Pereiti į pagrindinį turinį

Derybos vis dėlto prasidės

2013-07-08 23:59

ES nusprendė šiandien pradėti derybas su Jungtinėmis Valstijomis dėl duomenų apsaugos, kuri atsidūrė dėmesio centre po žiniasklaidos pranešimų apie JAV vykdomą plataus masto šnipinėjimą.

Apie tai pranešė Europos Komisija ir ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva.

"Nuspręsta, kad pirmadienį darbo grupės pradeda darbą Vašingtone", – žurnalistams Vilniuje sakė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Anot Europos Komisijos pirmininko José Manuelio Barroso , ES susitikime atstovaus Europos Komisija, kuri yra vykdomoji ES institucija, ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva ir Europos išorės veiksmų tarnyba.

Kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje, J.M.Barroso teigė, kad konsultacijose bus iškelti klausimai dėl duomenų apsaugos ir privatumo teisių, bet su žvalgyba susiję nacionalinio saugumo klausimai lieka valstybių narių reikalas.

"Yra ir ES kompetencijos klausimų. Mes jau ir anksčiau su JAV aptarėme pranešimus, susijusius su žvalgybine veikla, kiek tai susiję su duomenų apsauga ir ES piliečių privatumo teisėmis", – sakė J.M.Barroso.

Konsultacijos Vašingtone rengiamos reaguojant į skandalą, kuris kilo žiniasklaidai pranešus apie JAV vyriausybės vykdomą sekimą internete pagal PRISM programą ir galimą slaptą pokalbių klausymąsi ES institucijose.

Pasirodžius šioms publikacijoms, Prancūzijos vadovai ir kai kurie kiti politikai paragino atidėti derybų pradžią dėl laisvosios prekybos tarp ES ir JAV. Vis dėlto galiausiai nuspręsta, kad derybos vyks, kaip numatyta, bet tuo pat metu abiejų pusių ekspertai surengs konsultacijas dėl jautrių duomenų apsaugos klausimų.

J.M.Barroso penktadienį pabrėžė, kad laisvoji prekyba būtų naudinga abiem pusėms – tiek ES, tiek JAV.

ES ekspertų skaičiavimais, laisvosios prekybos sutartis kasmet įneštų apie 119 mlrd. eurų (411 mlrd. litų) į Bendrijos ir 95 mlrd. eurų (328 mlrd. litų) į JAV ekonomiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų