Pereiti į pagrindinį turinį

ES uždraudė prekiauti ruonių produktais

2009-05-05 14:18
ES uždraudė prekiauti ruonių produktais
ES uždraudė prekiauti ruonių produktais / „Shutterstock“ nuotr.

Šią savaitę vykstančioje plenarinėje sesijoje Strasbūre Europos Parlamentas (EP) pritarė reglamentui, kuriuo uždrausta visoje ES prekiauti iš ruonių pagamintas produktais. Dėl to EP atstovai jau anksčiau susitarė su ES Taryba.

Reglamentas taip pat draudžia importuoti į ES ruonių produktus, nors keliautojams bus leidžiama jų įsivežti savo reikmėms.

Išimtis numatyta čiabuvių bendruomenėms, kurios medžioja ruonius tradiciniais metodais. Taip pat numatyta išimtis tais atvejais, kai prireikia reguliuoti ruonių skaičių siekiant apsaugoti žuvis ar kitus jūros išteklius. Šiuo atveju ruonius medžioti bus leidžiama ir jų gaminiai galės būti parduodami mažais kiekiais, tačiau iš to negalės būti pelnomasi.

„Įvairios nuomonių apklausos skirtingose ES valstybėse narėse rodo, kad dauguma ES piliečių prieštarauja didelio masto komercinei ruonių medžioklei ir jos būdams. Be to, akivaizdi piliečių dauguma pritaria tam, kad būtų visiškai uždrausta prekyba iš ruonių pagamintais produktais“, – teigė EP Vidaus rinkos ir vartotojų teisių komiteto narys Šarūnas Birutis.

Draudimas įsigalios praėjus pusmečiui nuo reglamento paskelbimo – taigi nuo šių metų pabaigos.

Pasaulyje daugiausia naudojami kelių rūšių ruonių produktai: mėsa, aliejai, kailiai ir oda. Iki šiol nemažai ruonių produktų galima rasti Suomijoje, Švedijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Kasmet komercinėje medžioklėje nužudoma apie 900 tūkst. ruonių. Šis skaičius nėra tikslus, nes į jį neįtraukti užmušti ir nerasti ruoniai ar nedeklaruoti nužudyti ruoniai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų