Didėja paukščių gripo grėsmė

  • Teksto dydis:

Įsibėgėjant rudeninei laukinių paukščių migracijai, Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) vis didesnį susirūpinimą kelia plintantis labai patogeniško paukščių gripo (LPPG) virusas.

Todėl ūkininkams ar naminius paukščius laikantiems asmenims patartina saugoti savo sparnuočius nuo kontakto su laukiniais paukščiais.

„Dėl  laukinių paukščių migracijos ir būriavimosi, nelegalios paukščių prekybos, neatsargios žmonių veiklos ir kitų veiksnių virusas gali būti pernešamas iš vieno ūkio į kitą, taip pat keliauti  didelius atstumus, todėl neišvengiamai paukščių gripas gali pasireikšti nenuspėjamai bet kuriuo metų laiku ir bet kurioje vietoje. Ši liga kelia didelę grėsmę paukščių, gyvūnų sveikatai ir gerovei, gali sukelti ekonominių pasekmių. Pasireiškus paukščių gripui, ūkininkai gali netekti visų ūkyje auginamų paukščių, nes virusą nustačius naminių paukščių laikymo vietoje visi ūkyje esantys paukščiai saugiai sunaikinami“, – aiškina VMVT Skubios veiklos skyriaus patarėja Vilija Grigaliūnienė.

Europos Komisijos Europos maisto saugos agentūra (EFSA) savo ataskaitoje kiekvienais metais renka duomenis apie nustatytus paukščių gripo atvejus laukinėje aplinkoje ir naminių paukščių laikymo vietose. Paskutinės epidemijos laikotarpiu nustatyta 60 rūšių laukinių paukščių, kuriems patvirtintas LPPG. Šiais metais Europoje nustatyti 1726 LPPG protrūkiai naminių paukščių ūkiuose, kuriuose sunaikinta daugiau kaip 27 mln. sparnuočių.

Didėjant paukščių gripo viruso plitimo grėsmei, VMVT primena, kad rudeninės paukščių migracijos laikotarpiu naminius paukščius galima išleisti tik į iš visų pusių aptvertas aikšteles, į kurias negalėtų patekti laukiniai paukščiai. Naminiai paukščiai negali būti girdomi paviršinių vandens telkinių vandeniu, jų girdyklos ir lesalas turi būti laikomi po stogu arba paukščių laikymo patalpose, kad nebūtų pasiekiami laukiniams paukščiams.

„Taip pat labai svarbu kuo dažniau skalbti darbo drabužius, dezinfekuoti batus, instrumentus ir kitus įrankius, kurie naudojami atliekant paukščių priežiūros darbus, būtina vengti tiesioginių kontaktų tarp dirbančiųjų paukštininkystės ūkių viduje ir išorėje. Šie reikalavimai, kurių privalu laikytis, pirmiausia yra skirti ūkių savisaugai nuo šio ypač greitai plintančio viruso. Dėl paukščių gripo virusų koncentracijos tarp laukinių paukščių, atsparumo žemai temperatūrai, jie gali iš laukinės aplinkos kartu su ūkio įranga, batais, rūbais patekti į naminių paukščių laikymo vietas ir lengvai išplisti tarp naminių paukščių“, – paaiškina V. Grigaliūnienė.

Patarėja priduria, kad paprastai laukiniai paukščiai neturi klinikinių požymių, todėl gali pernešti virusus dideliais atstumais ar platinti virusą migracijos keliais. Tarp laukinių paukščių ligos pasireiškimas priklauso nuo paukščio rūšies ir imuniteto. Pavyzdžiui, gulbėms ar kirams pasireiškia nerviniai ir koordinaciniai sutrikimai ir mirtina forma. O antiniai ir žąsiniai laukiniai paukščiai gali iš viso neturėti klinikinių simptomų ir retai gaišta. Tuo tarpu karveliai yra atsparūs virusui ir platinant virusą nedalyvauja.

Pasak V. Grigaliūnienės, nėra naudos bandant kontroliuoti viruso plitimą tarp laukinių paukščių juos gaišinant ar naikinant jų buveines. Todėl VMVT  imasi prevencinių priemonių, t. y. paukščių gaišimo vietose atrenkami mėginiai paukščių gripo tyrimui. Patvirtinus ligą, šios vietos paženklinamos informaciniais ženklais apie patvirtintą atvejį, nurodomos rekomendacijos jose nesilankyti, nelesinti laukinių paukščių ir vengti kontakto su jais. Po kontakto su laukiniais paukščiais privalu laikytis higienos ir jokiu būdu nesilankyti naminių paukščių laikymo vietose. Medžiotojams rekomenduojama elgtis atsargiai apdorojant paukščius, laikytis biologinio saugumo priemonių, išsivalyti ir dezinfekuoti naudotą inventorių.

„Liga smarkiai paveikia smulkių ir stambių paukščių augintojų, kitų paukščių ir jų produktų tiekimo grandinėje dalyvaujančiųjų veiksmus. Norint sustabdyti protrūkius ir kontroliuoti ligą, dažnai reikia naikinti užsikrėtusius pulkus ir kontaktinius paukščių ūkius, o tai kelia grėsmę maisto saugumui visame pasaulyje. Paukščių gripo  nustatymas šalyje riboja tarptautinę prekybą gyvais paukščiais ir paukštiena, o tai paveikia ir nacionalinę ekonomiką“, – apibendrina V. Grigaliūnienė.

Pastebėjus paukščių gripui būdingų požymių ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį reikėtų apie tai pranešti artimiausiam VMVT teritoriniam padaliniui, visą parą veikiančiu VMVT trumpuoju telefono numeriu 1879 arba privačiam veterinarijos gydytojui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip visuomet, triedžia is dyko buvimo.

Aisku,

Aisku, portretas
kad dėl elektros kainų ir t.pat dėl pašarų kainų paukštynai neišsilaikys.Nebent gelbėtų vyriausybė.Armonaite Auuu ...ar nori valgyti lietuviška vištiena? O paukščiu gripas tai jo buvo,yra ir bus. Čia tik gąsdinimas.

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Tai,jog koncervų energetikos politika sunaikins paukštynus,bandys pridengti paukščių gripu?! Juokdariai!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių