Pereiti į pagrindinį turinį

Draudimo rinka traukiasi

2009-04-08 14:59
Draudimo rinka traukiasi
Draudimo rinka traukiasi / Gedimino Bartuškos nuotr. M.Šalčiaus teigimu, draudimo rinkoje vyksta natūrali reakcija į pasaulio ekonomiką paveikusią finansų krizę.

Praėjusiais metais draudimo rinka sumažėjo, tačiau draudimo įmonių finansinė padėtis išliko stabili.

Pagal patikslintus duomenis, įvertinus perdraudimo veiklą, 2008 m. Lietuvos draudimo rinkoje buvo pasirašyta 2,037 mlrd. litų įmokų – 2,5 proc. mažiau nei 2007 m. Draudimo įmonių neaudituotas pelnas siekė 85,5 mln. litų ir, palyginti su 2007-aisiais, sumažėjo 35 proc. Nepaisant draudimo rinkos mažėjimo ir neigiamų pokyčių ekonomikoje, kaip pastebi Draudimo priežiūros komisija (DPK), draudikų finansinė padėtis išliko stabili.

Ne gyvybės draudimo rinka, kaip ir prognozuota, 2008 m. augo 13 proc., o gyvybės draudimo atveju išsipildė netgi pesimistiškesnis už prognozes scenarijus – rinka sumažėjo trečdaliu – 32 proc.

„Per pastaruosius šešerius metus sparčiai augusi draudimo rinka 2008 metais pakeitė kryptį. Tai natūrali reakcija į pasaulio ekonomiką paveikusią finansų krizę. Jos pasekmes draudimo srityje labiausiai pajuto investicinis gyvybės draudimas, kuris prarado ne tik ilgą laiką turėtas pirmaujančias pozicijas, bet ir draudėjų pasitikėjimą. Iš ne gyvybės draudimo grupių pirmiausia į prasidedantį sunkmetį sureagavo kasko draudimas“, – teigė Mindaugas Šalčius, DPK pirmininkas.

2008 m. draudimo išmokos, skirtingai nei pasirašytos įmokos, išaugo 38 proc. ir pasiekė rekordinę sumą – daugiau nei 1 mlrd. litų. Ne gyvybės draudimo išmokos pernai augo 24 proc. Daugiausia buvo išmokėta kasko (transporto priemonių) ir TPVCA (transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės) draudimo grupėse – 70 proc. visų išmokų. Pagrindinės tai lėmusios priežastys – infliacija ir išaugęs vidutinis žalos dydis.

Gyvybės draudimo išmokos, palyginti su 2007 m., padidėjo du kartus. „Išaugusios gyvybės draudimo išmokos liudija, kad nekantriausi draudėjai pasidavė bendrai ekonominio sunkmečio nuotaikai ir suskubo nutraukti sutartis. Tačiau gyventojams rekomenduojame nepriimti skubotų sprendimų, kurie ištikus nelaimei atneštų daugiau žalos negu naudos“, – sakė DPK pirmininkas.

Esant nepalankiai ekonominei situacijai, draudimo rinkai mažėjant, o draudimo išmokų sumoms augant, Lietuvos Respublikoje registruotų draudimo įmonių finansinė padėtis išliko stabili.

DPK prognozuoja, kad šiemet draudimo rinka dar mažės. „Atsižvelgiant į bendrą šalies ūkio prognozę, 10 proc. nuosmukį, draudimo rinka turėtų mažėti dar labiau“, – teigė M.Šalčius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų