Dirbtinis intelektas namuose – apsaugoti ir prižiūrėti

Ar pasvajojate apie tai: jūsų nėra namuose, tačiau namai akylai stebimi ir prižiūrimi? Kai reikia, įjungiami radiatoriai ar skalbyklė, kai vagis braunasi pro langą, į telefoną skubiai ateina žinutė. Ar norėtumėte, kad jūsų senyvo amžiaus giminaitis galėtų tik paspausti mygtuką, ir jūs jau žinotumėte, kad jam reikia pagalbos? Dirbtinis intelektas gali tapti šeimininku, savotiškomis akimis ir ausimis tada, kai jūsų nėra namuose.

Jokių laidų

Išmaniųjų namų sistema labai tinka būstui apsaugoti ar jį prižiūrėti.

"Sistema jungia tris dalykus: ji tarnauja kaip apsaugos priemonė, vaizdo stebėjimo stotis ir išmaniųjų namų valdymas. Žmogus, galima sakyti, turi "tris viename": apsaugą nuo gaisro ar įsilaužimo, gauna vaizdo įrašus ir valdo savo būste turimus įrenginius", – pasakoja MB "Elgrid" vadovas Andrius Mauruča.

Tokia yra visų bendrovės naudojamų signalizacijos centralių filosofija. A.Mauruča atkreipia dėmesį, kad, priešingai nei kitos išmaniųjų namų sistemos, šios lengvai montuojamos ir naudojamos.

"Be pradinių pasiruošimų, lengvai pritaikomos butuose ar namuose. Sistema įrengiama nevedžiojant jokių laidų, negręžiant sienų ar kitaip negadinant jūsų interjero", – priduria pašnekovas.

Visi davikliai, išskyrus pagrindinį įrenginį, kuris jungiamas prie elektros tinklo, yra belaidžiai, tik su elementais. Šie tarnauja apie trejus metus. Davikliai atrodo gana išvaizdžiai, baltos spalvos, nekrenta į akis. Jeigu tik norisi, galima pritaikyti daviklių spalvą prie interjero.

"Davikliai prijungiami prie pagrindinio įrenginio, vadinamosios centralės, kuri labai primena jau įprastą belaidžio interneto maršrutizatorių. Mobiliajame telefone įdiegę programėlę, galime stebėti jų veikimą ir būseną", – pasakoja A.Mauruča.

Reguliuoja beveik viską

Kol šeimininko nėra namuose, davikliai tampa jo savotiškomis akimis ir ausimis: jie fiksuoja judesius namuose, dūmus, oro temperatūrą.

"Vienas daviklis skirtas judesiui fiksuoti, kitas sureaguos, kai tik bus atidarytas langas ar durys. O štai dūmų detektoriai veikia dvejopai: jie gali dirbti bendroje sistemoje, gali veikti ir autonomiškai. Kam to reikia? Jeigu sistema dėl kažkokių priežasčių neveiks, dūmų daviklis vis tiek sureaguos. Kad namuose suveikė dūmų detektorius, bus pranešta ir į jūsų mobilųjį telefoną", – sistemos pranašumus vardija pašnekovas.

Išmaniųjų namų sistema gali tapti nepamainomu pagalbininku reguliuojant būsto temperatūrą.

"Sumontuojami belaidžiai termometrai, siunčiantys temperatūros signalą, kurį mes galime panaudoti ir labai išmaniai reguliuoti. Ant radiatoriaus uždedamas termostatinis reguliatorius, kurį galime valdyti telefonu – padidinti ar sumažinti temperatūrą", – paaiškina A.Mauruča.

Ir tai dar ne viskas, ką gali pasiūlyti išmanioji namų sistema. Gamintojai siūlo pasinaudoti ir belaidžiais kištukiniais lizdais, kurie pagal nustatytą grafiką gali įjungti ar išjungti įvairius elektrinius įrenginius.

"Vandens šildytuvą, šildymo katilą, skalbyklę, šviestuvus, lauko žaliuzes – ką tik norite. Viskas valdoma nuotoliniu būdu, paspaudus vieną ar kitą mygtuką mobiliajame telefone", – sistemos paprastumą paaiškina specialistas.

Andrius Mauruča

Veikia ir be elektros

Šie išmanieji sprendimai gali būti pritaikyti bute, name, nedideliame biure, sodyboje ar sodo namelyje.

"Galbūt kasdien nebūnate savo sodyboje ar sode, tokiu atveju išmanioji sistema padės jums apsaugoti savo turtą. Gaisras, įsilaužimas – sistema laiku sureaguos ir praneš jums apie ilgapirščius ar dūmus", – priduria A.Mauruča.

Galbūt kasdien nebūnate savo sodyboje ar sode, tokiu atveju išmanioji sistema padės jums apsaugoti savo turtą.

Beje, nutrūkus elektros energijos tiekimui, sistema nenustoja veikti, nes turi vidinę bateriją. Šis laikas, aišku, ribotas – iki paros. Tačiau tikėtina, kad per tiek laiko elektros energijos tiekimas bus atkurtas.

Nesvarbu, ar reikia apsaugoti standartinį dviejų kambarių butą, ar 200 kv. m nuosavą namą – išmanioji sistema gali būti įrengta. Nuo būsto ploto priklauso tik tai, kiek daviklių prireiks.

Saugo jūsų artimuosius

Jeigu turite garbaus amžiaus giminaitį, nerimaujate dėl savo mamos ar tėčio, išmanieji sprendimai padės juos apsaugoti. Kaip tai daroma?

"Nemažai senjorų gyvena vieni, jų sveikata gali sušlubuoti, jiems gali tekti skubiai iškviesti greitąją pagalbą, todėl buvo sukurta technologija, kuri net per atstumą padėtų rūpintis savo artimuoju", – pasakoja A.Mauruča.

Išmaniųjų namų sistemoje gali būti įdiegti pagalbos mygtukai. Toks daviklis gali būti prigręžtas prie sienos ar pritvirtintas prie pakabuko, kurį senjoras gali nešiotis su savimi.

"Tarkim, močiutė sunegalavo ar jos kieme pasirodė nekviestas svečias, ji paspaudė mygtuką, ir jos pagalbos šauksmą jūs pamatysite savo elektroniniame pašte ar būsite informuoti trumpąja žinute", – sistemos pranašumus vardija specialistas.

Draugauja su saugos tarnybomis

Ši namų apsaugos ir stebėjimo sistema tikrai nėra naujovė, tačiau populiarėti pradėjo prieš kelerius metus. Iki tol lietuviai mėgo standartinę laidinę apsaugos sistemą, kurios pagrindinė funkcija ir buvo apsaugoti turtą.

"Šiuolaikinės technologijos gali pasiūlyti daug didesnę ir efektyvesnę apsaugą. Sena sistema turi nemažai trūkumų: vienas iš jų – sugedus kuriam nors prietaisui, ji tampa nebenaudojama ir tenka kviesti meistrą. Naujoji sistema labai paprasta, jai nereikia ypatingo aptarnavimo, o įsirengti ją nebūtinas kvalifikuotas specialistas. Jei mokate į sieną įgręžti varžtą, to ir užtenka", – juokiasi A.Mauruča.

Beje, išmanioji namų sistema puikiai sutaria su visomis saugos tarnybomis. "Naudojantis dar ir tarnybos paslaugomis, jūsų būstas saugomas dar labiau: pranešimą apie įsilaužimą gausite ne tik jūs, bet ir apsaugos tarnybos pultas", – akcentuoja pašnekovas.

Nereikia aptarnauti

Nepaisant visų išmaniosios namų sistemos atliekamų funkcijų, svarbu paminėti ir dar vieną dalyką – jos nereikia kažkaip ypatingai aptarnauti ar prižiūrėti.

"Sistema kainuoja apie 400 eurų, ir tai viskas. Nėra jokių mėnesinių mokesčių. Kartą per trejus metus reikės pakeisti daviklių baterijas. O apie jų pasibaigimo laiką informuoja ta pati telefone įdiegta programėlė", – priduria A.Mauruča.

MB "Elgrid" projektuojama ir diegiama išmanioji namų sistema sukurta Vokietijoje, o programėlėje įdiegta lietuvių kalba.

Dėl sistemos galite kreiptis internete: www.elgrid.lt arba www.eliarm.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių