Demaskuotas nelegalus mėsos gaminių gamintojas: fiksuoti pažeidimai atima žadą

  • Teksto dydis:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Marijampolės departamento inspektoriai atliko neplaninį patikrinimą gyvenamose patalpose Jūrės gyvenvietėje Kazlų rūdos savivaldybėje, kur privatus asmuo, neregistruotas maisto tvarkovas, antisanitarinėmis sąlygomis gamino dešras, lašinius ir juos pardavinėjo turguje bei internetu.

„Pažeidėjas paaiškinime teigė suvokiąs darąs nusižengimą, tačiau nepanašu, jog suvokė kokią grėsmę žmonių sveikatai kėlė jo veikla. Galime tik spėlioti, kiek žmonių patiria sveikatos sutrikimų – apsinuodija ar kitaip sunegaluoja, pasitikėdami atsitiktiniais maisto tiekėjais, kurie internetiniuose skelbimuose reklamuoja savo produkciją kaip „naminės dešros, lašiniai“, „ką tik iš rūkyklos“. Neregistruoti gamintojai nori įtikti vartotojams, tačiau vartotojas turėtų būti atidesnis ir atkreipti dėmesį, ką ir iš ko perka. Niekas nežino, ar žaliava patikrinta nuo trichineliozės bei kitų ligų sukėlėjų, jau nekalbant apie antisanitarines sąlygas kuriomis vyksta gamyba. Pastebime, kad atsiranda geroji praktika skelbti patikimus duomenis ne tik apie parduodamų maisto produktų kilmę, sudėtį, tinkamumo vartoti laiką, bet ir registruotis VMVT, kaip maisto gamintojui ar tiekėjui ir gauti numerį, kurį reikia nurodyti interneto skelbimų portaluose“, – perspėja VMVT Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

Patikrinimo metu nustatyta, kad gamyba vykdoma namų virtuvėje, gaminiai rūkomi lauko rūkykloje, kuri įrengta šalia lauko tualeto. Pagaminti gaminiai laikomi gyvenamoje patalpoje, o produkcija platinama Aleksoto turguje ir per skelbimus internete. Šaldytuve rasta beveik 30 kg. paruoštos žaliavos dešrų gamybai, kurie buvo laikomi kartu su pašaliniais daiktais, vaistais ir asmeniniu maistu.

Lašinių sūdymui naudojami nešvarūs indai, laikomi gyvenamame kambaryje ant grindų.

Taip pat rasta didelis kiekis paruoštų naudoti česnakų ir du indai vandenyje mirkomų kiaulių žarnų. Atsakingas asmuo teigė, kad žaliavos laikomos ir lauke esančiame nešvariame, netvarkingame šaldytuve, kuriame buvo rasta pjaustytų šviežių lašinių, skirtų dešrų gamybai. Pagamintos ir realizuotos produkcijos kiekis neregistruojamas, apskaita nevykdoma, produktai neženklinami, pažeidėjo teigimu, žaliavos įsigyjamos pagal skelbimus iš kitų, neaiškių ūkių, tačiau juos įvardinti atsisakė. Gamyba vykdoma namų virtuvėje, antisanitarinėmis sąlygomis: lašinių sūdymui naudojami nešvarūs indai, laikomi gyvenamame kambaryje ant grindų. Pagamintos dešros ir kita produkcija taip pat buvo sandėliuojama gyvenamoje patalpoje, o pirkėjams pagal užsakymus gabenama asmeniniu, tam nepritaikytu transportu. Patikrinimo metu nebuvo pateikti gaminamų bei parduodamų maisto produktų atsekamumo – įsigijimo dokumentai, asmens sveikatos patikrinimą bei higienos įgūdžių mokymo kurso išklausymą patvirtinantys dokumentai.

VMVT nuotr.

Pasak VMVT Marijampolės departamento vadovo, neplaninis patikrinimas įvykdytas pagal interneto erdvės stebėseną, kurią VMVT vykdo nuo praėjusiųjų metų. VMVT primena, kad už neregistruotą maisto gamybos veiklą taikomos baudos nuo 390 iki 1100 eurų pirmą kartą ir 2400 eurų už pakartotinį nusižengimą. Visais atvejais nesaugi žaliava ir maisto produktai utilizuojami. VMVT perspėja vartotojus nepasitikėti neregistruotais miesto tvarkovais ir prekeiviais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal \\\\\.../////

Gal  \\\\\...///// portretas
pavydas,gal konkurencija,gal tikrai.____Visvaldo Matijošaičio profesanalioje įmonėje š...tikrai nėra,bet kaip lanz'koncev'Weibininiai šunys loja.___Taip kad...........___Sunku paskyti.

Savas

Savas portretas
Matyt pavydejo kazkas ir iskunde zmogeli,gaila,bent ,be jokios chemijos buvo gaminama,paprastai ir ekologiskai,vmvt.pavydas paeme,kad kuo daugiau zmones taip gamintu namu salygomis,zmones sveikiau valgytu.Daug metu taip gaminau,ir gaminsiuos,man niekas neuzdraus.matyt kysiu negavo vmvt.gerai kad nedave,teperki zinos ka kainuoja.Teduoda tos kurios su chemija gamina.

NEBEPIRKIT

NEBEPIRKIT  portretas
TURGUOSE.,NES GUOBŠUOLIAI MĖSININKAI KAIP MATOT NESUPRANTA,KAS YRA ŠVARA, GAMINKITĖS SAU KAIP NORIT,BET PARDUODANT BŪTIT SĄŽININGI IR ŠVARUOLIAI
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių