Ekonomistas apie atsiskaitymų kortelėmis nuosmukį: teigiami pokyčiai gali būti tik balandį

Vasarį atsiskaitymų kortelėmis metinis nuosmukis labiausiai mažėjo tuose prekybos ir paslaugų sektoriuose, kuriuose nuo vasario vidurio buvo sušvelninti veiklos ribojimai, teigia SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

„Sparčiausiai po sudėtingo sausio mėnesio ant kojų stojosi batų, sporto prekių, vaikiškų drabužių, gėlių prekybininkai“, – komentare sako T. Povilauskas.

Pasak ekonomisto, batų parduotuvėse atsiskaitymų kortelėmis sausį iš esmės nebuvo, tačiau jau nuo vasario vidurio tose avalynės parduotuvėse, kurios galėjo atsidaryti, pirkėjų netrūko gyventojams skubant pasinaudoti nuolaidomis žieminiams batams. Iš viso atsiskaitymų kortelėmis vertė vasarį avalynės parduotuvėse, pasak T. Povilausko, buvo maždaug 50 proc. mažesnė negu prieš metus.

Vargu ar kovas atneš daugiau šviesos į šį sektorių, ir didesni teigiami pokyčiai turbūt gali būti tik balandį, jeigu epidemiologinė padėtis gerės.

„Kur kas lėčiau negu avalynės prekybos sektoriuje vasarį, palyginti su sausiu, daugėjo atsiskaitymų kortele drabužių prekybos sektoriuje – ir dėl to, kad gyventojai labiau įpratę pirkti drabužius internetu, ir dėl to, kad, matyt, daugiau šio sektoriaus parduotuvių yra sutelkta prekybos centruose, kur jos veikti dar negali. Panašiai vasarį sekėsi ir knygynams, kuriuose atsiskaitymų kortele vasarį, palyginti su sausiu, vertė padidėjo labai nedaug“, – sako T. Povilauskas.

Anot jo, vasarį atsiskaitymų kortelėmis vertė parduotuvėse, kuriose dominuoja maisto produktai, didėjo panašiai kaip ir sausį.

„Pastariesiems prekybininkams ne maisto prekių prekybos ribojimai darė teigiamą įtaką, ką parodė ir neseniai Statistikos departamento paskelbti mažmeninės prekybos apyvartos duomenys. Šiais duomenimis, parduotuvių, daugiausia prekiaujančių maisto produktais, apyvarta lyginamosiomis kainomis sausį augo beveik dešimtadaliu. Ir tai yra visai priešinga situacija, palyginti su pirmuoju karantinu, kai 2020 metų balandį gyventojai privengė maisto prekių parduotuvių. Tuomet tokių parduotuvių apyvarta krito 11 proc.“, – sako T. Povilauskas.

Gyvūnų prekių parduotuvėse gyventojai kortelėmis išleido ketvirtadaliu daugiau negu prieš metus. Panašus pokytis buvo ir sausį, ir praėjusių metų gruodį.

Tuo metu maitinimo įstaigose situacija nepasikeitė – pasak T. Povilausko, metinis atsiskaitymų kortele nuosmukis maitinimo įstaigose ir sausį, ir vasarį buvo beveik 70 proc.

„Atsižvelgiant į tai, kad, Statistikos departamento duomenimis, maitinimo įstaigų apyvarta lyginamosiomis kainomis sausį krito 58 proc., labai tikėtina, kad panašus nuosmukis buvo ir vasarį. Vargu ar kovas atneš daugiau šviesos į šį sektorių, ir didesni teigiami pokyčiai turbūt gali būti tik balandį, jeigu epidemiologinė padėtis gerės“, – sako T. Povilauskas.

SEB banko duomenys rodo, kad vasarį gyventojai, atsiskaitydami kortelėmis už prekes ir paslaugas naudojant kortelių skaitytuvus, išleido maždaug 10 proc. mažiau negu prieš metus, tačiau, banko teigimu, tikrasis nuosmukis buvo dar kuklesnis, nes 2020 metų vasario mėnuo buvo viena diena ilgesnis.

Atsiskaitymų vertė internetu SEB banko kortelėmis, kaip ir ankstesniais mėnesiais, buvo maždaug ketvirtadaliu didesnė negu prieš metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių