – iš gyventojų rinkti gryni pinigai. Tačiau buhalterė jos negrąžino. Paklausus, kur yra kasa, atsakė, kad tokios nežino. Buvusi pirmininkė taip pat nieko nesako", – tikino gyventojai.

Pasak valdybos nario, rasta ir "orinių" sąskaitų. Pagal dokumentus už darbus sumokėta, bet priėmimo-perdavimo aktų nėra. Įvairius darbus atliko viena individuali įmonė.

"Ir stogą tvarkė, ir kanalizaciją. Daug kur ji minima. Už kai kuriuos darbus, panašu, buvo mokėta du kartus. Susidaro vaizdas, kad seniai vyko abejotini dalykai", – pasakojo gyventojai.

Anot klaipėdiečių, užkliuvo pinigų rinkimas už stogo remontą. Už to paties ploto butą mokėtos skirtingos sumos: vienas – 1,5 tūkst., kitas – 500 litų. Buvo ir visiškai nemokančiųjų.

"Stogas – bendro naudojimo konstrukcija. Turi būti nustatomas remonto įkainis, o savininkai turi mokėti pagal būsto plotą. Paprašyta pasiaiškinti buvusi pirmininkė tik pasakė, kad kas norėjo, tas mokėjo už stogo remontą", – aiškino gyventojas.

Policijos sprendimas papiktino

Daug neaiškumų gyventojams kilo ir dėl kaupiamojo fondo panaudojimo. Jų nuomone, dalis lėšų neva kažkur išgaravo. Dingusi suma galėtų siekti apie 6 tūkst. eurų.

Dokumentuose gyventojai įtaria radę suklastotų parašų. Pasak jų, žmogus tas pats, o ant protokolų – keturi skirtingi parašai. Vienos moters, kuri pasirašė, tuo metu esą net nebuvę Lietuvoje. Ji viešėjo Rusijoje. Tad tai patikrinti paprasta, nes sienos kirtimas fiksuojamas.

Gyventojai išsiaiškino, kad vieną bendrijos sąskaitą tvarkė pašalinis žmogus. Naujajai pirmininkei net nebuvo pateiktas šios sąskaitos kodų generatorius. Pasikeitus valdžiai, pradėta reikalauti skolų iš skolininkų. Mokesčių bendrijai nemokėjo ir viena buvusi valdybos narė.

Išanalizavę buhalterijos dokumentus, gyventojai dar kartą kreipėsi į policiją, surašė visus pačių atskleistus dalykus, pateikė dokumentus.

"Viską nunešėme ant padėklo. Vien parašų klastojimas – nusikaltimas, o kur dar neaiški buhalterija, dingę pinigai? Tačiau policija dar kartą atsisakė pradėti tyrimą, nors tyrėja ir teigė, jog matyti, kad nesueina galai", – pasakojo gyventojai.

Ypač gyventojus papiktino atsiųstas policijos atsakymas. Pasak valdybos nario, raštas priminė prastą pirmo kurso teisės studento referatą – jokių aiškių motyvų, kodėl nepradedamas tyrimas.

"Šiek tiek nukopijavo mūsų raštą, o tada Baudžiamojo kodekso straipsnius. Ta pati tyrėja buvo ir pirmą, ir antrą kartą. Keista, kad ji vėl buvo paskirta, nes po pirmo karto jos veiksmus buvome apskundę prokuratūrai. Pasiūlė kreiptis į teismą", – piktinosi valdybos narys.

Žada eiti iki galo

Anot valdybos nario, kol nėra išspręsti buhalterijos reikalai, gyventojai negali pradėti renovacijos, o viską išsiaiškinti trukdo teisėtvarkos neveiklumas.

Vyro teigimu, jei policija atliktų tyrimą, tada bendrija galėtų kreiptis į teismą ir reikalauti dingusių pinigų iš kaltininkų. Kartu būtų galima organizuoti konkursą renovacijos rangovui išrinkti, kovą jau prasidėtų darbai.

"Kiek nuostolių patyrėme. Darbai brangsta, valstybės parama renovacijai sumažėjo. Norime išsiaiškinti, kiek turėjo būti pinigų kaupiamajame fonde, kur jie dingo. Gyventojai to mūsų klausia. Juk tiek metų mokėjo. Taip visko tikrai nepaliksime", – pabrėžė valdybos narys.

L.Lekstutytė už darbą bendrijoje neima atlygio. Senoji pirmininkė parašė skundą savivaldybei, kad ši neima pinigų, nors administravimo mokestis renkamas.

"Neimu atlygio, kad daugiau lėšų liktų renovacijai, o dar skundžia", – stebėjosi L.Lekstutytė.

Buvusi pirmininkė ir valdybos narė bandė nuversti naujai išrinktą pirmininkę. Pasak gyventojų, jos subūrė iniciatyvinę grupę ir paprašė surengti naujus pirmininko rinkimus.

"Įgyvendinau jų prašymą, kaip reikalauja įstatymas. Tačiau žmonės atsisakė rinkimų. Palaikė mane. Jos išėjo viduryje susirinkimo", – tvirtino pirmininkė.

Išsirinko patys save?

R.Davydova išties pažėrė kritikos ir kaltinimų naujajai bendrijos valdžiai.

Pasak buvusios pirmininkės, dokumentų laiku ji neatidavė, nes gyventojai norėjo kreiptis į teisėtvarkos institucijas dėl naujosios vadovės. Abejonių sukėlė pastarosios rinkimai. R.Davydova teigė, kad buhalterijos dokumentus naujoji valdžia gavo visus.

"Įtariame, kad iniciatyvinė grupė klastojo parašus. Turiu net du raštus, kur žmonės nurodo, kad nebalsavo už dabartinę pirmininkę, o jų parašai yra. Balsavo ir tie, kurie nėra bendrijos nariai – būstų savininkai. Naujoji valdžia išsirinko pati save", – dėstė buvusi pirmininkė.

Anot jos, dieną, kai turėjo vykti susirinkimas, jo realiai nebuvo. Moteris tvirtino, kad apie susirinkimą sužinojo iš kaimynės ir nurodytu laiku išėjo į lauką, bet buvo tuščia.

"Kreipėmės į prokuratūrą dėl pažeidimų, bet ši pasiūlė kreiptis į teismą ir ten viską aiškintis, nors tvirtino, kad matė, jog padaryta pažeidimų", – pasakojo moteris.

R.Davydova pabrėžė, kad niekada nesiekė būti griūvančio namo, kur yra tiek asocialių šeimų, skolininkų, bendrijos pirmininke. Pasak jos, ten ką nors gero padaryti yra neįmanoma.

"Būti pirmininke sutikau tik laikinai", – teigė moteris. Buvusios vadovės teigimu, neramumai prasidėjo, kai prabilta apie bendrijos panaikinimą.

"Norėjome, kad savivaldybė paskirtų administratorių. Gal tada kažkas būtų ėję į gera? Su tokiomis gyventojų skolomis patys nieko negalėjome padaryti", – tvirtino buvusi pirmininkė.

R.Davydova naujajai valdžiai bendrijos dokumentus žadėjo grąžinti šią savaitę.

"Dokumentai sutvarkyti. Naująja valdžia piktinasi devyni bendrijos nariai. Tai daug. Nors name yra 26 butai, bendrijos narių – 14, šeši butai priklauso savivaldybei. Jei žmonės nori, lai kreipiasi į teismą patys. Tuo neužsiimsiu. Gana. Džiaugiuosi, kad nebesu pirmininkė", – tvirtino moteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jane

Jane portretas
As ir taip sakau koke valdzia toks ir gyvenimas,gatavi vienas kitam i gerle isikabint del pinigu

Tatjana

Tatjana portretas
Kokia valdzia, toks ir gyvenimas...

Senjora

Senjora portretas
Revovacija jau per gerklę baigia išlįsti. Pledu apkloju kojas, nes per renovuotą sieną vėjas pučia. Ant pačių skraistė, nes į sprandą per palangę vėjas pučia. Vidinė buto siena vos 10 laipsnių termometras rodo. Baigiasi garantinis laikas, o defektinio akto niekaip neišsireikalauju. BETA tinklalapyje nuotrauka Matonienė juostą kerpa, gyventojamas šventė. Pas mus buvo prilyginta valstybės paslapčiai.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių